Denne kan gjøre prosessoren utrolig mye mer effektiv
Nei, det er ikke grafén denne gangen.
UCLA
Med ujevne mellomrom hører vi om forskere som har funnet nye, eksperimentelle anvendelser av spesielle stoffer i den hensikt å potensielt øke effektiviteten og ytelsen til fremtidens datateknologi.
Som oftest har det vært
karbonstoffet grafén
som har stått i sentrum for slike eksperimenter, men også et spesielt
tinn-materiale
har vært en het kandidat. Nå rapporterer nettstedene
Extremetech
og
Tech Times
om nok et lovende stoff som potensielt kan få fart på datateknologien.
Magnetisk materiale
Denne gangen dreier det seg om et såkalt «multiferoisk» materiale, en bestemt klasse av magnetiske stoffer, som forskere ved University of California i Los Angeles oppdaget kunne brukes til å effektivisere transistorer betraktelig. Arbeidet har blitt publisert i Applied Physics.
I vanlige transistorer er det slik at det alltid skjer et visst effektivitetstap når strøm føres gjennom den, ved at en del av elektronene «lekker» ut, noe som er en uungåelig følge av at elektronene flyttes fra ett sted til et annet.
Det multiferroiske materialet som forskerne brukte har derimot den egenskapen at det hindrer slik lekkasje fordi det benytter seg av en slags bølgeeffekt, kalt «spinnbølger», til å lede strømmen. Dermed trenger man ikke å flytte på elektronene, skriver Extremetech.
1000 ganger mer effektivt
I datasammenheng har dette den effekten at transistorene ifølge forskerne kan gi oss prosessorer som er hele 1000 ganger mer effektive enn med dagens teknologi, dersom løsningen lar seg anvende til masseproduksjon, noe som ennå er høyst uvisst.
De tekniske detaljene om hvordan det hele fungerer er tilsynelatende temmelig kompliserte og krever nok en viss innsikt i kvantefysikk, men om du er interessert kan hele forskningsdokumentet lastes ned som PDF-fil fra nettstedet
Scitation
.
I mellomtiden gjør man stadig fremskritt med grafén:
Nytt gjennombrudd kan gjøre elektronikken 1000 ganger raskere »
(Kilde:
Extremetech
,
Tech Times
)
Les også
Disse nanotrådene kan forhindre svindel
Les også
Vidundermaterialet grafén kan gi sikrere Wi-Fi
Les også
Med denne kan elektronikken bli 1000 ganger raskere