– Google dominerer ikke internett

Google-sjef Eric Schmidt svarer på beskyldninger om markedsmonopol.

Google er som kjent et solid og lønnsomt selskap med en tilsynelatende urokkelig markedsposisjon, i alle fall når det gjelder søk på internett.

Selskapet er for tiden under etterforskning av det amerikanske konkurransetilsynet Federal Trade Commission (FTC), som ønsker å finne ut om Google er så dominerende at de kan kontrollere priser og eliminere konkurranse.

Sterke konkurrenter

Google-sjef Eric Schmidts skriftlige svar på tiltalen er nå offentliggjort og inneholder uttalelser som muligens kan betraktes som noe oppsiktsvekkende. Ifølge Schmidt er Google nemlig på ingen måte i en monopolsituasjon.

– Google har ingen av egenskapene jeg vil forbinde med markedsmakt, sa Schmidt, som mener selskapet har mange sterke konkurrenter. Schmidt bedyrer nemlig at konkurransen ikke bare kommer fra typiske aktører som Yahoo! og Bing, men også fra tjenester som Facebook og ikke minst Apples nye tjeneste Siri.

Disse representerer nye, alternative måter å søke etter informasjon på og er derfor i skarp konkurranse med Google, ifølge Schmidt. Han anser særlig Apples stemmeaktiverte Siri-tjeneste for å være en potensielt stor trussel mot Google i fremtiden.

En advokat for søkegiganten, Susan Creighton, påpekte i en høring at det er lett å få inntrykk av at Google har monopol siden selskapet fremstår som dominerende utad, men at det i realiteten ikke har noe i nærheten av en slik makt.

Googles anklagere er på sin side ikke fornøyd med hvordan selskapet forholder seg til beskyldningene. FairSearch.org, en gruppe selskaper som blant annet består av Microsoft, sier i en uttalelse at Google ikke svarer på spørsmålene fra myndighetene og at søkegiganten "peker nese" til påstanden om utnyttelse av sin markedsposisjon.

Schmidt må for øvrig også forsvare selskapet mot anklager om favorisering av egne tjenester i rangeringen av søkeresulater på internett. Myndighetene er i tillegg bekymret for muligheten Google har til å stenge ute konkurranse fra Android-plattformen, som nå har en betydelig markedsandel.

Hva mener du om Googles posisjon i markedet?

(Kilde: Bloomberg)

Les også
Google vinker farvel til tjenester
Les også
Google kjøper 27 nye selskaper
Les også
Til full kamp mot Google
annonse