Til hovedinnhold

– Dropbox kan være et mareritt for bedriften

Denne tjenesten gjør at bedriftene beholder kontrollen på informasjonen, skriver vår kommentator.

Mange bedrifter har utfordringer når det gjelder "BYOD" – det at ansatte bruker egne mobiltelefoner til å få tilgang på jobbens it-løsninger. Dette innebærer ofte at det er vanskelig å beholde kontroll på bedriftens data. Ansatte forventer å kunne bruke smarttelefoner, nettbrett og PC-er av eget ønske og samtidig ha den samme tilgang til bl.a. dokumenter uavhengig av hvilken enhet de har for hånden. Dropbox er løsningen for mange av de ansatte, men den samme tjenesten kan være et mareritt for bedriftene. Nå er løsningen derimot innen rekkevidde — møt ownCloud.

Mange ansatte har funnet en vei rundt mange av bedriftens sikkerhetsløsninger. BYOD, 3G og 4G-nettverk, samt bruk av private e-postkontoer gjør det enkelt for mange å gå rundt de fleste IT-systemene. Dette er noe som skaper hodebry for de fleste IT-sjefer. Sensitive bedriftsdata er lagret på servere utenfor bedriftens kontroll, i strid med bedriftens retningslinjer — kanskje til og med utenfor landegrensene. Potensialet for datalekkasje, sikkerhetsbrudd og skade for bedriften din kan derfor være enorm. Med ownCloud derimot kan IT-avdelingen få tilbake kontrollen over bedriftens data, uten at det vil være på bekostning av brukeropplevelsen til den ansatte.

Slik løser ownCloud Dropbox-"problemet"

OwnCloud integreres sømløst med eksisterende brukerkataloger, sikkerhetsløsninger, overvåking, lagring og back-upverktøy — den blir en del av den eksisterende infrastrukturen. Fordi ownCloud er laget med åpen kildekode — og åpen av natur — finnes det selvfølgelig innstikksmoduler for å utvide ownCloud-løsningen. Blant innstikkene finner du støtte for LDAP/AD-integrasjon, versjonering av filer, fildeling, kobling til eksterne filsystemer og mye mer. Finner du ikke et innstikk eller program i arkivet til ownCloud, da er det bare lage ett nytt innstikk og del den på ownCloud-serveren — enkelt!

Åpen kildekode og Enterprise versjon

Du kan fint laste ned produktet som åpen kildekode for så å implementere det i din egen bedrift. Jeg lastet ned ownCloud som en virtuell maskin og var i gang i løpet av få minutter. Jeg lastet samtidig ned ownCloud til iPhone, iPad og min Mac. Mitt første inntrykk er at jeg er veldig imponert over hvordan ownCloud tilsynelatende fungerer sømløst — helt «out-of-the-box».

Dersom du ønsker kommersiell støtte, finnes det et alternativ for det også. Den kommersielle versjonen av ownCloud er bygget på toppen av åpen kildekode-versjonen — smart — og har noen ekstra funksjoner som burde være av interesse for bedriftskunder. Du får støtte for tjenester som MS SQL og Oracle-støtte, gruppevare og katalogtjenester, samt white-labeling av mobile klienter. Den kommersielle versjonen er spesielt rettet mot organisasjoner som krever datalagring og kontroll innenfor bedriftens egne IT-systemer .

Alle plattformer

OwnCloud leveres mer eller mindre til alle de store plattformene som finnes i dag. Bruker du PC så får du applikasjon — tilnærmet lik Dropbox — levert til Windows, Mac og Linux. Er du på mobil plattform så får du en egen app til både iOS og Android.

Et hav av muligheter

Mulighetene for integrasjon mot andre systemer ser ut til å være overveldende. Dette er et produkt som burde være av interesse for mange bedrifter. Du kan fritt teste produktet selv på ownCloud sin side.

Les også: – Smartmobilen overtar som foretrukket arbeidsverktøy

(Bilde og kilde: ownCloud)

Mer om
annonse