Til hovedinnhold

Cyberkriminelle lopper deg for penger

Nå bør du begynne å sjekke mobilregningen din oftere.

Mens virus, trojanere og annen skadelig programvare tidligere stort sett var guttestreker, er det i dag i stor grad penger som er drivkraften til de som står bak angrepene. Inntil nå har det for det meste vært på PC-plattformen vi har sett de fleste tilfeller av skadelig programvare, men nå som det ifølge Gartner selges flere smarttelefoner enn PC-er er det grunn til å tro at vi vil få se flere virus og trojanere også på mobiltelefoner.

Mengden skadelig programvare til mobile plattformer har økt dramatisk de siste to årene.

Ifølge Symantecs årlige trusselrapport, "Internet Security Threat Report", ble det i 2011 funnet 315 tilfeller av skadelig kode på mobile plattformer, mot 163 året før.

Stjeler penger via mobilregningen

En metode som brukes for å tjene penger på intetanende PC-brukere som har fått PC-en sin infisert med skadelig kode, er ved å stjele kredittkortinformasjon. Ett kredittkort selges videre for rundt 40-80 cent – det vil si rundt 2-5 kroner.

Det er småpenger i forhold til hva en cyberkriminell kan få ut av en mobilbruker, skal vi tro Symantec.

– Malware som sender "premium" SMS-tekstmeldinger kan betale den som står bak 9,99 dollar (ca. 57 kroner, red. anm.) for hver tekstmelding, og ofre som ikke følger med på telefonregningen kan betale de cyberkriminelle utallige ganger, heter det i rapporten.

Illustrasjonen viser hva skadelig programvare til mobiltelefonen gjør. Hele 53 prosent sporer hva du gjør eller samler inn data som ligger på mobilen.

Symantec hevder at det ikke bare er eksisterende skadelig programvare som nå blir gjort om til å fungere på smartmobiler, men at ny programvare blir skreddersydd for å utnytte de ekstra mulighetene som ligger i smartmobilene.

– 2011 var det første året da mobil malware var en merkbar trussel mot bedrifter og forbrukere.

Risiko for bedrifter

Det er blitt ganske vanlig at ansatte bruker sine egne mobiltelefoner også på jobben. Såpass vanlig, at denne trenden har fått sitt eget navn; "Bring your own device".

Bring your own device-trenden innebærer en betydelig utfordring for bedrifter, siden bedriften har mindre kontroll på disse enhetene enn de har med tradisjonelle PC-er. Det er også en risiko for at enhetene brukes til ikke-jobbrelaterte aktiviteter som gjør dem mer utsatt for å bli infisert med skadelig programvare.

Spesielt Android-plattformen er utsatt, skal vi tro Symantec. Ettersom Android i motsetning til iOS er en åpen plattform, er det lettere å produsere og distribuere skadelig programvare.

– Uten en enkelt Android-markedsplass for apper og sentralisert kontroll over hva som blir publisert, er det enkelt for malware-produsenter å lage trojanere som ligner populære apper, skriver Symantec i rapporten.

I dag samler mer enn halvparten av all skadelig programvare på Android inn informasjon som ligger på mobiltelefonen, eller sporer brukerens aktivitet. Nesten en fjerdedel av de skadelige programmene som ble identifisert i 2011 var laget for å sende innhold, og en av de mest vanlige metodene å tjene penger på var ved å la infiserte mobiler sende SMS-er til kostbare betalingsnummere.

Les også om hvordan QR-koder kan misbrukes til å infisere mobilen din.

Les også: Mobilen din lekker som en sil

(Kilde: Symantec Internet Security Threat Report 2012)

annonse