Til hovedinnhold

Slik mestrer du Series 60

Hva er Series 60?

Vi hører stadig snakk om at Symbian Series 60 er et smart operativsystem. Men hva er det egentlig selgeren snakker om når han serverer salgstriksene på løpende bånd? Hva kan Series 60 gjøre som ikke en vanlig mobil kan?

Series 60 er et grensesnitt som vi finner i en lang rekke Nokia-telefoner. For eksempel hele N-serien og E-serien, så vel som for eksempel 6630 og 6680. Andre produsenter har også laget telefoner med Series 60, men det er i et fåtall.

De telefonene som har Series 60 er basert på SymbianOS. Tilsammen danner Series 60 og SymbianOS et smart operativsystem som omtales som Symbian Series 60, der du har visse fordeler i forhold til vanlige telefoner.

Med Symbian Series 60 kan du for eksempel gjøre flere ting samtidig, akkurat som på en PC. Du kan for eksempel minimere en tekstmelding som du holder på å skrive, mens du blar i kontaktlisten eller planleggeren.

En annen fordel med Symbian Series 60 er at operativsystemet brukes i et så stort antall telefoner, at mange er kjent med systemet. Om du tidligere har eid en Siemens SX1, kjenner du deg lett igjen i en splitter ny Nokia N80.

Har du en telefon med Series 60? Da finnes det utallige muligheter. For eksempel finnes det bøttevis med snarveier som gjør telefonen rask å bruke.

Du kan også installere egne programmer på telefonen, og gjøre telefonen personlig på det viset. For eksempel kan du innstallere et program som gjør at skjermspareren er en værmelding for de neste fem dagene. Du kan også installere programmer som en egen metronom på telefonen dersom du spiller et instrument. Kort sagt finnes det et bredt spekter av programmer.

(Dette er en ny versjon av Series 60-guiden fra april 2005)

Snarveier i Series 60

Det finnes en rekke hendige snarveier i menysystemet til Series 60. Her får du en oversikt.

Fordi det finnes utallige versjoner av Series 60, er det ikke sikkert at alle snarveiene fungerer på din telefon.

Senterknappen
Midt imellom piltastene finner du en knapp som ikke kan brukes for ofte. I enklere Nokia-telefoner står det beksrevet hva den midterste tasten betyr til enhver tid, men det gjør det ikke i Series 60.

Denne knappen gjør det mest "logiske" valget uansett hva du holder på med. For eksempel tar den et bilde når du bruker kameraet, slik at du slipper å trykke "valg" og "ta bilde".

Hvis du blar i menyen, vil den midterste tasten velge det ikonet som er markert, slik at du slipper å trykke "valg" og deretter "velg"

Oppgavebehandling
Oppgavebehandleren viser deg hvilke programmer du har liggende i bakgrunnen. Hvis du for eksempel spiller av mp3-samlingen din mens du skriver en melding vil "avspilling" og "meldinger" vises i listen.

For å starte oppgavbehandleren holder du inne meny-knappen i et kort sekund.

Fra oppgavebehandlingen kan du hente opp det programmet du vil bruke. Da er det bare å bla frem programmet, og velge OK. For å lukke det kan du bruke C, slik at du slipper å først hente frem programmet bare for å lukke det.

Høyttaler og stemmeoppringing
Det er ikke alltid nødvendig å knote med menyene under en samtale for å aktivere høyttaleren.

På enkelte Series 60-telefoner finner du en egen knapp for dette på siden av telefonen. Denne aktiverer høyttaleren under en samtale.

Dette er det imidlertid ikke alle Series 60-telefoner som har. Hvis du mangler denne knappen, kan du heller bruke valgknappen til høyre på tastesettet for å aktivere høyttaleren.

Hvis du holder inne stemmeknappen i hvilemodus gjør du en taleoppringing. Da kan du si navnet på den du vil ringe til, og telefonen finner automatisk frem riktig kontakt i telefonlisten og slå nummeret. Enkelte av de nyeste Series 60-telefonene kan gjenkjenne et navn automatisk, men som oftest må dette forhåndsprogrammeres i telefonboken.

Blyantknappen
På tastesettet på de fleste Series 60-telefoner finner du en knapp med bilde av en blyant. Denne er faktisk ikke der bare for å være i veien.

Når du skriver tekstmeldinger kan du bruke denne knappen til å slå på og av ordboken, skifte språk i ordboken, gå over til tallmodus eller sette inn symbol.

Blyantknappen er også en markeringsknapp. Hvis du holder denne inne mens du blar i teksten i en tekstmelding markerer du teksten. Deretter kan du fjerne den markerte teksten, kopiere den eller klippe den ut ved å trykke inn blyantknappen enda en gang.

Du kan også merke en lang rekke bilder eller tekstmeldinger, noe som er praktisk  om du for eksempel skal slette flere ting om gangen.

Rask hopping i menyene
Du trenger ikke bla febrilsk i menyene for å komme til det ikonet du vil bruke.

Når menyen er åpen tilsvarer hver eneste numertast et valg i menyen, som illustrert på bildet.

På denne måten slipper du å bla det til det ikonet du vil bruke, og du slipper i tillegg å velge det. Det sparer deg noen tastetrykk.

Du kan også flytte på ikonene i hovedmenyen, og dermed altså plassere de ikonene du bruker mest slik at det går kjapt å gjøre det du skal. Dette gjør du ved å trykke valg og flytt. Deretter er det bare å bla deg til dit du vil ha ikonet, og trykke på senterknappen.

Snarveier til programmer
Series 60 har en rekke forhåndsprogrammerte snarveier som åpner bestemte programmer.

På nyere Series 60-telefoner har du et aktivt skrivebord, slik at du kan bla deg til enkelte programmer direkte fra hvilemodus.

Du kan også flytte på ikonene i hovedmenyen, og dermed altså plassere de ikonene du bruker mest slik at det går kjapt å gjøre det du skal. 

På eldre Series 60-telefoner har du imidlertid ikke aktivt skrivebord i hvilemodus. Snarveier er det imidlertid ikke mangel på av den grunn.

Opp - Kamera
Ned - Kontakter
Venstre - Ny tekstmelding
Høyre - Kalender
Senter - Kontakter
Høyre funksjonstast - Kamera
Venstre funksjonstast - Kalender

Sistnevnte har en liten forsinkelse, fordi det skal være mulig å slå på tastelåsen ved å trykke på venstre funksjonstast og deretter *.

Alle snarveiene nevnt ovenfor kan du forhåndsbestemme selv, slik at de kan tilpasses ditt bruk.

Nettleseren
Hold inne 0 for å gå til startsiden din med nettleseren.

Anropslogg
Trykk på den grønne tasten for å få opp anropsloggen din.

Profilvalg
Et kort trykk på AV-/PÅ-knappen lar deg velge profil.

Lydløs
På mange Series 60-telefoner holder du inne #-knappen for å aktivere eller deaktivere profilen "lydløs". Dette er hendig på når du skal inn i forelesninger eller møter.

Dessverre mangler enkelte av de nyere Series 60-telefoner denne muligheten. Da kan du istedenfor bruke på/av-knappen og, velge den lydløse profilen derfra.

Predefinert SMS-svar
Predefinert SMS er en tekstmelding du på forhånd kan redigere. Deretter kan du raskt og enkelt sende en SMS til den som vil ha tak i deg.

Når du mottar en telefonsamtale mens telefonen er i lydløs-modus, får en hendig knapp opp på skjermen som sier "send mld." Denne kommer også hvis du selv trykker på "Lyd av"-knappen mens det ringer.

Da kan du trykke på høyre funksjonstast, og det åpnes en ferdigskrevet tekstmelding som sendes direkte til den som prøvde å ringe. Standardmeldingen er "Ringer senere", men denne kan du endre i telefoninnstillingene.

I kameraet
Opp - Zoom inn
Ned - Zoom ut
Senter - Ta bilde eller start videoopptak. Etter et bilde er tatt, trykk senter igjen for å gå tilbake til søkeren. Ved videoopptak kan du trykke på senter for å ta en pause i opptaket av video.

Når du har tatt et bilde med kameraet vil du kanskje sende det til noen. I så fall er det bare å trykke på den grønne knappen, og du får velge hvordan du vil sende det; MMS, blåtann eller infrarødt.

Mens du bruker kameraet i nyere Series 60-telefoner har du hele tiden en intuitiv meny på skjermen din. Her kan du vise siste bilde, slå av og på blits, samt endre bildemodus og fargetoner.

På eldre Series 60-telefoner har du ikke den samme menyen, men til gjengjeld en rekke snarveier:

Venstre - Skift til stillbildekameraet
Høyre - Skift til videokameraet
Nummertast 1 - Nattmodus av/på
Nummertast 3 - Still inn kontrast
Nummertast 4 - Burst mode capture av/på
Nummertast 5 - Still inn lysstyrken

I kalenderen
I kalenderen kan du trykke "*" for å skifte mellom månedsvisning, ukesvisning og dagsvisning. For å gå til dagens dato, trykker du på "#".

Under lesing av SMS, MMS og e-post
Mens du leser en SMS, MMS eller e-post vil telefonen automatisk søke etter og markere telefonnumre, e-postadresser og internett-adresser. Ved hjelp av dette kan du enkelt ringe en person, sende en e-post, sende en tekstmelding, gå til en nettside eller lignende.

I nettleseren
I nettleseren kan du trykke på "#" for å komme helt ned på siden. "*" fører deg til topps igjen.

Når du skriver inn en Internettadresse vil denne automatisk fullføres med de adressene du har vært inne på i det siste. Hvis du er ofte inne på de samme sidene kan det spare deg masse tid.

I bildegalleriet
Nummertast 5 - Zoomer inn
Nummertast 7 - Zoomer inn/fullskjerm
Nummertast 0 - Zoomer ut

Sitter du med en eldre Series 60-telefon, er imidlertid bildegalleriet og snarveiene noe helt annet.

Nummertast 1 - Roterer bildet til venstre
Nummertast 3 - Roterer bildet til høyre
Nummertast 5 - Zoomer inn
Nummertast 0 - Zoomer ut

Under videovisning
Trykk * for å vise filmen i fullskjerm-modus. Da vil videoen roteres 90 grader og dekke hele skjermen. På eldre Series 60-telefoner bruker du nummertast 2 istedenfor *.

Installer egne programmer

Installer dine egne programmer
Det finnes utallige programmer for Symbian Series 60 på nettet. Dersom du for eksempel vil ha et program for Microsoft Word-, Excel- og Powerpoint-filer er ikke det noe problem. Du kan også laste ned kartprogrammer. Eller spill. Eller en ny nettleser. Hva som helst, omtrent.

Vi har testet en rekke programmer for Series 60 som kan være verdt å ta en titt på.

Å installere programmene er en enkel sak. Alt du trenger er en tilkobling mellom PC-en og mobiltelefonen. Det kan være blåtann, kabel eller infrarød port. Et blåtann-adapter kan du få kjøpt fra 128 kroner, ifølge prisguiden.

PC-Suite er Nokias programvare for filoverføring, synkronisering og installering av programvare. Når du har det innstallert, er det bare å dobbeltklikke på installasjonsfilen. Da blir programmet nesten automatisk installert.

Du kan også installere programmer direkte, ved at du overfører installasjonsfilen til telefonen og åpner den med telefonen.

Programmer kan du laste ned for eksempel hos Handango.com, som er en samleside for programmer til for eksempel Symbian-telefoner.

De fleste programmer koster penger, men som regel får du lastet ned en prøveversjon som har tidsbegrenset bruk eller andre begrensninger.

Ved å sortere etter pris finner du en lang rekke gratis snacks.

Du bør være oppmerksom på at det ikke er sikkert at programmet er kompatibel med din telefon. Der du laster ned programmet finner du som regel også en oversikt over hvilke telefoner programmet er kompatibel med.

Oppsummering
Vi ser at Series 60 er proppet med flere muligheter enn vi er vante med i vanlige mobiltelefoner. Hvis du bruker telefonen aktivt til mye annet enn bare å ringe, kan Series 60 være verdt en tanke.

Hvis du allerede har en Series 60-telefon, har den sannsynligvis en drøss med muligheter som du ikke har benyttet deg av. Å lære seg et par snarveier, og installere noen nyttige programmer kan være gull verdt.

Vil du vite mer?

Teknisk

Hva er SymbianOS?
SymbianOS er et operativsystem, laget av Symbian. Men hva er egentlig SymbianOS sin jobb en mobiltelefon?

En mobiltelefon er bygget opp av maskinvare som skjerm eller to, et kamera eller to, en antenne, et batteri og en rekke andre små elektroniske dingser som gir telefonen din de funksjonene den har.

Operativsystemet i telefonen er en viktig del av mobiltelefonen. For å få frem et bilde på skjermen må operativsystemet gi beskjed om hva den skal vise. Det vil si fortelle hvilken farge hvert eneste lille punkt på skjermen skal vise, slik at øynene våre oppfatter det som et bilde. En Nokia N80 har for eksempel 76800 punkter på skjermen.

Det er slike ting SymbianOS gjør. Forandrer det kameraet ser til et bilde på skjermen, gjør bildene om til datafiler, gjør det mulig å sende disse datafilene og mye mer.

Hva er Series 60
Series 60 er et brukergrensesnitt som er laget av Nokia. Mens SymbianOS ligger i bakgrunnen og jobber hardt, er det Series 60 du ser på skjermen til enhver tid. For eksempel hele menysystemet, kalenderen og alt annet du finner i menyene.

Når du trykker på for eksempel kameraet er det Series 60 som forteller SymbianOS at du vil aktivere kameraet. Series 60 bestemmer med andre ord hvordan ting skal se ut på skjermen din, og gjør det menneskelig mulig å bruke telefonen.

Versjoner
Series 60 har kommet i en rekke versjoner. De nyeste er Series 60 3rd Edition, mens Series 60 3rd Edition Feature Pack 1 er på vei. Før 3rd Edition var det 2nd Edition som var på markedet. Programmene som er laget til 2nd Edition passer ikke til 3rd Edition.

SymbianOS har også en lang liste med versjoner. Meningen med alle oppgraderingene er å holde følge med utviklingen. Ting som 3G, blåtann versjon 2, flere megapikslers kamera og lignende er ting som har blitt implementert underveis.

De første telefonene fra Nokia var basert på SymbianOS 6.1. Nye telefoner på markedet i dag har SymbianOS 9.1, mens enkelte av de telefonene vi nå venter på (for eksempel Nokia N95) har versjon 9.2.

Hos Wikipedia finner du en full oversikt over Series 60-versjoner.

(Kilder: Nokia, Symbian, Wikipedia, Handango)

annonse