Tek.no

Guide

Slik sikrer du laptopen

29 Jan 2011 05:53Først publisert 24 Nov 2010 12:00
annonse

I motsetning til de fleste stasjonære PC-er er bærbare datamaskiner lette å ta med seg og så praktiske at alle finner bruk for en eller tre. Dette gjør dem lett omsettelige, og sammen med annen bærbar forbrukerelektronikk som MP3-spillere og mobiltelefoner er enhver skinnende laptop et yndet mål for Herr og Fru Tyv.
Det første og ofte beste forsvaret er å bruke hodet, men det er slett ikke dumt å ta noen ekstra skritt, uten at vi snakker om brennmerking - det gjør den bærbare nemlig verken stilig eller enkel å selge om et års tid. Her har vi fem tips:
Spill fattig
Om du skal ha en ny bæreveske til din rådyre MacBook Pro kan det kanskje være fristende å tasse rundt i byen med en som matcher i stil og pris, men da er det ikke fritt for at du sender noen av de samme signalene som nordmenn på ferie med pengeboka halvveis ut av baklomma. Med en litt mer nedtonet eller (om du våger) anonym sekk er det større sjanser for at en tyv på spaning overser deg til fordel for en annen spradebass.

Portabel lås

De fleste har vett nok til å låse sykkelen sin når de setter den fra seg, og det samme gjelder egentlig når laptopen står igjen alene på lesesalen fordi du har røykepause. Om du ikke vil ta den med deg ut i frisk luft kan du i stedet låse den fast. En enkel type som passer til alle bærbare med plass for kensingtonlås (og det har de fleste) koster fra en hundrelapp og oppover.


Sikre dine data
Hvis du skulle være så uheldig å først blir frastjålet (eller glemme igjen) din bærbare er tapet av maskinvare en ting. Hva slags ugagn en kjeltring vil kunne få ut av dine personlige opplysninger er en annen. Her er det kanskje fritt frem til din e-post, bilder, arbeid, personlige dokumenter og profiler på sosiale nettverk, noe som ikke akkurat gjør ID-tyveri spesielt vanskelig.
Å passordbeskytte datamaskinen er nesten en selvfølge. I tillegg kan vi anbefale kryptering av viktige filer, for eksempel med gratisalternativet TrueCrypt, som vi har nevnt i denne artikkelen. Og du - husk å ta backup jevnlig.

Sporing

Om du er aller mest opptatt av maskinvaren din kan du alltids gi blanke i å passordbeskytte datamaskinen, noe som gjør at en lat laptoptyv ikke trenger ta seg bryderiet med å reinstallere operativsystemet. For slike tilfeller finnes det egen programvare som i det stille samler og sender deg informasjon om hva din bærbare brukes til og hvor den er. Med litt flaks kan du da spore opp mestertyven hjemme i sin egen hule.
Et eksempel på et slikt program er Prey, som er gratis og kan kjøres på Linux, Mac og Windows. Les mer og last ned fra hjemmesiden.

Alarm

Om du ikke vil låse laptopen fast, men likevel vil kunne snu ryggen til den kan du i stedet satse på en slags alarm. For MacBook-eiere finnes det en gratisapplikasjon ved navn Lockdown som har nokså kul funsjonalitet. Du kan slå den av og på med fjernkontrollen, og om den merker at noen rører ved den eller prøver å flytte på den vil den ule og ta et bilde med webkameraet (som sendes til en valgt e-postadresse). Les mer her.


For Windows-brukere finnes det et alternativ som heter Laptop Alarm, men det er ikke like godt, og ikke like gratis. Et enda simplere alternativ er A Laptop A/C Removal Monitor (A.L.A.R.M.), som du finner her.

Ikke perfekt

Husk til slutt at ingen av disse tipsene kan garantere deg at din laptop ikke kommer på avveie, og at ikke alle tipsene passer til enhver situasjon. Men å kombinere en eller to av dem med en dugelig porsjon sunn fornuft kan gjøre at raddene holder seg unna akkurat din bærbare.
Artikkelen ble første gang publisert september 2009.

Les også
Du kan tredoble batterilevetiden din
Les også
Fem fine SSD-verktøy
Les også
Apple MacBook Air 11"
Les også
Apple lanserer ny MacBook
Les også
Vaio endelig til Norge
Les også
Test deg selv for ID-tyveri-fare
Les også
11 timers batterilevetid fra Toshiba
Les også
Trådløs strøm til Dell
Les også
Få kontroll med BattCursor
annonse

Les også