Til hovedinnhold

– Smartklokker vil ta helt av innen to år

Kjent analysebyrå tror prisene snart kan komme helt ned i 200 kroner.

(Foto: UhrArt/Shutterstock 123846598/teknofil.no/montasje)

Det har riktignok blitt eksperimentert med såkalte smartklokker i lang tid, men først nylig har det virkelig begynt å bli trangt på startlinjen for den nye produktplattformen.

Samsung har for eksempel lansert sin Gear S, Asus har introdusert sin ZenWatch, Motorola og LG har presentert sine Android-baserte varianter og ikke minst har den mye omtalte Apple Watch omsider gjort sin entré.

Siden klokkene kun i begrenset grad har kommet seg ut på forbrukermarkedet er det ennå vanskelig å anslå hvordan produktene vil bli mottatt av de store massene, og de relativt høyre prisene kan nok virke avskrekkende. Samsungs Gear S er for eksempel oppgitt med en pris på 3000 kroner.

Gartner tror Apple Watch vil bidra sterkt til å popularisere smartklokker.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

– Vil kapre 40 prosent innen to år

Skal vi tro markedsforskerne hos Gartner er det imidlertid bare et spørsmål om tid før smartklokkene vil gå til himmels. I en fersk pressemelding kommer nemlig byrået med en dristig spådom om at smartklokker vil utgjøre hele 40 prosent av markedet for armbåndsur innen år 2016.

Gartner begunner spådommen blant annet med at kinesiske OEM-leverandører, altså maskinvareprodusenter, snart kommer til å kaste seg inn i smartklokke-markedet og drive prisene betydelig ned. Byrået tror særlig Android-baserte smartklokker vil bli vesentlig billigere, og anslår en utsalgspris på bare 30 dollar, altså rundt 200 kroner, innen 2015.

Om dette kanskje høres i overkant optimistisk tror byrået at det med Kinas hjelp i alle fall er mulig å komme under 150 dollar i første omgang, altså under 1000 kroner, noe som vil få langt mer fart på salget enn med dagens priser.

Tror Apple Watch vil hjelpe

Som en annen viktig motor i utviklingen peker selskapet også på at hele 90 prosent av de store mobiltelefonprodusentene nå er i gang med satsing på smartklokker. Byrået mener mange av disse nye modellene byr på store designmessige forbedringer som vil hjelpe på appellen.

Når det gjelder Apple Watch, som det kanskje har vært knyttet aller størst forventninger til, mener Gartner at denne både har et design og grensesnitt som vil tiltrekke seg mange kunder. Samtidig tror de ikke Apple nødvendigvis vil kapre de helt store markedsandelene på grunn av den høye prisen de har lagt seg på.

Apple Watch har ennå ikke fått en norsk prisantydning, men ifølge Gartner skal den billigste varianten av Apples smartklokke koste 350 dollar, altså cirka 2300 kroner. For flere detaljer om markedsanalysene kan du lese hele rapporten til Gartner (krever registrering).

Vi har tatt en titt på Apple Watch: Den er både brukervennlig og smart »

annonse