Nyhet

Nå er vi færre mennesker enn mobildingser i verden

Mer enn 7,2 milliarder SIM-kort er i drift.

Mobilprodusentene liker store tall, og vi får stadig høre om hvor mange telefoner som ble solgt i en gitt lanseringshelg. For de heftigste modellene hender det seg at ti millioner enheter skifter eiere i løpet av bare få dager. Nå ser det ut til at antallet aktive mobilenheter har oversteget antallet aktive menneskeenheter i verden.

Nettstedet Cnet.com har nemlig gått gjennom statistikk både fra det amerikanske byrået for folketelling, og fra bransjeorganisasjonen GSMA. Verdens befolkning er nå på rask vei mot 7,2 milliarder, og vi får selskap av omtrent to nye mennesker i sekundet. Økningen er forholdsvis rask, men det er likevel ikke raskere enn antallet mobiler i verden øker.

Slike aktive SIM-kort er det fler en 7,2 milliarder av i omløp, og ifølge Cnet aktiveres rundt ti nye hvert sekund.

Det er riktignok ikke bare mobiltelefoner, eller tilsvarende utstyr, som står for hele denne økningen. Det er heller ikke slik at alle på kloden har sin egen telefon. Kun noe over halvparten av verdens befolkning har mobilabonnement, og en rundt 250 millioner av SIM-kortene brukes til såkalt maskinkommunikasjon. Det betyr at de kan være montert inn i alt fra kaffetraktere til innbruddsalarmer og biler. Dermed brukes de ikke på helt samme måte som de SIM-kortene vi bærer med oss i lommen.

Nokia 1110 har solgt i utrolige 250 millioner eksemplarer siden den kom i 2005.Foto: Wikipedia, Public Domain

De billigste mobilene har solgt mest

Selv om det er de dyre toppmodellene vi gjerne får høre om, når imponerende salgstall skal presenteres, havner disse et godt stykke ned på listene når vi forsøker å finne tall for verdens mestselgende telefoner. Det skyldes naturlig nok prisen, men det kan også skyldes at rimelige modeller ofte har svært lang levetid både på markedet og i bruk.

Til tross for at mobilbransjen fortsatt er i rivende utvikling, kan de enkleste variantene være i salg i mange år før de tas ut av salgshyllene. Mange av disse telefonene er også forholdsvis solide, og endringer i funksjonalitet går saktere, slik at en kan regne med at de er i bruk over lenger tid.

Toppmodellene har som regel mellom seks måneder og ett år på seg før de blir erstattet av en ny. Som regel fortsetter salget en stund etter at etterfølgeren har kommet, til reduserte priser, men sammenliknet med de rimeligste modellene har disse likevel relativt kort levetid på markedet.

Nokias billigmodeller 1100 og 1110 har for eksempel solgt rundt 250 millioner eksemplarer hver. Både Samsungs Galaxy S4, og Apples iPhone 5S, ser ut til å være blant mestselgende moderne smarttelefonene, men ut fra det svært spredte tallmaterialet internett har å tilby, snakker vi her om noen titalls millioner solgte, og ikke flere hundre millioner, slik som for Nokias rekordholdere.

Det er ikke bare mobiltelefoner som selger:
– Smartklokker vil ta av innen to år »

(Kilde: cnet.com, telegraph.co.uk)

Les også
Vil Apple og Samsung lykkes med sine Smartklokker?
Les også
Microsofts billigste Windows-mobil noensinne
Les også
– 64-bits Android-telefoner før jul
annonse