Guide

Disse 10 programmene bør du sjekke ut

Disse 10 programmene bør du sjekke ut

Du har selvsagt allerede et knippe programmer som du bruker til daglig. Nettleser, e-postleser, PDF-leser, mediespiller, lynmeldingsprogram og kanskje et ryddeprogram som CCleaner.
Men det finnes også mye annen god programvare der ute, og i denne artikkelen har vi funnet frem ti programtips som kan gjøre din datahverdag litt enklere. Vi har i hovedsak tenkt på bruk til bærbare datamaskiner, men de fleste vil naturligvis også gjøre jobben på en stasjonær PC.

1. Hold et øye med maskinen

Gadgets er miniprogrammer til Windows 7 og Vista, og kan kjøres rett på datamaskinens skrivebord. Du finner gadgets for alt fra å oversette språk til nettradio.
Her vil vi rette søkelyset mot Notebook Info, en kjekk gadget som blant annet viser deg klokke, nettverksstatus, batteri, prosessor- og minnebruk. Smart for deg som vil vite litt om hva som skjer under panseret uten å måtte lete etter informasjonen.
Notebook Info laster du ned fra Sidepanel-galleriet.
Flere smarte gadgets finner du i artikkelen 10 gode Windows-gadgets.

2. Hvor ble det av filene?

Dette programmet kan sikkert være kjekt til den stasjonære PC-en din også, men det er vanligvis bærbare datamaskiner som sliter med de minste harddiskene. For mange er det slik at den kjapt fyller seg på mer eller mindre uforklarlig vis, og ikke er det alltid godt å si hva som spiser opp all plassen.

Verktøy som WinDirStat eller Xinorbis gir deg en grafisk representasjon av harddisken din. Da kan du enkelt se hvike filer og mapper som er uanstendig store, noe som gjør det enkelt å sikte seg inn på hvor det bør ryddes.
Du kan laste ned disse programmene fra sine hjemmesider: WinDirStat og Xinorbis. Alternativer finnes også for Mac og Linux.

3. Kjappere harddisk

Det kan være smart å defragmentere harddisken med jevne mellomrom. Dette er en operasjon som legger filene dine – eller rettere sagt deler (fragmenter) av oppdelte filer – i rekkefølge slik at disken leser og skriver raskere. I praksis betyr det at maskinen din vil oppleves som kjappere og mer responsiv.
Defragmentering kan med fordel gjøres jevnlig på Windows-systemer, og aller helst i forbindelse med en opprydding. Windows har et eget defragmenteringsverktøy, men det finnes bedre alternativer. Sjekk for eksempel ut Defraggler fra Piriform - det samme selskapet står for øvrig bak CCleaner.
Merk at dersom du har en minnedisk (SSD), skal du ikke defragmentere.

4. Mer skrivebordsplass

Smått er som kjent godt. Men selv om en liten bærbar gjør seg godt i mange sammenhenger, er det selvfølgelig begrenset hvor mye du får plass til på skrivebordet. Hvis du ofte jobber med flere åpne programmer samtidig vil du sette pris på kunne veksle mellom flere skrivebord, alt etter hva du jobber med akkurat da.


Her finnes det flere gode alternativer, men våre favoritter er nok Dexpot og det litt lettere VirtuaWin.
Mer om disse og flere alternativer får du i denne artikkelen om flere skrivebord.

5. Få bedre trådløst nett

Et av de største poengene med å ha en bærbar er jo det å være trådløs, men trådløse nettverk er dessverre ikke enkelt. Det hjelper heller ikke at trådløse nettverk nå er blitt allemannseie - flere nettverk betyr mer forstyrrelser i frekvensbåndet som er satt av til trådløse nett. Frekvensbåndet er riktignok delt inn i flere kanaler (13 stykker), men mange trådløse rutere er satt til å bruke den samme kanalen.
Her kommer de spesialiserte nettverksskannerne inn i bildet, siden disse gir deg full oversikt over trådløse nett innen rekkevidde. Bruk dem til å se omliggende nett, sjekke nettverkstyrken eller få en oversikt over hvilke kanaler naboene bruker – slik at du kan unngå disse selv og få raskere hastigheter. 
For Windows 7, Vista og XP - inSSIDer. Alternativer her er NetStumbler (ikke Vista/7), KisMet (Linux) og AirRadar (Mac).
>>> Fem tips til får du på neste side