Til hovedinnhold

NASA trenger din hjelp med gigantisk bildebibliotek

Romfartsbyrået må få orden på bildene.

ixpert/Shutterstock.com

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har stadig jern i ilden, hvorav en del også involverer publikum på ulike måter, slik som for eksempel den store mosaikken av jordkloden som består av tusenvis av innsendte selfiebilder.

Nå melder CNN om et nytt publikumsrelatert prosjekt av den litt mer «nyttige» sorten. NASA ber deg nemlig nå med å sortere et lass med fotografier byrået har tatt opp gjennom tidene.

1,8 millioner bilder

Bildene det er snakk om ligger på en nettside som heter «The Gateway to Astronaut Photography of Earth», som ifølge NASA er nettets mest komplette samling av bilder som astronauter har tatt av Jorden fra verdensrommet.

Samlingen består av over 1,8 millioner fotografier fra helt tilbake til 1960-tallet frem til i dag. Den store majoriteten av bildene er tatt fra den internasjonale romstasjonen ISS, og rundt 30 prosent av dem er bilder tatt om natten.

Det er først og fremst i forbindelse med de mange nattbildene at byrået nå trenger hjelp. Det NASA har behov for assistanse til er blant annet å identisere hvilke byer bildene viser, noe som ikke alltid er like lett å avgjøre.

Skal lage lyskart

Meningen er altså å utnytte publikums lokale og regionale geografikunnskaper til å identifisere byene etter lysene som kan ses fra verdensrommet, og denne informasjonen skal i sin tur brukes til å lage «lyskart» over de ulike byene. Informasjonen samles på et eget nettsted kalt «Cities at Night».

Om dette er for krevende trenger NASA imidlertid også hjelp til en betydelig enklere oppgave, nemlig å sortere bildene inn i tre hovedkategorier etter hva fotografiene inneholder; byer, stjerner eller andre objekter.

Flere hundre frivillige skal allerede delta i NASAs bildesortertingsprosjekt, og rundt 20 000 bilder skal hittil være kategorisert. Om du ønsker å delta selv finner du mer informasjon på denne siden.

Rommet har mange spennende bilder å by på: Snart kan du se hva som skjer når et romfartøy brenner opp på vei inn i atmosfæren »

Mer om
annonse