Til hovedinnhold

Nå har de laget et kamera som kan «se» rundt hjørner

Se videoen av den unike teknologien - som kan bli aktuell for vanlige forbrukere.

YouTube

Det dukker stadig opp spenstig, eksperimentell teknologi som kanskje en dag kan få store konsekvenser for vanlige forbrukere, og nå har det kommet enda et. Som blant andre Digital Trends melder har forskere nemlig laget en kameraløsning som er i stand til å «se» rundt hjørner.

Det er ikke snakk om et buet kamera eller noe i den duren, men derimot en vesentlig mer sofistikert teknologi som baserer seg på laserstråler og et heftig kamera.

Supersensitivt høyhastighetskamera

Teknologien fungerer i korte trekk ved å skyte ut korte laserpulser på gulvet rett ved et hjørne. Dette lyset reflekteres så på overflaten og sendes ut i alle retninger, slik lys jo har en tendens til å gjøre.

Slik ser kameraet ut på nært hold. Foto: YouTube

Lyset treffer også eventuelle objekter som står plassert bak hjørnet, men vanligvis vil ikke dette reflekterte lyset kunne plukkes opp av et kamera. Det spesielle i dette tilfellet er imidlertid at kameraet er i stand til å gjøre nettopp dette.

Forskerne benyttet nemlig et spesialutviklet og ekstremt sensitivt kamera som er i stand til å snappe opp selv individuelle lyspartikler, altså fotoner. I tillegg er kameraet i stand til en bildefrekvens på solide 20 milliarder bilder i sekundet, noe som gjør at det kan registrere det reflekterte laserlyset mens det beveger seg.

Sanntids-avlesning

Sammen gjør disse egenskapene at det er mulig for kameraet å danne seg et bilde av hva som befinner seg bak hjørnet og hvor det eventuelt beveger seg. Løsningen sender ut hele 67 millioner laserpulser i sekundet, noe som gir kameraet massevis av data, og som legger til rette for en presis avlesning.

Det finnes allerede lignende teknologier for 3D-kartlegging av rom, men det unike med denne løsningen er altså at den kan brukes til å blant annet spore objekter i nær-sanntid, samt avgjøre retningen. Systemet er i stand til å foreta nye målinger hvert sekund.

Ifølge forskerne vil teknologien potensielt kunne få mange bruksområder, for eksempel i redningsarbeid der hvor terrenget er uoversiktelig og farlig. På et forbrukerplan vil teknologien muligens kunne installeres i biler, som et redskap for å forebygge ulykker.

Se demonstrasjonsvideoen under for mer informasjon.

Her er en annen nyttig bilteknologi: Såkalte holografiske navigasjonssyetemer er på vei ut på markedet »

annonse