Til hovedinnhold
NyhetESET Mobile Security for Android

Denne appen beskytter mobilen

ESETs sikkerhetspakke er mer enn bare antivirus.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no / montasje

Det slovakiske sikkerhetsselskapet ESET er klar med en ny versjon av ESET Mobile Security for Android. Vi var i utgangspunktet litt usikre på nødvendigheten av å installere et antivirusprogram på en Android-telefon, siden det foreløpig er forholdsvis sjelden man hører om noen som faktisk er rammet av skadelig programvare på en mobiltelefon – i hvert fall om man har holdt seg til å installere apper kun fra Googles offisielle appbutikk.

Men etter å ha brukt den nye sikkerhetsløsningen fra ESET en ukes tid, innser vi at denne appen gjør veldig mye mer enn bare å beskytte telefonen mot virus og annen skadelig programvare.

Startbildet gir en god oversikt over sikkerhetsstatus for telefonen din.

Appen inneholder nemlig en rekke tilleggsfunksjoner som er minst like nyttige som virusbeskyttelse. Den kan blant annet blokkere samtaler og SMS-er fra uønskede telefonnummere, beskytte mot phishing-forsøk, sikre telefonen mot tyveri, samt at du får en veldig god oversikt over hvilke apper som har tilgang til hva – og om du har skrudd på funksjoner på telefonen som kan utgjøre et sikkerhetsproblem. Også andre sikkerhetsapper fra blant andre Symantec og Kaspersky har mye av de samme funksjonene – men vi synes brukervennligheten og funksjonaliteten i ESETs løsning var veldig god.

Skal beskytte mot nettkriminelle

Den nye versjonen av ESET Mobile Security har fått et helt redesignet brukergrensesnitt, og ifølge en pressemelding fra produsenten skal skanningen etter skadelig programvare være raskere og bedre enn i tidligere versjoner. Brukergrensesnittet er også tilpasset slik at det skal fungere bedre på de store skjermene på Android-nettbrett.

Hovedskjermbildet er ryddig og oversiktlig, og viser deg seks ulike knapper med de viktigste funksjonene. De mest grunnleggende funksjonene er gratis, og så kan du få de mer avanserte funksjonene ved å oppgradere til Premium-versjonen for 89 kroner i året. Da får du blant annet overvåking av sikkerhetsfunksjoner, mulighet for å blokkere anrop, samt fjernsletting av telefonen. Det er Premium-versjonen vi har prøvd.

Trykker du Antivirus-valget kan du skanne enheten manuelt, og du kan også sette opp planlagt skanning etter skadelige programmer. Virusdefinisjoner oppdateres daglig, og skulle du forsøke å installere noe du ikke burde ha installert, skal du få beskjed.

Appen gir deg god oversikt over hva de ulike appene har tilgang til.

Appen har et valg som heter Sikkerhetskontroll, som gir deg en veldig god oversikt over hvilke rettigheter de ulike appene på telefonen din har. Du kan for eksempel se hvilke apper som har tilgang til å bruke betalingstjenester, hvilke som har mulighet til å spore plasseringen din, hvilke som kan sende SMS-er, og så videre. Men vi savnet mulighet til å frata apper rettigheter – den eneste måten å gjøre det på, er ved å avinstallere den aktuelle appen.

Under Enhetsovervåkning vil du få varsling hvis du er tilkoblet et usikkert wifi-nettverk, har dataroaming skrudd på, eller om du har skrudd på mulighet til å installere apper fra usikre kilder. Første gang du bruker ESET Mobile Security må du gå gjennom listen med apper, og er alt OK får du en grønn hake ved siden av knappen for Sikkerhetskontroll, slik at du kan se at alt er sjekket og godkjent.

Blokker samtaler

En av de nyttigste funksjonene er SMS- og anropsfilter. Her kan du legge inn telefonnummere du ikke ønsker å motta anrop eller SMS-er fra. Du kan også blokkere alle ukjente nummere, eller bestemme at noen nummere bare skal ha mulighet til å ringe deg på bestemte tider av døgnet.

Her kan du blokkere anrop fra uønskede telefonnummere.

Anti-phishing-funksjonen fungerer med de vanligste nettleserne, som Chrome og standardnettleseren i Android, men ikke med Opera. Denne funksjonen beskytter deg mot for eksempel lenker i en e-post som fører til en nettside som lurer deg til å installere skadelig programvare, lurer deg til å gi fra deg sensitiv informasjon, eller lignende.

Til sist har du en tyverisikringsfunksjon som lar deg spore telefonen, finne GPS-koordinatene, spille av en lyd for å finne igjen telefonen, eller eventuelt fjernslette innholdet på telefonen hvis den skulle ha kommet på avveie. Denne funksjonen har blitt noe mindre aktuell etter at Google lanserte tjenesten Google Device Manager, men du har litt mer avanserte muligheter – som SIM-kortbeskyttelse. Det innebærer blant annet at hvis telefonen blir stjålet og noen setter inn et annet SIM-kort i enheten, så vil telefonnummeret og annen unik identifikasjon til SIM-kortet bli sendt til et på forhånd definert telefonnummer slik at du kan klare å spore opp kjeltringen.

Mange nyttige funksjoner

Etter å ha brukt ESET Mobile Security en stund, sitter vi igjen med et godt inntrykk. Vi har ikke fått testet hvordan appen faktisk håndterer «skadevare», men de mange tilleggsfunksjonene er veldig nyttige.

Det var ingen merkbar degradering av ytelsen på vår testtelefon, men dette var en Samsung Galaxy S4, som er forholdsvis kraftig. Gratisversjonen av programmet kan lastes ned fra Google Play, så må du kjøpe lisens til Premium-versjonen etterpå hvis du ønsker tilleggsfunksjonene.

Les også om hvordan du sporer og
fjernsletter Android-mobilen din helt gratis

annonse