Til hovedinnhold

– Nå har nedturen begynt for Apple

Blogger og iOS-bruker Hans-Petter Nygård-Hansen tror Steve Jobs vrir seg i grava nå.

År etter år i flere år har vi lest alle de fantastiske Apple-historiene. Alt Steve Jobs og Apple har sagt, skrevet og lansert har blitt heiet frem med den største entusiasme. Apple har vært synonymt med innovasjon og tiltrukket seg millioner av trofaste og lojale fans fra hele verden.

Fra iPod til iPhone og iPad – fra iTunes til MacBooks og MacBook Air. Fra iTunes med kabel til iCloud. Fra App Store til Retina-display. Om det så har vært en liten app har vi "hojet og heiet" og oppført oss som ukritiske disipler. Apple og Steve Jobs gjorde gull av alt de rørte ved, og ingenting kunne stoppe de på veien mot verdensherredømme….eller?

The lost mojo – mindre magi, mindre halleluja

Nå har pipen fått en annen lyd. Noen har begynt å skrive mye mer negativt om Apple den siste tiden, og når vinden snur, da snur alle seg – og det nesten samtidig. Det er nesten rørende komisk å følge med på.

De normalle "trollene" som alltid har hatet Apple har fått litt mer blod på tann. Ikke det at de skriver mer om Android (de fleste som hater Apple, elsker Android), men nå kan de skrive mer negativt om Apple og samtidig føle at de ikke står helt alene.

Ikke vær slem mot de som er mindre enn deg

Jeg liker Apple – ingen tvil om det, men når det er sagt – jeg har ALDRI fått et rødt øre eller en klapp på skuldra av Apple for å skrive om dem. Ikke er jeg rådgiver for Apple, heller hos Geelmuyden.Kiese hvor jeg jobber til vanlig. Jeg bare liker økosystemet og enkelheten, og at det "bare virker". Ja, det koster litt mer å kjøpe, men det tar jeg igjen ved at det er billigere å eie ett økosystem som alle kan benytte seg av sømløst i hjemmet vårt.

I følge NetMarketshare har Apple omtrent 10 prosent markedsandel i Norge på desktop-baserte operativsystem, globalt er andelen enda mindre. Her er det Microsoft som dominerer med sitt Windows – både med XP, Vista, 7 og nå snart 8. På mobilsiden har Apple i Norge omtrent 35 prosent markedsandel blant alle som har en smarttelefon, mens Android systemet fra Google er markedsledende med over 50 prosent av markedet. Globalt er det vel snakk om i overkant av 11 prosent markedsandel, totalt sett – mens den er noe større om man kun ser på smarttelefon-markedet.

Derimot er Apple store på nettbrett-siden – spesielt i Norge – selv om dette markedet også utfordres fra alle kanter slik at markedsandelen også her reduseres. Google og Microsoft er i ferd med å komme på banen med tilsvarende kraft bak sitt økosystem, og har stilt inn alt de har av våpen for å angripe Apple fra alle kanter. Her skal innovasjonskraft – og spesielt den manglende delen – stilles til veggen, og det ser ut til å fungere. Nå flokker journalistene seg rundt de negative meldingene i stedet for de positive, i jakten på sidevisninger og annonseklikk – og kanskje litt økt troverdighet også. Mindre magi gir mindre halleluja.

Tross alt har de slukt alt som Steve Jobs har predikert – han var jo nesten som en gud – men nå som han ligger under torva (…og vrir seg i smerte over at Apple har lansert iPad mini – han sverget jo på at Apple aldri skulle lage en liten iPad – og ikke minst over den elendige kvaliteten på egen kart-app) er det fritt frem for å kvesse pennen. Nå har helten mistet sin heltestatus.

Når toppen er nådd går det bare en vei som vi vet. For stor har jo Apple blitt – selv om selskapet har liten markedsandel i den store sammenheng. Store har de blitt fordi de har tatt seg veldig godt betalt, og de har vært flinke til å ta seg godt betalt også.

Såpass flinke at de med sin lille markedsandel har klart å bli verdens største selskap i aksjekapitalisert verdi….selv etter at milliarder av kroner har forsvunnet siden toppnoteringen i midten av september 2012.

2009 – nada innovasjon de siste 3 årene

De mest kritiske røstene vil hevde at Apple ikke har drevet med innovasjon siden 2009. Ikke enig i det, men at de har drevet mer med justering og mindre innovasjon er det vel ingen tvil om. Uansett kan vi vel samtidig være enige om at det har vært en god avgjørelse – de fleste som har kjøpt enten Apple produkter eller -aksjer siden 2009 er nok fornøyde. Journalistene også som har skrevet om Apple synes nok det har vært en morsom "reise". Alle reiser har sin start og sin slutt, og selv om jeg tviler på at Apple-eventyret er over, så vil nok pennestrøkene fremover bære mindre preg av ukritisk halleluja og mer preg av et kritisk blikk.

Nå har hodene begynt å rulle, kvaliteten begynt å slå sprekker, innovasjonskraften begynt å forvitre og differensieringen begynt å forsvinne. Kan det være at Apple mistet fokuset på innovasjon fordi de var – og er – så opptatt av å saksøke alle som kikker på de? At de er så opptatt av å kontrollere alt og lage alt selv at de glemte å fokusere på kvaliteten på veien? Ikke før iOS6 er lansert burde vi snart få vite når iOS7 skal rulles ut…det holder ikke med en liten oppdatering nå, i hvertfall ikke hvis tronen skal beholdes (hvis den ikke allerede er tapt da…).

Alle blir tynnere og lettere – what’s next?

I løpet av 2012 har de sluppet en rekke nye produkter hvor alle har blitt tynnere og lettere, og det skulle bare mangle. Hvem er det som lanserer tjukkere og tyngre produkter i dag? I 2013 bør Apple fokusere på å skape noe unikt rundt sitt OS igjen. Ryktene vil ha det til at iOS skal inn på både Mac og Apple TV …. Spørsmålet er om det er nok til å få "mojoen" tilbake.

Skulle du lure på om jeg har tenkt til å bytte ut Apple og økosystemet, så er svaret nei – i alle fall ikke i løpet av 2013…

Hvem vil kapitalisere mest på at Apple ikke er nyskapende nok om dagen? Microsoft eller Google... eller journalistene, og hvor lenge vil nedturen vare, før en eventuell opptur igjen?

2013 blir et spennende år – for Apple, for Google, for Microsoft – og ikke minst for Nokia.

Tillit tar lang tid å bygge, kort tid å ødelegge. Jeg håper Apple tar signalene og kommer styrket ut av nedturen.

Foto: Connor Tarter via photopin cc

annonse