Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia 3D Vision 2

Spilling i 3D er helt rått

Vi ble overrasket over hvor moro 3D-spill faktisk kan være.

Rolf B. Wegner, hardware.no

Introduksjon og oppsett

3D har blitt et stadig vanligere ord i hverdagen vår. Kinofilmer blir vist i 3D, nye TV-er skal ha 3D-støtte og selv mobiltelefoner har blitt utstyrt med 3D-skjermer. Nvidia har fulgt denne trenden i lang tid, og allerede i 2008 lanserte de sitt første 3D-kit i form av Nvidia 3D Vision. Kittet besto av to par aktive 3D-briller og programvare til datamaskinen, som lot spillere med 3D-skjermer spille spillene sine i 3D.

Ny og bedre versjon

Den nye skjermen til Asus har innebygd infrarød sensor, og har full støtte for 3D-brillene til Nvidia.

I fjor høst slapp selskapet sin andre versjon av 3D-pakken sin, og kalte det for Nvidia 3D Vision 2. Denne gangen har vi blitt lovet større brilleglass for en mer fengslende opplevelse, samtidlig som plastmaterialet brukt i brillene skal være mykere og mer behagelig å ha på.

I samme slengen annonserte de også en ny skjermteknologi kalt Lightboost. Ifølge Nvidia skaper dette en fordobling av lysstyrken på 3D-briller sammenliknet med eksisterende løsninger, og Asus ville være det første selskapet til å slippe en skjerm med den nye teknologien innebygget.

I den anledning har vi testet både Nvidias nye 3D-kombo, Nvidia 3D Vision 2, i kombinasjon med Asus VG278H, for å virkelig få det beste mulige 3D-bildet Nvidia kan gi oss.

For ordens skyld skal det nevnes at dette er Nvidias egne 3D-teknologi, og fungerer dermed ikke med AMDs skjermkort. De har sin egen løsning, HD3D.

Nvidia 3D Vision 2-briller -
-
Trådløs overføring Infrarødt signal, 0,5 m - 5 m rekkevidde
Vekt og Størrelse 56 gram, 20 prosent større glass enn forgjengeren
Asus VG278H -
-
Skjermstørrelse 27 tommer, 16:9 Widescreen, LED-baklys
Oppløsning 1920×1080 @ 120Hz
Lysstyrke 400 cd/m2
Responstid 2ms
Interne høyttalere 3W x 2 Stereo
Tilkobling HDMI, DVI-D (Dual-Link), D-Sub, HDMI 1.4, Hodeset-inngang
Testmaskin -
-
Hovedkort MSI P67A-GD65
Kjøler Noctua NH-C14
Strømforsyning Corsair AX 1200W
Harddisk Western Digital Caviar Black 500 GB
Skjermkort Nvidia GeForce GTX 580
Operativsystem Windows 7 Ultimate, 64 bit
De nye brillene både ser bedre ut enn de tidligere versjonene, og er gode å ha på.
Pass på at du har riktig DVI-kabel. Til venstre på bildet ser du en DVI Dual Link-kabel, og til høyre er det en DVI Single Link-kabel. Bare én av dem har støtte for 120 Hz og 3D-visning.

Enkel montering – men pass på

Selve oppsettet av både brillene og 3D-programvaren som følger med er veldig enkel. Det er imidlertid én stor fallgruve du må være klar over før du begynner: DVI-kabelen. Det finnes flere ulike DVI-kabler, og den du vil bruke er en såkalt DVI Dual Link-kabel, ikke en DVI Single Link-kabel.

Begge to vil fungere og gi deg et bilde på skjermen, men kun Dual Link-kabelen vil la deg spille av bilder i 120 Hz, noe som kreves for 3D-avspilling.

På bildet til høyre kan du se forskjellen.

Så fort du har bekreftet at du faktisk har riktig kabel, er det bare å sette i gang. Skjermen koblet vi som vanlig til skjermkortet, og satte i gang med å lade 3D-brillene fra Nvidia via en USB-kabel. I motsetning til passive 3D-briller som du finner til både TV- og kinobruk må disse brillene lades opp. Nvidia lover en batteritid på omtrent 60 timer.

I bruk og ytelse

Oppsett

Heldigvis har Nvidia gjort det lekende lett å sette opp sitt nye utstyr. Med i 3D Vision 2-settet følger det med den nyeste programvaren du trenger, og det skal ikke mye aktivitet i hjernebarken for å komme seg gjennom et par trykk på "ok" i menyene.

Alt man trenger å gjøre er å trykke på "Run Setup Wizard", og kort tid etterpå er alt satt opp og klart for bruk.

Når programvaren er installert gjenstår det bare å aktivere 3D-en, og kalibrere det til dine øyne. Alt dette blir gjort i samme program, og du blir guidet gjennom en rekke tester og bilder for å bestemme ting som blant annet dybde.

Så fort dette er gjort er du klar for å spille. Nvidia har gjort resten av jobben, og du trenger ikke å løfte en finger for å aktivere 3D-effekten i spillene. Så fort du har sagt ifra at du vil spille i 3D fremfor 2D, vil de aller fleste spill som er støttet automatisk bytte over til 3D-modus. Det eneste spillet vi måtte fikse på innstillingene selv var Call of Duty: Black Ops, hvor vi måtte sette innstillingene til 120 Hz. Så fort det var gjort var det imidlertid ingen problemer.

Som vi skrev tidligere må du ha 120 Hz for å kunne vise 3D-bilder. Nvidias briller er tross alt aktive 3D-briller, noe som vil si at hvert brilleglass "lukkes" 60 ganger i sekundet, annenhver gang. Dette er synkronisert med bildet på skjermen, som sender ut 120 bilder i sekundet – 60 til venstre øye, 60 til høyre. Bildene som sendes til hvert øye er litt forskjellige fra hverandre, og skaper en 3D-effekt når du har på deg brillene. For andre vil det bare se ut som et litt tåkete bilde, da de vil se alle de 120 bildene på hvert øye, fremfor annethvert med venstre og høyre.

Vi prøvde en rekke ulike spill for å se hvordan 3D-effekten var. Vi ville se om det var mer enn bare en morsom tilleggsgreie, og om det faktisk kunne bidra til noe mer i spillet.

Dårlig start

Det første spillet vi fyrte opp var Starcraft 2. For den uinnvidde er dette et strategispill som krever at spilleren har god oversikt over hele skjermen, da en må følge med på alt fra kart nede i venstre hjørne til tall oppe i høyre hjørne. På en vanlig 2D-skjerm ligger all informasjon man trenger på samme plan, og det er enkelt å la blikket fly frem og tilbake, mens fingrene utfører kommandoene som trengs. Med 3D aktivert er det imidlertid en helt annen verden.

For tilskuerne som så på da vi spilte var det svært underholdende, da bygninger nesten så ut til å stikke ut av skjermen, og den skarpe grafikkene til Starcraft virkelig fikk vise hva den var god for. Problemet var imidlertid for oss som spilte, da ting plutselig ble mye vanskeligere å følge med på. Alt av menyer og informasjon man vanligvis er vant til å få oversikt over på under et sekund, trengtes nå å stirres på før øyet vente seg til avstanden. Det blir som å se på et tre gjennom et vindu, og plutselig måtte fokusere på selve vinduet. Og så tilbake igjen. Hele tiden.

Det ble etterhvert ganske tungt for øynene, og selv om det absolutt gikk an å spille, var det langt i fra en bedre opplevelse enn i 2D.

Herlig med FPS

Opplevelelsen ble imidlertid en helt annen da vi byttet spill, og satte i gang med vårt første FPS-spill, Battlefield 3. Dette spillet har fått en 5/5-karakter på Nvidias 3D-graf, som vil si at det skal fungere perfekt med 3D-brillene. Starcraft 2 hadde til sammenlikning bare 3 av 5 stjerner, noe som kanskje forklarer vår litt ubehagelige opplevelse.

Med 3D-brillene godt plassert på hodet slengte vi oss inn i flerspillerdelen av Battlefield 3, og det tok ikke lang tid før vi hadde glemt hvordan ting så ut i 2D. Her er det mindre ting å følge med rundt på skjermen bortsett fra kartet, og passer dermed enda bedre for 3D enn det Starcraft 2 gjorde. Våpenet man holder i ser ut til å stikke fint ut av skjermen, mens man virkelig får inntrykk av at personer og ting man sikter på faktisk er langt inn i skjermen et sted. Vi la også merke til hvor flinke Dice har vært da de laget Battlefield 3, med å fylle opp alle plan med spennende effekter. Smuss på kameralinsen, støv, blod, tåke og vind er alle ting som virkelig får vist seg fram i 3D, og gjorde totalopplevelsen til et sammensurium av visuelt godteri.

Vi fikk det samme inntrykket da vi bevegde oss over til Call of Duty: Black Ops, som selv med rimelig utdatert grafikk så lekkert ut med 3D-effekten skrudd på. Også her fløt grafikken glatt over hele skjermen, og vi tenkte aldri over at vi satt med 3D-briller på. Ettersom spillet er et par år gammelt savnet vi ting som støv- og tåkeeffektene vi koste oss med i Battlefield 3, men det var moro å se at det så bra ut, selv uten det lille ekstra.Ting så bare "riktig" ut, og vi la aldri merke til noen form for ghosting eller annen bildeskurr. Vi kunne rett og slett hvile øynene på skjermen uten at det var ubehagelig, samtidig som 3D-effekten var både tilstedeværende og effektiv.

Overbevisende

Sist ut på prøvebenken ble Just Cause 2, som på lik måte som de to førstepersons skytespillene også hadde 5 av 5 stjerner på Nvidias 3D-liste. Også her vil du hovedsaklig fokusere øynene på ting som skjer langt borte, da du vil skyte og fly bortover mot ting. Det er imidlertid flere menyelementer å forholde seg til på skjermen, selv om de kanskje ikke alltid er så viktige å se på.

Alt i alt fungerte det likevel svært godt, og 3D-effekten var verken sjenerende eller irriterende å ha på.

Les også: Utnytt skjermkortet ditt

Konklusjon

3D-filmer og 3D-spill har blitt et rimelig betent tema den siste tiden. Enten så elsker du jovialiteten rundt det, eller så hater du det ekstra utstyret som må til for å gi deg noe du mener du ville ha. Vi har nok befunnet oss sånn cirka midt i denne kampen, og kost oss med et par 3D-filmer, men aldri helt følt at det er verdt det. Man kan vel like gjerne bare se det i 2D, og slippe det ekstra maset?

Ny verden

Med Nvidias 3D Vision 2-oppsett og den lekre skjermen fra Asus, VG278H, har vi imidlertid tatt et steg nærmere den virtuelle verden i tre dimensjoner. Vi skal ikke påstå at alle spill fungerte like bra i 3D eller at alt bør spilles i 3D, men da det funket så fungerte det godt. Veldig godt.

Det ser bra ut i 2D, men i 3D var det enda bedre.

Ta Battlefield 3 som et eksempel. Det ser allerede kjempelekkert ut i to dimensjoner, men det var først da vi fikk se det i 3D at vi oppdaget hva vi hadde gått glipp av. Tåke, støv, blod og eksplosjoner fikk et helt nytt liv da det plutselig dukket opp på helt ulike plan på skjermen. Alt fløt silkemykt over skjermen vår, og vi så aldri tegn til verken ghosting eller andre forstyrrelser i bildet.

Ettersom vi fikk tilsendt to briller i 3D Vision 2-settet kunne vi også dele gleden med andre. Dommen var ganske klar da vi hadde spilt oss igjennom de utvalgte spillene, og selv om vi selv syntes Starcraft 2 var litt ubehagelig å spille, var det tydeligvis veldig morsomt å se på. Ting som irriterte da vi spilte selv fremsto ikke som irritasjonsmomenter for tilskuere, som ikke trengte å flytte blikket så mye som vi spilte.

Ikke billig

Asus VG278H har innebygget infrarød sensor.

Et problem med Nvidia 3D Vision 2 er prisen. Det koster å være kar, og prisen for å kunne se ting stikke ut av skjermen koster en liten slant det også. Nvidia 3D Vision 2-kittet med briller, programvare og infrarød sensor til PC-en vil koste deg rundt 1300 kroner. Ekstra briller koster rundt tusenlappen. Du må selvfølgelig også ha en 3D-skjerm som er støttet av Nvidias 3D Vision 2, som du kan finne en liste over på Nvidias hjemmesider. I vårt tilfelle trengte vi ikke den infrarøde sensoren, da Asus-skjermen hadde innebygd infrarød sender spesifikt laget for Nvidia 3D Vision 2.

I motsetning til 3D-TV-er er det kanskje ikke like aktuelt å skaffe seg flere enn et par briller, ettersom du hovedsaklig skal bruke det til spilling og ikke sofakos med familien. Det var imidlertid moro for tilskuerne våre da vi spilte å få se det samme som vi så, men om det er verdt en ekstra tusenlapp er en helt annen sak.

Hvis du allerede har en 3D-TV, kan det hende du ikke trenger å bruke så mye penger på å få mye moro med 3D-spill. For en stund tilbake prøvde vi blant annet å bruke 3D til å spille delt fullskjerm, noe som var både imponerende og veldig moro.

Det kriver imidlertid også at du har en 3D-skjerm, men de passive brillene du trenger til det sistnevnte oppsettet er langt billigere enn aktive 3D-briller.

Nvidia 3D Vision 2

+ Enkelt oppsett
+ Imponerende 3D-effekt
+ Behagelig for øynene
+ Ikke så mørke som forgjengeren


- Ikke like bra på alle spill
- Stiv pris

annonse