Til hovedinnhold

Final Cut Pro X er ute nå

Programmet er fullstendig omskrevet og bygd opp på nytt, sier Apple.

Apple har sluppet den nyeste utgaven av sitt videoredigeringsverktøy Final Cut Pro. Navnet er Final Cut Pro X, eller FCP X, og ifølge Apple har programmet blitt fullstendig skrevet om og bygd opp igjen fra start.

FCP X er en 64-bit-applikasjon med støtte for Grand Central Dispatch og OpenCL, noe som gir programmet muligheten til å skalere og bruke alle tilgjengelige prosessorkjerner for bakgrunnsoperasjoner.

Automatisk fiksing

Redigeringsprogrammet støtter oppløsninger på opptil 4K, og ved import av video kan det analysere bilde og lyd for å sortere klippene automatisk i grupper etter nærbilder, totalbilder, innstillinger med to mennesker, gruppebilder og så videre.

Lyd kan også bli analysert i et forsøk på å fjerne uønsket bakgrunnsstøy, poppelyder og andre artefakter. En annen sentral funksjon er "Magnetic Timeline" som lar brukeren redigere video i midten av tidslinjen uten å dytte andre lyd- og bildefiler ut av sine opprinnelige plasseringer.

Blandet mottakelse

Mottakelsen av FCP X har vært blandet på Apples nettbutikk på grunn av tjenester som var tilgjengelig på tidligere utgaver av Final Cut Pro nå har forsvunnet.

Enkelte kritikere etterspør for eksempel støtte for XML og OMF, og kritiserer manglende støtte for prosjekter fra tidligere utgaver av Final Cut Pro, samt at det ikke er mulig å ha flere enn én redigeringssekvens i ett prosjekt.

Apple har lovet å inkorporere noen av disse tjenestene i fremtidige utgaver av programvaren.

Pris og tilgjengelighet

Final Cut Pro X ble sluppet på Mac App Store den 21. juni og har en prislapp på 1699 kroner.

Les mer om programmet på den offisielle nettsiden.

(Kilde: Los Angeles Times)

Les også
Kunder slakter Final Cut Pro X
Les også
Photoshop + iPad = sant?
Les også
Photoshop Express 2.0 lansert
Les også
Lightroom 3 er offisiell
Les også
Gratis råbehandlingsprogram fra Hasselblad
annonse