Til hovedinnhold

Microsofts billigste Windows-mobil noensinne

Lumia 530 er en kraftig oppgradering av Microsofts mestselgende mobil.

Forrige uke ble det klart at Microsoft helt dropper Nokia-mobilene som er basert på Android og billigmobiler i Asha-serien, for å satse helt og holdent på Windows Phone også i de rimeligste modellene.

I dag lanserte Microsoft det som er selskapets første mobiltelefon etter overtakelsen av Nokia. Telefonen, Lumia 530, er den billigste Windows-mobilen i Lumia-serien noensinne. Ifølge en pressemelding fra Microsoft Norge vil telefonen koste 85 euro før skatt og subsider – altså rundt 700 kroner pluss merverdiavgift. Forgjengeren Lumia 520 kostet rundt 1400 kroner da den først kom i butikken. Lumia 520 er antagelig tidenes mest populære Windows-mobil, med et salg på mer enn 12 millioner enheter ifølge Microsoft.

Nyeste Windows-versjon

Lumia 530 har en fire-tommers skjerm, og kommer med den nyeste Windows Phone-versjonen, versjon 8.1. Blant nyhetene er at du nå har fått et varslingssenter lignende det du har i Android og iOS, og et nytt tastatur som lar deg skrive ved å la fingrene gli mellom bokstavene på skjermen.

Les om alle nyhetene i Windows 8.1 «Cyan»-oppdateringen her »

I tillegg til Lumia 530 lanserte Microsoft også minihøyttaleren Bang by Coloud.Foto: Microsoft

Systembrikken i telefonen er en Qualcomm Snapdragon 200-brikke med fire prosessorkjerner på 1,2 GHz. Selv om dette ikke er noen spesielt kraftig prosessor, er det en stor oppdatering sammenlignet med den ett år gamle Lumia 520-modellen, som bare hadde to kjerner på 1 GHz. Windows Phone har også i våre tester vist seg å være svært effektivt på svak maskinvare, og selv Lumia 520 virket overraskende kjapp da vi testet den i fjor.

Dual-SIM

Det vil være to versjoner av telefonen, én med ett SIM-kort og en med mulighet for to. To SIM-kort kan være praktisk for eksempel når du er i utlandet, og vil la datatrafikken gå på et lokalt SIM-kort, mens du ringer med ditt norske SIM-kort.

Les også: Denne Windows-mobilen er mest for pengene akkurat nå

Det er kun fire GB lagringsplass, som antagelig vil være i minste laget for mange. Men det er mulig å utvide minnet med MicroSD-kort. Det følger også med 15 GB skybasert lagring via Microsofts egen OneDrive-tjeneste. Telefonen kommer i salg i september, og vil ha utskiftbare deksler i ulike farger.

Lumia 530 vil konkurrere med billige Android-mobiler som blant annet Sony Xperia E1, Huawei Ascend Y 330 og Huawei Ascend Y530.

Her kan du sette opp prisvarsel, og få beskjed så snart Lumia 530 kommer i salg »

Microsoft planlegger store endringer:
Nå skal Windows på PC, mobil og nettbrett slås sammen »

annonse