Til hovedinnhold

Nå har bilene fått «holografisk» navigasjonssystem

«WayRay» bruker utvidet virkelighet-teknologi - uten briller eller andre brysomme innretninger.

WayRay

Den datateknologiske utviklingen har ikke minst vært fordelaktig for bilene de fleste av oss kjører i hver dag, og stadig kommer det nye løsninger som skal forenkle og forbedre kjøreopplevelsen. Nå finnes det et nytt system som bringer det mye omtalte «utvidet virkelighet»-fenomenet til bilene.

I en pressemelding drar nemlig det sveitsiske selskapet WayRay sløret av sitt nye konsept «Navion», som de selv beskriver som «verdens første holografiske navigasjonssystem».

Legger navigasjonsinstruksene direkte på veien

Det en kjensgjerning at det litt løse begrepet «holografisk» gjerne brukes synonymt med «utvidet virkelighet» i markedsføringsøyemed for å skape litt mer oppmerksomhet, noe som også gjøres her. Ikke desto mindre ser løsningen ganske spennende ut.

Slik ser selve Navion-enheten ut. Foto: WayRay

Navion-konseptet innebærer i korte trekk å bruke en projektor til å projisere de virtuelle, navigasjonsrelaterte elementene direkte på veien foran sjåføren. De virtuelle elementene legges innenfor det naturlige fokusområdet, slik at sjåføren ikke trenger å refokusere øynene.

Det finnes riktignok allerede HUD-systemer hvor navigasjonselementer projiseres på frontvinduet. Det nye med dette Navion-systemet er at de virtuelle elementene integreres med de virkelige omgivelsene, som med utvidet virkelighet-briller, men altså uten behov for å ha på seg et hodesett.

Er allerede i ferd med å bli rullet ut

Systemet benytter både et kamera og en projektor, og tar form som en ganske liten sak med ytre mål på 17 cm x 12 cm x 9 cm. Den kontrolleres ifølge utvikleren ved hjelp av stemmekommandoer og enkle håndbevegelser, og har en firekjerners prosessor på 1.5 GHz til å håndtere de visuelle dataene. Enheten bruker Bluetooth 4.0.

Meningen med systemet er at det skal legge til rette for en mest mulig naturlig navigasjonsopplevelse i bilen, og utvikleren selv har stor tro på at teknologien har potensiale til å endre måten vi kjører biler på.

Det er i utgangspunktet USA som er WayRays marked, og der er teknologien allerede i ferd med å bli kommersialisert. Det er ennå uvisst når vi eventuelt får se løsningen på vårt kontinent. Mer informasjon finner du hos WayRay, og se også introduksjonsvideo under.

Utvidet virkelighet benyttes også på mobiler: Denne appen bruker teknologien til å vise deg radiobølgene i omgivelsene »

(Kilde: Pressemelding)

annonse