Til hovedinnhold

Lightroom 3 er offisiell

I følge informasjon vi har fått fra Adobe skulle ikke Lightroom 3 slippes riktig ennå, men da det allerede har dukket opp informasjon og bestillingsknapp på Adobes sider, anser vi programmet for ferdig og offisielt. Endelig, for beta-fasen har vart i en liten evighet. Det vil si, det har vært to beta-faser. Første Lightroom 3 beta kom i oktober, mens det i mars kom en beta 2.

Det er med andre ord ganske tydelig at Adobe har jobbet mye med den nye versjonen av det svært populære programmet, som riktignok har hatt sine svakheter. En tidlig versjon hadde blant annet problemer med minnehåndteringen, og også senere versjoner har hatt sine særegenheter.

En av disse er spørsmålet om man ønsker å lage sikkerhetskopi av programmets database. I tidligere versjoner kom dette med en gang man startet opp programmet, altså før man hadde gjort noen endringer, noe som synes som et noe merkelig tidspunkt. I versjon 3 har imidlertid Adobe endret på dette, og spørsmålet om du ønsker å sikkerhetskopiere databasen vil nå bli stilt når du avslutter Lightroom, etter at endringene er gjort. Langt mer praktisk, selvsagt.

Hva annet er så nytt i Lightroom 3?

Først og fremst skal programmet i følge Adobe være helt omskrevet fra bunnen av, noe som visstnok skal ha medført ikke bare at programmet er raskere og mer responsivt i bruk, selv med store bildesamlinger, men også at det skal kunne tilby forbedret bildekvalitet i forhold til tidligere versjoner.

Støyhåndtering og digital oppskarping skal også være drastisk forbedret, uten at Adobe i særlig grad tilbyr detaljer om dette. De sier bare at selv høy grad av støyfjerning skal ikke gå nevneverdig ut over detaljgjengivelsen i kantene av motivet, og at digital oppskarping av slike kanter nå skal se mer naturlig ut enn tidligere teknologi ga mulighet til.

Lightroom 3 skal også nå ha langt mer fleksibel støtte for vannmerking av bilder enn tidligere. I følge Adobe skal man kunne legge informasjon inn i selve bildet, og om man vil ha synlig vannmerking kan man benytte både tekst og grafikk, og størrelse, plassering og grad av gjennomsiktighet er alle ting som kan justeres og spesialtilpasses slik du selv ønsker. Funksjonen skal også være tilgjengelig fra flere ulike punkter i programmet, alt etter hvor i arbeidsprosessen man er.

Lightroom 3 vil også ha støtte for objektivprofiler fra Adobe Lens Profile Creator, som vi har omtalt tidligere, og akkurat som alle andre justeringer av RAW-filer i Lightroom, vil endringene som gjøres være fullt reversible, da de lagres i en egen fil som inneholder informasjon om hvordan originalfilen skal behandles. Selve råfilen forblir som vanlig urørt og intakt. I tillegg vil Lightroom 3 også støtte prespektivkorrigering, slik at man for eksempel kan rette opp konvergerende linjer når man fotograferer arkitektur uten å benytte tilt-skift-optikk.

Det er ikke bare selve programmet som skal ha blitt optimalisert og derfor raskere, men også arbeidsflyten. Både importering, organisering og å legge til nøkkelord og metadata skal nå være enklere enn før, samtidig som man også enkelt og greit kan publisere bilder direkte fra Lightroom, blant annet gjennom den innebygde Flickr-plugg-inn-modulen. Informasjonen vil da også gå begge veier, og om du ønsker det kan kommentarer og favorittstempler fra publikum lagres direkte i bildearkivet ditt i Lightroom. Lignende støtte kan også legges til for andre sider senere, i form av plugg-inn-moduler, av ulike siders utviklere. Du kan også sette opp Lightroom slik at du kan sende bilder utenfra til en på forhånd oppsatt mappe på din egen harddisk.

Når det gjelder utskrift av bilder fra Lightroom kan man nå lage sin egen layout bestående av flere bilder. Man kan få valgfritt antall bilder per side, og bildene kan individuelt tilpasses i størrelse og plassering, og de kan også roteres dersom du foretrekker det. Når du er ferdig kan layouten skrives ut, men du kan også lagre den for fremtidig bruk med andre bilder.

Tidligere var Lightrooms støtte for eksport av bilder som slideshow noe begrenset, og de fleste som hadde dette behovet valgte å benytte seg av andre programmer, som for eksempel ProShow Gold. Det er nå ikke lenger nødvendig, siden Lightroom nå støtter eksport av slideshow som videofil, hvis ønskelig med musikk. Varigheten kan automatisk tilpasses lengden på musikken, og maksimal kvalitet på videofilen er 1080p. Du kan også legge på tittel og annen tekst.

En av de største nyhetene i Lightroom 3 er for mange den innebygde støtten for kablet opptak, det vil si fotografering mens kameraet er koblet til en datamaskin, hvor bildene lastes inn fortløpende etter hvert som de tas. Dette har man tidligere vært nødt til å bruke annen programvare for å få til, men nå har Lightroom fått innebygget støtte for denne funksjonen, som er spesielt ønsket av en del studiofotografer. Ved hjelp av denne funksjonen kan kunder eller medarbeidere sjekke bildene etter hvert som de tas, og en arbeidsflyt som involverer flere personer enn fotografen selv kan bli mer strømlinjeformet.

Nå som mange kameraer både med og uten speil er i stand til å ta opp video såvel som stillbilder, var det naturlig at Lightroom også fikk støtte for å organisere filmklipp på samme måte som tidligere var forbeholdt stillbilder. mange brukere vil nok sette pris på denne muligheten til å holde styr på både filmklipp og stillbilder i samme program og system.

Adobes egen oppsummering av nyhetene i Lightroom 3 finner du her, i dette PDF-dokumentet. Hvis du foretrekker å ikke mlaste ned PDF-filen, finner du mye av den samme informasjonen på denne websiden hos Adobe.

Det høres jo vel og bra ut, men hva savner vi?

Først og fremst savner vi autotagging som vi fant det i Photoshop Elements 8, hvor programmet kan "læres opp" til å gjenkjenne individuelle ansikter og merke dem med navn. Dette og andre funksjoner som kan gjøre innlegging av nøkkelord og metadata enklere, raskere og mindre arbeidskrevende, vil være et viktig utviklingsområde i fremtiden, etter hvert som folk bare får mer og mer data som skal lagres og organiseres.

For det andre er det fremdeles en del funksjonalitet som mangler i Lightroom 3 for de profesjonelle. For eksempel planlegger Bibble Pro, i følge deres sjef Jeff Stephens uttalelser til Akam under årets PMA, å implementere en del praktiske løsninger på dette området. Blant annet er det mange som ønsker seg utvidet støtte og mulighet for å ha flere databaser per bruker, eller flere brukere per database, avhengig av behov. Sistnevnte vil være en naturlig utvidelse av kablet opptak, som vi nevnte tidligere. Da kan fotografens assistent sortere bildene etter hvert som de tas, kunden kan se på bildene på en annen maskin og sortere ut hvilke han liker, samtidig som en tredje person kan bearbeide bildene med en gang de er lagt inn i databasen, mens fotografen fremdeles fotograferer og importerer bilder til Lightroom.

En bedre backupløsning har vi også lenge savnet i Lightroom. Vi vil komme tilbake til programmet med en hands-on om noen dager, men i følge informasjonen vi hittil har mottat er det desverre ingen ting som tyder på at Lightroom 3 er vesentlig forbedret på dette området.

Noen opplæringsvideoer om Lightroom 3 finner du om du ønsker det på denne siden.

Lightroom 3 kan i skrivende stund lastes ned fra Adobes Lightroom-side og vil koste $299/€249 for fullversjonen, eller $99/€80 for oppgardering fra Lightroom 1 eller 2, dersom du allerede har det. Dersom du bruker beta-versjonen, vil denne slutte å virke 30. juni.

Les også: Lightroom 3 ute i betaversjon

Les også: Ny Lightroom 3 beta

Les også: Lag dine egne objektivprofiler

annonse