GuideMekaniske tastaturer

Slik fungerer mekaniske tastaturer

Vi tar for oss de største begrepene og teknologiene, og forklarer hva som er best for deg.

Introduksjon

Tastaturer har virkelig blitt et hett segment de siste årene. Spesielt er det tastaturer med mekaniske brytere som har blitt populære, og nesten alle spilltastaturer som blir sluppet på markedet har forlatt de såkalte Rubber Dome-tastene til fordel for mekaniske.

Men hvorfor har dette skjedd? Er ikke mekaniske tastaturer noe fra 80-tallet, som for lengst burde være utdødd? I denne artikkelen har vi prøvd å belyse hva de største forskjellene fra de tynne, vanlige tastaturene de fleste bruker i dag, og de store, tunge mekaniske tastaturene som har dukket opp i entusiast-segmentet den siste tiden. Men la oss først ta en liten titt tilbake i historien.

Mekaniske tastaturer slik vi kjenner dem i dag har eksistert helt siden 80-tallet. Et eksempel er Apple Extended Keyboard, som hadde mekaniske brytere som lignet mye på de vi har vi dag.

IBM var imidlertid også aktiv på 80-tallet, og lagde sine egne «buckling spring»-tastaturer, hvor hver eneste tast hadde en fjær under seg, som bøyde seg når du trykket. Dette fikk en liten hammer til å dytte ned på membranet under, og trykket ble registrert. Denne teknologien ga hvert trykk en helt særegen klikkelyd, og ble raskt populær blant skribenter.

Dyrere, men bedre

Selv om mekaniske tastaturer ikke kan bli så tynne som dette, er det mange andre fordeler.

Produsentene gikk vekk fra mekaniske tastaturer av flere grunner, hvorav prisen antageligvis var det viktigste. Det koster rett og slett mye mindre å lage enten membran- eller Rubber Dome-tastaturer, enn mekaniske tastaturer som krever separate brytere til hver eneste knapp. I tillegg kan de billigere tastaturene lages tynnere enn et mekanisk tastatur kan være, og passer ypperlig til blant annet bærbare datamaskiner.

Mekaniske tastaturer har imidlertid en lang rekke fordeler som både skribenter og spillere kan sette pris på. I denne guiden vil vi forklare hvilke fordeler et mekanisk tastatur er, hvordan det fungerer, og hva som kan passe deg best. La oss begynne med forskjellene mellom et mekanisk- og et ikke-mekanisk tastatur.

Bli med videre til side 2.

Denne saken ble først publisert april 2012.