Til hovedinnhold

Bruk minnepinnen smartere

Ti gode brukertips for deg som har en minnepinne eller tre til overs.

Vegar Jansen

Bruk minnepinnen smartere

Minnepinne, minnepenn, minneplugg - den kjære USB-enheten har mange navn. Men uansett hva du velger å kalle den er det ingen tvil om populæriteten. Utbredelsen av USB-standarden sørger for at de kan brukes i så å si alle datamaskiner, og med et moderne operativsystem trenger du heller ikke tenke på drivere.

Kombinerer du dette med stadig lavere priser og høyere kapasiteter (om du ønsker kan du i skrivende stund putte en minnepinne på 256 GB i lomma) er den lille USB-dingsen nesten å betrakte som dataverdenes potet - om du da ser bort fra at den ikke kan spises.

De aller fleste bruker den hovedsaklig til å flytte filer mellom forskjellige datamaskiner, men den har også en rekke andre, gode bruksområder. Blant annet disse:

1. Privat arkiv

Å holde visse filer unna snokende hacker-wannabes (les: unger), mistenksomme kjærester og ikke minst fientlige spioner ute etter rikshemmeligheter er ingen smal sak. Men mens filer du har gjemt på harddisken kan finnes og passordbeskyttelser kan knekkes, er det ofte enda enklere å være kreativ med det å fysisk låse inn eller gjemme en minnepinne.
Som ekstra sikring kan du også pakke filene (lagre som zip-arkiv) med passordbeskyttelse før du legger dem på minnepinnen, eller satse på en pinne med innebygd kryptering. Gratisprogramvaren TrueCrypt er også et godt alternativ.
Mer om sikring av filer finner du også i artikkelen Slik holder du dem hemmelig.

2. Ekstern backup

Det finnes viktige filer, og så finnes det viktige og uerstattelige filer. Av materiale som hører til sistnevnte kategori tenker vi i hovedsak på digitale bilder, og selv om du kanskje har dem på flere harddisker hjelper dette fint lite dersom kåken brenner ned.
En minnepinne du kan fylle opp og oppbevare hos slekt, venner eller i bankboksen gir deg ekstra sikring. For dette kan du selvsagt også bruke andre medier som DVD-ROM, minnekort og harddisker, men med tanke på størrelse, robusthet og kostnad, samt hvor enkelt det er å legge til nytt innhold, er minnepinner et av de bedre valgene.
Som med forrige punkt kan du også kryptere innholdet dersom du på ingen måte stoler på svigers.

3. Portable programmer

Hvis du ikke har en liten bærbar du kan (eller orker) dra med deg overalt, er det fullt mulig å ha mange av sine vante programmer i såkalt portabel versjon, det vil si at de ikke trenger være installert på en datamaskin for å kjøres. For det aller meste av vanlig programvare som nettlesere, medieavspillere, klienter for e-post og lynmeldinger, kontorapplikasjoner og så videre finnes det slike versjoner. Og disse kan du altså kjøre rett fra en minnepinne.
Av portabel programvare kan du lage din egen samling, men om du ikke helt vet hvor du skal starte er PortableApps.com et godt tips. Du kan lese mer om dette i artikkelen kontor på en pinne.

4. Digital verktøykasse

Du trenger ikke være speider for å være "alltid beredt" - alt du trenger for å redde dagen er å passe på at du har med deg riktig programvare på pinnen. Hva du drar med deg vil selvfølgelig være snakk om smak, behag og behov, men er du helt grønn kan vi anbefale deg å starte med noen av disse:
Recuva - redd slettede filer
Partition Wizard - del opp og sett sammen diskpartisjoner 
SIW - alt du trenger vite om PC-en
CCleaner - rens opp i systemet
Revo Uninstaller - fjern gamle programmer
EaseUS Todo Backup - sikkerhetskopiering og kloning av harddisk
Unlocker - bli endelig kvitt den fila
SuperAntiSpyware - bli kvitt spionene
Microsoft Security Essentials - enkel og god antivirus
ZoneAlarm Free - brannmur for den som har eldgammel Windows
Secunia PSI - finn de usikre applikasjonene
Device Doctor - finn riktige drivere
GSpot - sjekk hvilke kodeker du trenger for å spille en mediefil
CloneSpy - finn duplikate filer
WinDirStat - oversikt over harddisken
SoftPerfect Network Scanner - kartlegg nettverket
InSSIDer - kartlegg dine trådløse omgivelser

5. Mer fart med ReadyBoost

For Windows 7 og Vista er det mulig å bruke minnepinnen til å få litt mer futt og fart i systemet ditt - spesielt om du har en PC med litt lite RAM (systemminne). Funksjonen som kalles Windows ReadyBoost sørger nemlig for at deler av minnepinnen kan brukes som et mellomlager for mindre filer, som ellers måtte blitt lest til systemminnet fra harddisken. Og som kjent er harddisken en skikkelig treging i forhold til RAM-en.


Nå gir riktinok ikke en minnepinne like god effekt som det ville vært å øke PC-ens mengde av "ekte" minne, men når det gjelder lesing av småfiler kan en minnepinne være mer enn 10 ganger så kjapp som en vanlig harddisk.
Lyst på flere tips?>>> Her er fem til
Artikkelen er oppdatert. Opprinnelig publisert februar 2010.

Bruk minnepinnen smartere II

Har du ikke fått med deg de fem første tipsene finner du disse her.
For deg som har gullfiskhukommelse eller bare ikke orker lese den første delen av artikkelen (lenke over), er det altså slik at de kjekke USB-minnebrikkene vi vanligvis kaller minnepinner kan ha mange bruksområder. Her ser vi på fem tips til:

6. Tilbakestilling av passord

For glemske brukere eller brukerkontoer som sjelden blir brukt, kan det være smart å kunne bruke minnepinnen til å tilbakestille Windows-passordet. Men for å få mulighet til dette må først en passordnøkkel opprettes. Dette gjør du ved å plugge inn minnepinnen og starte Veiviseren for glemt passord under Brukerkontoer i Kontrollpanelet.

Om så hukommelsen skulle svikte kan enhver som har tilgang på denne minnepinnen sette nytt passord. Det dukker opp en liten lenke for dette på innloggingsskjermen dersom du skriver inn feil passord første gangen.

7. Et helt operativsystem

Hva skal du vel med harddisk dersom du har en minnepinne? Det ultimate alternativet til å dra med seg noen skarve portable programmer er jo å kjøre hele operativsystemet fra den. Dette betyr at du kan bruke en PC du egentlig ikke har tilgang på, så lenge du kan få denne datamaskinen til å boote fra USB.
Men her kan du bare glemme vanlig Windows - for slik bruk er det lettere Linux-distroer som gjelder. At det i tillegg ofte er begrensninger når det gjelder maskinvare og drivere gjør gjerne dette til et tema for litt spesielt interesserte. Men som du kan lese i vår artikkel Linux på 1-2-3, er egentlig ikke så vanskelig heller.
Chromium OS er også en lettvekter som egner seg til å kjøres fra minnepinne.

8. Festfikser

Det er ikke bare rene datamaskiner som kan lese innhold fra minnepinner. Spillkonsoller, nyere TV-er og ting som Blu-ray- og medieavspillere kan kjøre film, bilder og musikk rett fra en USB-enhet.

Derfor er det ingen dum ide å ha med seg en minnepinne med litt god musikk, bare sånn i tilfelle. Det kan jo være at du blir bedt på fest hos noen som er teknologisk frampå, men har baklengs musikksmak.

9. Lås PC-en

Dersom bor eller jobber sammen med en gjeng folk du ikke stoler så alt for mye på, eller som er notriske spøkefugler, vil du naturligvis passordbeskytte PC-en din. Men om du er mye til og fra datamaskinen er det lett å glemme å låse den (Windowstast + L), og sitter du tett på sidemannen kan vedkommende snappe opp passordet ditt dersom du skriver det inn hele tiden.
 
Predator er et gratisprogram (for privatpersoner) som gjør at du kan bruke en minnpinne som en fysisk "nøkkel". Tar du pinnen ut låses PC-en (inkludert mus og tastatur) og skjermen slås av. Setter du inn USB-kontakten låses datamaskinen opp igjen. Så er det bare å håpe at du ikke er så distré at du glemmer å ta minnepinnen med deg når du går.

10. Verktøy for hacking

For å få det avklart med en gang: dette er ikke en oppfordring - se det snarere som en advarsel. En minnepinne av rett kaliber, især de såkalte U3-pinnene med to partisjoner, er geniale hackerverktøy. Om du har interesse av det kan denne settes opp til å automatisk kjøre kodesnutter og programvare når den settes i en Windows-PC der den påloggede brukeren har administratorrettigheter. Og der er jo mange av oss litt sløve.


En slik minnepinne kan i løpet av noen få sekunder tappe en PC for informasjon. Ting som passord, produktnøkler, IP-adresser og nettleserhistorikk er ofte av interesse. Av andre morsomme saker kan den åpne en "bakdør" som gjør at PC-din enkelt kan hackes og fjernstyres i ettertid, eller kopiere personlige filer som bilder og dokumenter tilbake til minnepinnen.
Kjappe tips for deg som ikke er hacker:
* Hold Windows oppdatert.
* Bruk antivirus, og hold den oppdatert.
* Ikke la din "vanlige" bruker være administrator.
* Slå av Autokjør i Windows XP med TweakUI.
* Ikke bruk eller la noen koble til en ukjent minnepinne eller USB-enhet. Skulle nysgjerrigheten ta overhånd, bruk utforskeren til å ta en kikk - ikke åpne den ved å dobbeltklikke på stasjonsikonet.
Husk forresten å også få med deg våre fem første tips.

annonse