Disse 10 programmene bør du sjekke ut

Disse 10 programmene bør du sjekke ut

Du har selvsagt allerede et knippe programmer som du bruker til daglig. Nettleser, e-postleser, PDF-leser, mediespiller, lynmeldingsprogram og kanskje et ryddeprogram som CCleaner.
Men det finnes også mye annen god programvare der ute, og i denne artikkelen har vi funnet frem ti programtips som kan gjøre din datahverdag litt enklere. Vi har i hovedsak tenkt på bruk til bærbare datamaskiner, men de fleste vil naturligvis også gjøre jobben på en stasjonær PC.

1. Hold et øye med maskinen

Gadgets er miniprogrammer til Windows 7 og Vista, og kan kjøres rett på datamaskinens skrivebord. Du finner gadgets for alt fra å oversette språk til nettradio.
Her vil vi rette søkelyset mot Notebook Info, en kjekk gadget som blant annet viser deg klokke, nettverksstatus, batteri, prosessor- og minnebruk. Smart for deg som vil vite litt om hva som skjer under panseret uten å måtte lete etter informasjonen.
Notebook Info laster du ned fra Sidepanel-galleriet.
Flere smarte gadgets finner du i artikkelen 10 gode Windows-gadgets.

2. Hvor ble det av filene?

Dette programmet kan sikkert være kjekt til den stasjonære PC-en din også, men det er vanligvis bærbare datamaskiner som sliter med de minste harddiskene. For mange er det slik at den kjapt fyller seg på mer eller mindre uforklarlig vis, og ikke er det alltid godt å si hva som spiser opp all plassen.

Verktøy som WinDirStat eller Xinorbis gir deg en grafisk representasjon av harddisken din. Da kan du enkelt se hvike filer og mapper som er uanstendig store, noe som gjør det enkelt å sikte seg inn på hvor det bør ryddes.
Du kan laste ned disse programmene fra sine hjemmesider: WinDirStat og Xinorbis. Alternativer finnes også for Mac og Linux.

3. Kjappere harddisk

Det kan være smart å defragmentere harddisken med jevne mellomrom. Dette er en operasjon som legger filene dine – eller rettere sagt deler (fragmenter) av oppdelte filer – i rekkefølge slik at disken leser og skriver raskere. I praksis betyr det at maskinen din vil oppleves som kjappere og mer responsiv.
Defragmentering kan med fordel gjøres jevnlig på Windows-systemer, og aller helst i forbindelse med en opprydding. Windows har et eget defragmenteringsverktøy, men det finnes bedre alternativer. Sjekk for eksempel ut Defraggler fra Piriform - det samme selskapet står for øvrig bak CCleaner.
Merk at dersom du har en minnedisk (SSD), skal du ikke defragmentere.

4. Mer skrivebordsplass

Smått er som kjent godt. Men selv om en liten bærbar gjør seg godt i mange sammenhenger, er det selvfølgelig begrenset hvor mye du får plass til på skrivebordet. Hvis du ofte jobber med flere åpne programmer samtidig vil du sette pris på kunne veksle mellom flere skrivebord, alt etter hva du jobber med akkurat da.


Her finnes det flere gode alternativer, men våre favoritter er nok Dexpot og det litt lettere VirtuaWin.
Mer om disse og flere alternativer får du i denne artikkelen om flere skrivebord.

5. Få bedre trådløst nett

Et av de største poengene med å ha en bærbar er jo det å være trådløs, men trådløse nettverk er dessverre ikke enkelt. Det hjelper heller ikke at trådløse nettverk nå er blitt allemannseie - flere nettverk betyr mer forstyrrelser i frekvensbåndet som er satt av til trådløse nett. Frekvensbåndet er riktignok delt inn i flere kanaler (13 stykker), men mange trådløse rutere er satt til å bruke den samme kanalen.
Her kommer de spesialiserte nettverksskannerne inn i bildet, siden disse gir deg full oversikt over trådløse nett innen rekkevidde. Bruk dem til å se omliggende nett, sjekke nettverkstyrken eller få en oversikt over hvilke kanaler naboene bruker – slik at du kan unngå disse selv og få raskere hastigheter. 
For Windows 7, Vista og XP - inSSIDer. Alternativer her er NetStumbler (ikke Vista/7), KisMet (Linux) og AirRadar (Mac).
>>> Fem tips til får du på neste side

10 programmer du bør du sjekke ut, del 2

Pass også på å få med deg de fem første tipsene.

6. Gratis kontorpakke

Mange bærbare kommer med en forhåndsinstallert prøveversjon av Microsoft Office, men etter to måneder er det slutt på moroa. Om du da ikke ønsker å bla opp for Microsofts kontorpakke, er OpenOffice.org et av de bedre gratisalternativene.
Et annet slikt alternativ er Lotus Symphony fra IBM, som for øvrig er basert på OpenOffice.
For brukere av Windows 7 nevner vi også at WordPad fint kan brukes dersom du ikke har spesielt store behov.

7. Bytt om på tastene

En ulempe med bærbare er at du ikke står fritt til å velge tastatur. Veksler du da mellom flere datamaskiner daglig kan det lett bli surr, ettersom tastaturer kan ha forskjellig layout. For eksempel kan Delete på ett tastatur være plassert der Page Down er på et annet, noe som kan føre til en rekke uhell dersom du er kjapp på labben.


KeyTweak er et lite program som lar deg bytte om de fleste tastene dine hvis du finner ut at noen av dem så avgjort skulle stått på en annen plass. Du kan lese mer om dette i artikkelen Råd for trøblete taster.

8. Lette alternativer

Som nevnt kommer mange bærbare med en del programvare ferdig installert, men ofte finnes det bedre (og/eller gratis) alternativer til disse. Det er for eksempel ikke sikkert du trenger en sånn stor sikkerhetspakke, og det å velge programvare som ikke krever mye systemressurser kan være smart. Spesielt om du har en rimeligere bærbar uten den helt store ytelsen.
Synes du et spesielt program føles ekstra tungrodd kan du derfor gjerne bytte det ut, for eksempel:
- Mediespilleren VLC i stedet for Windows Media Player
- Chrome, Opera eller Firefox i stedet for Internet Explorer
- PDF-XChange Viewer eller Foxit Reader i stedet for Adobe Reader
- AVG, Avira, Avast eller Microsofts egen Security Essentials i stedet for stor sikkerhetspakke.


Mer om å bytte antivirus kan du lese i Ny antivirus på 1-2-3.

9. Gjør ting raskere

En ting er å ha en bærbar PC, men å bruke den effektivt er noe helt annet. Det første du bør lære deg er at et trykk på tastaturets Windows-tast setter deg rett i søkefeltet etter programmer og filer. Hvorfor lete seg gjennom kataloger eller lister med programmer når noen få tastetrykk gjør susen?
Er du ikke fornøyd med Windows' eget søkefelt/programoppstarter, finnes det også egne applikasjoner for dette. Launchy er nok av de mer kjente, og kan utvides med plugins for blant annet kalkulasjoner og kjappe nettsøk. Den er også tilgjengelig for Mac OS og Linux. Du finner Launchy på programmets hjemmeside.
Det kan være mye å spare på å ha det i fingrene. Ta derfor gjerne en kikk på hurtigtastene i Windows også.

10. Helt i skyene

Jovisst er en bærbar PC ment for å bære med seg, men det kunne jo hende du lot den ligge igjen hjemme en dag. I så fall kan du være sikker på at du nettopp den dagen trenger et viktig dokument på den.

Et tips for å unngå dette er å bruke en av de mange tjenestene som tilbyr lagringsplass i nettskyen (altså på en server på internett), noe som gjør at du ikke trenger uroe deg for å ikke ha med deg dine viktigste filer.


Det å ha filene synkronisert mot nettet betyr også at du alltid har oppdaterte sikkerhetskopier, og du har alltid tilgang så lenge du kommer deg på internett. Populære tjenester som DropBox og SpiderOak har også egne apps for iPhone og Android.
De fleste slike tjenester er gratis så lenge du ikke trenger mer plass enn noen få gigabyte - noe som er mer enn nok til noen bilder og alt skolearbeidet.

Les også
Word Lens oversetter for deg
Les også
10 programmer alle må kjenne
Les også
Slik plukker du riktig bærbar
Les også
Spar tusener på gratis programvare
Les også
Tre veier til ryddigere skrivebord
Les også
Tre smarte PDF-lesere
Les også
Wally fikser bakgrunnen for deg
Les også
Trådløs strøm til Dell
Les også
Deskcretary rydder for deg
Les også
Tips til lekrere skrivebord
Les også
Ikke så mye på tur likevel
Les også
Unngå PC-trøbbel i varmen
Les også
Ta skjermbilder effektivt
annonse