Tek.no

Nyhet

Canon lanserer PowerShot G3

Martin Lexow Wirak
16 Sept 2002 16:24

Vi kunne som det første nettstedet i verden presentere noenlunde detaljerte opplysninger om Canon PowerShot G3 for noen dager siden. Dette skjedde etter at Canon Europe ved en feil la ut en pressemelding alt for tidlig. Pressemeldingen ble raskt fjernet igjen.

Nå er kameraet endelig offisielt. Imidlertid overrasker Canon med å ikke oppgradere dagens G2 til 5 Megapiksler, noe resten av konkurrentene er i ferd med å gjøre. Man kan spekulere i årsaken til at Canon holder igjen på oppløsningen på kameraene sine, mens konkurrentene deltar for fullt i Megapiksel-racet.

En mulig forklaring er at Canon selv produserer sine CCD-brikker. Kanskje Canon rett og slett ikke har produksjonsklare 5 Megapikselbrikker klare. En annen forklaring kan være at Canon ikke ønsker å ta brodden fra salget av digitale speilrefleks. Canons nåværende digitale speilrefleks, Canon EOS 1-D og Canon EOS D60, har som kjent 4 og 6 Megapiksler.

Uansett, det er liten tvil om at PowerShot G3 blir et flott kamera. Det er utstyrt med et nyutviklet objektiv med 4x optisk zoom, tilsvarende 35-140 mm. Dette er lyssterkt, med F2.0-3.0.

Med PowerShot G3 introduserer Canon også en ny, ultra-rask prosessor DIGIC (DIGital Imaging Core). Denne vil bidra til bedre definisjon av skyggepartier og høylys. Dette har faktisk vært et av de største problemene med dagens digitale kameraer. DIGIC-prosessoren kontrollerer CCD-brikken, lysmåling, autofokus, hvitbalanse, signalbehandling, JPEG-komprimering, lagringskortet og LCD-skjermen. Ved å ha full kontroll over disse elementene vil prosessoren kunne analysere de data som kommer inn for å få enda bedre bilder. DIGIC-prosessoren skal være svært hurtig, og også bruke lite strøm - slik at strømforbruket totalt blir redusert.

En annen teknologi er "intelligent motivanalyse basert på det fotografiske rom" (iSAPS - Intelligent Scene Analysis based on Photographic Space), som også hjelper PowerShot G3 med å levere bedre bilder. Først blir motivet fokusert, deretter blir opptaksinformasjonen analysert og samordnet med data som finnes i kameraets bildebank for fotografisk rom. Dette er et arkiv av statistisk informasjon om ulike motivsituasjoner, og vil finnes i alle nye digitalkameraer fra Canon.

Canon PowerShot G3 er utrustet med FlexiZone AF/AE, dvs. at fotografen selv kan bestemme hvor i bildet at fokus og lysmåling skal foretas.

En spennende funksjon er at bildet kan lagres som RAW-format selv om kameraet er innstilt til å ta bidler med JPEG-komprimering. Når bildet vises på LCD-skjermen rett etter opptak kan man ved å trykke på kameraets funksjonsknapp lagre bildet som RAW.

Canon PowerShot G3 skal ha raskere signalbehandling enn forgjengeren, raskere kamerafunksjoner og også mer presis autofokus.

PowerShot G3 skal ha verdens mest omfattende system av eksterne blitser og blitstilbehør blant digitale kompaktkameraer, det er nemlig kompatibelt med alle Speedlite EX blitser. Canon lanserer også vidvinkelkonverter og telekonverter med kameraet, slik at man i alt får 24-240 mm. å boltre seg på (10x).

Kameraet vil komme på markedet i november, til en veiledende pris på 8995 kroner inkl. mva.

Canons pressemelding følger på neste side.

Kommentarer eller spørsmål? Bruk forumet vårt!

Les også