Til hovedinnhold

Linux: friheten til å velge

Artikkelforfatter - Robin Heggelund Hansen - prøver å finne ut om han liker full frihet
Klikk på bildet for å se videoen

Som femtenåring hadde undertegnede sitt første møte med Linux gjennom Mandrake Linux 9.1, en Linux-distribusjon som dengang var den mest brukervennlige og best egnede for nybegynnere. Jeg ble fengslet av skjønnheten til KDE 3.2 som så mye bedre ut, og var vesentlig enklere å gi et eget personlig preg enn sin Windows-baserte konkurrent.

Siden den gang har jeg brukt Linux til alt annet enn spill, hvor Windows fortsatt var kongen, men selv der har jeg begynt å holde meg i Linux ved hjelp av Wine og Linux-native spill som Quake IV og OpenTTD.

Jeg følger også spent med på utviklingen, og gnir meg i hendene hver gang jeg leser at flere bruker Mac og Linux. Jeg skal heller ikke nekte for at jeg ler litt rått når jeg leser artikler som klager over ditt og datt i Windows Vista, mens jeg ikke helt stoler på artikkelforfatteren bak artikler som hyller operativsystem fra Microsoft.

Er jeg en fanboy? Kanskje, kanskje ikke. En ting er i hvert fall sikkert: jeg liker Linux. Det er mitt primærvalg når det gjelder operativsystem rett og slett fordi jeg mener det er best, og som den samaritaneren jeg er ønsker jeg selvfølgelig at andre skal innse dette også.

Sistnevnte er en av tre hovedgrunner til at jeg skriver for Hardware.no. De to andre er mer rettet mot økonomi og PR-kåthet, men de er ikke vesentlige for denne diskusjonen.

Hvorfor Linux ikke har verdensherredømme

Selvfølgelig, bare fordi noe er bedre – eller fordi noen mener at noe er bedre – enn noe annet betyr ikke det at dette blir brukt av alle, tvert imot. Ta f.eks. en titt på Internet Explorer og Firefox. For den som har fulgt med er det liten tvil om hva som faktisk er best ut av disse to, likevel er ikke det den mest brukte nettleseren.

Folk har en vane for å ta det som er tilgjengelig. Så lenge det gjør jobben er de fornøyd, helt til de blir utsatt for virus, spam, spyware, adaware osv. Når dette skjer vil enkelte sende dataen til reparasjon, få en datakyndig kamerat til å komme over eller bare reformatere maskinen før syklusen begynner på nytt. Noen andre vil kanskje lese til seg kunnskap for å forhindre at dette skjer igjen, og endelig falle på valget av Firefox fremfor Internet Explorer.

Vi ser noe av det samme skje på operativsystemfronten nå. Mange er skuffet over Vista. Det er dyrt, gir deg begrenset frihet og sammenlignet med det aldrende Windows XP krever det langt mer av datamaskinen din. Flere har sperret opp øynene for andre alternativer, nemlig Mac og Linux. Flere som prøver disse vender tilbake til Windows, selv om noen også blir igjen. Hvorfor gjør de dette?

Forvirrende

Bortsett fra å være fullstendig gratis, er den store fordelen til Linux at du får full frihet til å gjøre hva du enn vil med systemet. Dessverre blir dette også det mest negative fra en nybegynners ståsted.

Med denne friheten har mange tusen mennesker gått sammen for å lage sine egne Linux-distribusjoner, og her begynner den største utfordringen for en nybegynner, hvilken Linux-distribusjon skal jeg velge? Eller, hva er egentlig en Linux-distribusjon? Hvorfor kan jeg ikke bare gå inn i butikken og si: Jeg vil ha Linux!?

Jeg har selv opplevd dette problemet, men heldigvis er jeg datakyndig nok til å vite at Google er min venn og fant raskt ut at Mandrake var det lureste for meg, men hva med dem som ikke er så kyndige (tro meg, det er mange av dem).

I dag har vi Ubuntu. En enkel Linux-distribusjon som gir deg et flott utvalg med programvare som du kan gjøre det meste med. Skulle du derimot være så uheldig å først prøve en distribusjon som Opensuse eller DVD-installasjonen av Fedora vil du kanskje slite med å velge skrivebordsmiljø. Vet du – eller visste du første gang – hva forskjellen på KDE, Gnome eller Xfce er?

I tillegg må du lære deg å gjøre ting på en annerledes måte i Linux. Teriminalen, som stort sett er en myte i Windows, er et fantastisk verktøy i Linux. Hvor du gjerne må laste ned programvare gjennom nettleseren i Windows, har du et pakkesystem koblet til en pakkebrønn i Linux. Forvirrende? Visst pokker!

Det jeg vil fram til...

Du skal gjerne vite et par ting før du kjøper et, og du skal helst bo i det en stund før du bestemmer deg for at det ikke er noe for deg og at du vil flytte til et nytt sted. Det er nøyaktig det samme med operativsystem. Du venner deg til et du bruker ofte, og det er alltid store forandringer når du flytter. Å flytte til et nytt hus blir som å hoppe fallskjerm. Det er litt skummelt, og kanskje litt spennende i starten, og etter det blir det enten veldig moro, eller ekstremt ubehagelig.

Det finnes ikke ett operativsystem for alle, og nettopp derfor skriver jeg mine artikler for å oppfordre mennesker til å prøve noe nytt. Bare husk at det tar tid å vende seg til noe nytt, og før du har gjort det blir det partisk å komme til en avgjørelse. For noen tar det kort tid, andre bruker lengre tid. Personlig bruker jeg alltid en Linux-distribusjon eller annet operativsystem i minst en uke, før jeg i det hele tatt vurderer å skrive en test her på Hardware.no.

Alle valgmulighetene du får med Linux er kanskje overveldende i starten, men når du har vendt deg til det skal du se at friheten du får er en du nødig vil miste, og at det virkelig er en styrke fremfor svakhet, selv om det kanskje ikke virker slik i begynnelsen.

Eller hva tror du?

Mer om
annonse