Til hovedinnhold

Vidundermaterialet grafén kan gi sikrere Wi-Fi

Forskere har funnet enda et bruksområdet for materialet.

iStock, 18275485

Med en tykkelse i bruk på bare ett atom har karbonmaterialet grafén har vist seg å være et nyttig og allsidig stoff, som potensielt kan få store, positive konsekvenser for datateknologien.

Hittil har noen av de mange mulige bruksområdene inkludert ørsmå lagringsløsninger, høyttalere, hele databrikker og nå sist superraske ledere.

Absorberer radiobølger

Nå kan nettstedet Phys.Org melde om enda en anvendelse for det lovende «superstoffet», oppdaget av britiske forskere tilknyttet Queen Mary University i London og Cambridge Graphene Centre.

Det forskerne fant ut var nemlig at grafén har en ekstrem evne til å absorbere elektromagnetisk stråling, herunder radiobølger som brukes i for eksempel Wi-Fi-nettverk. Dette er en egenskap ved stoffet som visstnok ikke tidligere har vært kjent.

For å teste denne egenskapen plasserte forskerne flere lag med grafén oppå hverandre på en metallplate, og brukte en mikrobølgesender for å kontrollere forholdene mest mulig. Under disse omstendighetene skal grafénet ha absorbert hele 90 prosent av den elektromagnetiske energien.

Kan sikre Wi-Fi-nettverk

Ifølge forskerne betyr dette at stoffet kan brukes til å effektivt stenge ute radiobølger fra for eksempel Wi-Fi-nettverk i bygninger, og dermed sørge for vesentlig høyere sikkerhet for slike nettverk.

Det vil i så fall bety å legge lag av det skjøre materialet på vegger og lignende, noe som kanskje ikke er særlig praktisk gjennomførbart. De britiske forskerne skal imidlertid være i gang med å utvikle prototyper av blant annet trådløse nettverk for å finne ut hvordan stoffet kan implementeres best mulig.

Det skjedde nylig et annet gjennombrudd i grafén-forskningen: Kan gjøre elektronikken 1000 ganger raskere »

(Kilde: Phys.Org)

annonse