Til hovedinnhold

Slik sikrer du mobilen

Skadevare for mobilen eksploderer. Slik sikrer du mobilen
med seks enkle grep.

14640253, Istockphoto

I 2012 økte antall skadevare for Android-plattformen fra 1000 registrerte til 350 000 og sikkerhetsorganisasjonen NorSIS spår at 2013 blir mobilhackernes år.

Mobilen.no har intervjuet sikkerhetsselskapet Trend Micros mobilsjef Cesare Garlati. Garlati mener det er mye man kan gjøre for å sikre mobilen med enkle grep – og det behøver ikke koste noe å gjøre skurkenes hverdag atskillig vanskeligere.

Her er rådene til deg som vil beskytte telefonen din:

1. Pass på at du har et passord på mobilen din. Overraskende mange har ikke dette.
2. Pass på at operativsystemet ditt er oppdatert.
3. Pass på at du forstår hvilke applikasjoner du installerer og hvor de kommer fra.
4. Hvis du har kryptering, pass på at den er skrudd på.
5. For Android: Pass på at du forstår tillatelsene applikasjonen ber om. Hvis du installerer en skjermbakgrunn som ber om f.eks. internettilgang, så er det unaturlig. Ingen andre applikasjoner enn eventuelt Skype bør kunne få tillatelse til å boote ved oppstart.
6. For iOS: Pass på at du forstår konsekvensene av jailbreaking. Da blir du voksen, og må ta ansvaret selv.

Når det gjelder å oppdatere operativsystemet fastslår Garlati at dette i Androids tilfelle er noe kontroversielt. Mange mobilprodusenter- og operatører lager nemlig sine egne modifikasjoner av Android, og er derfor ikke interessert i at du som kunde skal oppdatere operativsystemet hver gang Google slipper nye versjoner. Dette er også årsaken til at svært mange Android-brukere fortsatt har håpløst gamle versjoner av operativsystemet, sier Garlati.

I tillegg til rådene ovenfor anbefaler Garlati alle å skaffe seg et sikkerhetsprogram for mobilen. Garlati er selv ansatt i et av de store antivirus-selskapene, og rådene må leses i lys av dette.

Les intervjuet med Cesare Garlati her: – Android-trusler har eksplodert

annonse