Nytt supervirus kan angripe WiFi-nettverk
Beveger seg gjennom luften og «smitter» Wi-Fi-nettverk som forkjølelse.
Det finnes mange, lumske varianter av datavirus der ute, hvorav noen faktisk også utvikles av forskere i et forsøk på å ligge ett steg foran hackere. Et eksempel er forskerne som laget et virus som kunne kommunisere via lydbølger.
Nå melder BBC og The Inquirer at forskere ved universitetet i den engelske byen Liverpool har skapt et nytt virus med skumle egenskaper. Det kan nemlig spre seg på egen hånd «gjennom luften», omtrent som et vanlig forkjølelsesvirus.
Infiserer Wi-Fi-nettverk
Viruset har fått navnet «Chameleon» og fungerer ved å automatisk lete etter sårbare Wi-Fi-tilgangspunkter, det vil si tilgangspunkter som mangler tilstrekkelig passord- og krypteringsbeskyttelse.
Etter at viruset har funnet og infisert et slikt tilgangspunkt, kan det spre seg videre til andre tilgangspunkter i nærheten helt på egen hånd. Viruset kan så samle inn informasjon fra enhetene som er tilkoblet Wi-Fi-nettverkene.
Chamelon skal være i stand til å operere helt i det skjulte, og har ingen innvirkning på hvordan nettverkene fungerer, slik at det er er svært vanskelig å oppdage.
Kan spre seg lynkjapt
Riktignok er det slik at de fleste tilgangspunktene har relativt god beskyttelse, men det finnes også mange som er åpne, for eksempel på offentlige steder som kaffebarer og private hjem. I områder med høye konsentrasjoner av sårbare Wi-Fi-nettverk vil viruset således kunne spre seg svært raskt.
Den ideelle radiusen skal være på mellom 10 og 50 meter, altså ikke spesielt mye, men i tettbebygde områder er dette likevel stor nok avstand til at viruset kan bli en reell trussel.
De britiske forskerne skal nå bruke dataene de har samlet inn gjennom dette prosjektet til å utvikle løsninger for å identifisere og forhindre angrep av denne typen. For mer teknisk informasjon kan du sjekke ut forskningsdokumentet.
Grafén kan kanskje bidra til å forhindre slike virus: Vidundermaterialet kan nemlig gjøre Wi-Fi langt sikrere »
(Kilder: BBC, The Inquirer)