Til hovedinnhold

Apple MacBook Air 11"

Apple MacBook Air 11"

Da Apples første MacBook Air fant veien til redaksjonslokalene tidlig i 2008, var det mye ujing og ajing bak tastaturene. Så tynn og så mye metall - vi hadde ikke sett maken siden mor fant fram storøksa for å hogge juletreet tre måneder tidligere.

Men gutta og jentene i Apple hadde da så sannelig gjort noe merkelige valg. Det fjerneste var kanskje at de hadde kastet ut hele DVD-brenneren, og mente dessuten vi ikke trengte kablet nettverk. Latterlig.

Når Apple nå snart tre år senere lanserer en enda tynnere MacBook Air, er det knapt noen som hever et øyenbryn med tanke på den stadige mangelen på optisk drev eller port til nettverkskabelen. For jammen har ikke teknologien modnet på disse få årene.
Vi har fått raskere trådløse nettverk med 802.11n. Og med alle duppedittene som nå har trådløst nettverkskort - blant annet bærbare, spillkonsollen, TV-en, Blu-ray-spilleren, mobilen, mediespilleren, badevekta, nettbrettet og kjøleskapet - har også mange husstander fått dette på plass.
Les også: Trådløs krangel i blokka
Videre klarer vi oss nå stadig bedre uten DVD-plater. Inntoget av minibærbare uten optiske drev gjorde det nemlig nødvendig for bransjen å få frem bedre alternativer. Så USB-minnepinner er blitt rimeligere og har fått mer plass. Deling via nettverk og internett er raskere og enklere. Film og musikk er filer - vi trenger ikke plater. Spill kan lastes ned direkte fra nett. Og skulle du likevel trenge et slikt USB-drev koster det ikke lenger skjorta.
Og nå har Apple til og med lagt programvaren for gjenoppretting på en liten minnepinne som følger med MacBook Air.

Mindre Air

Som vi straks skal se nærmere på er det skjedd flere små forandringer fra den tidligere MacBook Air. Den største nyheten er kanskje likevel at Air nå kommer i to størrelser - 13,3-tommeren har fått en 11,6-tommers lillebror. Og det er den vi har testet her.
Tekniske data for grunnmodell, MacBook Air 11":11,6 tommer LED skjerm - 1366 x 768 piksler (blank)
Intel Core 2 Duo SU 9400 - 1,4 GHz
64 GB SSD (minnedisk)
2 GB minne
Nvidia GeForce 320M
Webkamera og mikrofon
802.11n WLAN og Bluetooth
Mini DisplayPort ut
2 x USB 2.0
3,5 mm minijack
Innebygde stereohøyttalere
Vekt: 1,06 kilo
Størrelse: 0,3~1,7 x 29,9 x 19,2 cm
OS: Mac OS X 10.6
Pris: 8490 kroner
Vårt testeksemplar var identisk med den over, med unntak av dobbelt så mye lagringsplass, altså 128 GB. Som vanlig kan maskinvaren oppgraderes på noen områder - i tillegg til større minnedisk får du den med litt raskere prosessor på 1,6 GHz. Du kan også doble mengden minne til totalt 4 GB RAM.
Men merk at du ikke kan oppgradere maskinen i etterkant. Det betyr at du bør bestemme deg for hva du trenger før du eventuelt kjøper.
Synes du ikke det du får til 11-tommeren holder må du heller se på storebror Air. Denne har muligheter for enda raskere prosessor, større lagringskapasitet og 1440 x 900 piksler fordelt på sin 13,3 tommers skjerm.

Glass og aluminium

Apple kjører videre på sin nå lett gjenkjennelige design, med det meste av materialer i glass og aluminium. På nye MacBook Air er det kun tastaturet og hengselet til lokket som er i plast.

Når vi først er inne på tastaturet - her er det ikke inngått noen kompromisser. Det har samme stil, layout og størrelse som vi finner på de større MacBookene. Det gjelder også for pekeplaten i glass.

Nye MacBook Air er hakket tynnere og lettere enn forgjengeren, og i hovedsak er det lokket som har fått høvlet litt av i tykkelsen. Til gjengjeld lages dette nå ut en eneste aluminiumsblokk (unibody), slik som resten av chassiset. Styrken er altså bevart, og MacBook Air er derfor imponerende fin og fast i fisken.

Men der forrige generasjon var rund og god, har vi nå fått skikkelige kanter. Nye Air virker ganske enkelt hardere og skarpere, både for øynene og for hendene.

Det å gjøre maskinen tynnere har også ført til at det nå ikke er rom for en vanlig 2,5" harddisk. Du får nå Air kun med SSD (minnedisk). Selve SSD-minnet er festet direkte på hovedkortet for å spare plass.

Som sin forgjenger er nye MacBook Air nokså spartansk utstyrt med tanke på tilkoblingsmuligheter. Men den har nå i det minste fått en ekstra USB 2.0-port. Den nye modellen har også fått skikkelige kanter, som gjør at vi slipper det nedvippbare lokket som krevdes til forgjengerens mer avrundede form.


På 11-tommeren har Apple smekket inn en skarp og lyssterk LED-baklyst skjerm med hele 1366 x 768 piksler - en oppløsning som er mer vanlig på 13,3 og opp til 15 tommers bærbare. Skjermen er av den blanke typen, noe som betyr at du må til hensyn til refleksjoner fra forskjellige lyskilder.
>>> Bla om for å lese om ytelsen og konklusjonen

Apple MacBook Air 11", del 2

Balansert ytelse

Nye MacBook Air er utstyrt CULV-prosessorer, en type prosessor som bruker mindre strøm enn de du finner i konvensjonelle bærbare. Det gir lenger brukstid på batteriet og mindre varmeutvikling. Til gjengjeld får du ikke like god ytelse.
For å se hvor mye du har å rutte med av muskler under det tynne panseret har vi kjørt noen enkle ytelsestester. Som sammenligningsgrunnlag har vi i første omgang sett på hvordan den står seg mot MacBook Pro på 13".
I tillegg tenker vi at også mange vil vurdere MacBook Air 11" mot den vanlige MacBook - begge disse har en inngangspris på 8490 kroner. Nå har vi ikke testet den MacBooken, men vi har kjørt en runde med Mac Mini, som er utstyrt med den samme prosessoren og grafikkløsningen.

Cinebench R11.5:

Høyere poengsum er bedre


I denne testen får prosessoren kjøre seg både med en og to kjerner, og vi kan se at MacBook Air også er klart svakere enn en fullblods maskin til samme pris. Men hva med minibærbare? For å illustrere dette har vi tatt med en vanlig slik modell: Asus EEE PC 1005P.

SuperPI (4M):

Verdi i minutter og sekunder, lavere er bedre

Her kalkuleres desimaler av Pi, og som vi ser ligger MacBook Air langt nærmere en skikkelig bærbar enn en minibærbar med tanke på ytelse. Men så koster jo også en minibærbar på langt nær så mye.

Også til spill

Tro det eller ei, men MacBook Air klarer seg nå også fint til spilling. Grafikkbrikken GeForce 320M fra Nvidia er nemlig noe av det bedre du får i en slik liten pakke. Den vil slite med de nyeste og tyngste titlene, men skrur du litt ned på detaljene gjør den en helt grei jobb med litt lettere saker som Half-Life 2 eller World of Warcraft.
For spesielt interesserte nevner vi våre 6800 poeng i 3DMark05.
Er du av en eller annen grunn ute etter en 11,6-tommers gaming-bærbar kan du heller sjekke ut Alienware M11x. Men den veier også dobbelt så mye.

Tilnærmet lydløs

Hvorvidt nye MacBook Air er en fryd for øyet kan naturligvis diskuteres. Men at denne maskinen om ikke annet er en fryd for øret er hevet over enhver tvil. Ved normal drift er den tilnærmet lydløs - du må i praksis legge øret inntil maskinen for å oppfatte den svake surrelyden fra vifta.

Under tung belastning, som ved spilling, får vi tydelig susing. Varmeutviklingen ved tunge jobber sørger også for at Air blir merkbart varm under, spesielt i midten bak. Ellers snakker vi om en lunken maskin som du fint ha på fanget.

God på batteriet

En liten bærbar som denne er lagd for å dra med seg en del, og da er det så avgjort en fordel at den holder lenge på batteridrift. Men med med mindre størrelse og vekt blir det også gjerne mindre plass til batteriet. Å spare på strømmen når man kan blir også derfor gjerne viktig.

Med SSD og gode rutiner for hvile- og dvalemodus er dette gjort enkelt på MacBook Air. Steng lokket, og maskinen går straks i hvilemodus. Når du åpner lokket igjen våkner den. Dette takler den også etter lang tid - den skal kunne ligge i opptil 30 dager, og selv da starte etter et par-tre sekunder. Ikke at vi har fått testet dette...

Likevel trenger du egentlig ikke være noen fanatisk batterisparer med MacBook Air. Ifølge Apple skal 11-tommeren holde i fem timer, men med våre testrutiner gjorde den en bedre jobb enn dette. Vår testmaskin klarte fire og en halv time med kontinuerlig filmavspilling med VLC.

Verdi i timer og minutter, høyere er bedre:

Når lille Air bare stod påslått og ikke jobbet (idle), fikk vi ganske så nøyaktig ni timer ut av den.

Alt i alt ble vi småimponert over batterilevetiden, spesielt når vi her sammenligner med bærbare som er av de beste i sine klasser.

Oppsummering, vurdering og konklusjon

Den opprinnelige MacBook Air skapte mye blest, men slo ikke spesielt bra an. Den har nok vært for dyr, og visstnok for tung og feit.
Nye MacBook Air er en forbedring på alle disse områdene. Den er rimeligere, lettere, tynnere - og du får den dessuten som 11-tommer.
Under aluminiumspanseret har Apple gått den samme veien som de har med 13-tommeren av MacBook Pro, den vanlige MacBook og Mac Mini. Alle disse kjører forrige generasjons Intel-prosessor og grafikkløsningen GeForce 320M fra Nvidia, en kombinasjon Apple har vært flink til å få mye ut av.
MacBook Air 11" har ikke prosessorkraften til en fullblods bærbar, men det er det så å si ingen andre bærbare på 11,6 tommer som har heller. Den sorterer under klassen ultraportabel, og der er uansett ikke ytelse i høysetet.
Kraften i denne tassen er likevel mer enn godkjent, spesielt med tanke på at den har nok muskler til å oppylle våre fantasier om en spillbærbar på en kilo.

Vi er også godt fornøyd med batterilevetiden på MacBook Air 11". Med fire og en halv times filmavspilling eller ni timers uvirksom drift når den ikke opp til de aller beste, men med en så slank linje - om enn litt skarp og kantete - er det vanskelig å klage på det.

At Apple har skrudd sammen en så å si lydløs liten bærbar har vi heller ikke noe imot.

Det er også positivt at at maskinen har tastatur og pekeplate i full størrelse, samt HD-oppløst skjerm. Disse tre tingene gjør at du nesten glemmer at du sitter og jobber på en en såpass liten bærbar.

Best innendørs

Selv om det er vanskelig å si noe annet enn at MacBook Air 11" er en flott liten bærbar, er det et annet spørsmål om hvor godt den egentlig egner seg som ultraportabel. En slik skal jo kunne brukes over alt, og sånn sett skulle vi gjerne sett muligheten til å velge en matt skjerm, ettersom blanke skjermer lett reflekterer alle mulige lysskilder. Innebygd 3G hadde også vært et stort pluss på hva som tross alt er en veldig portabel datamaskin.
Videre har vi det sedvanlige med Mini DisplayPort som skjermutgang. Har du planer om å koble din Air opp mot en eksternt skjerm må du kjøpe en ekstra adapter - vi savner HDMI. Både dette og minnekortleser er å betrakte som standard på andre ultraportable, og det hadde nok kunnet blitt klemt inn i lille MacBook Air 11" også. Om ikke annet har storebror Air 13" minnekortleser.
Men dette er nok stort sett flisespikkeri for den som nå allerede sikler etter en smekker MacBook Air. Med en inngangpris som den rimeligste MacBooken, men da kun halve vekta å dra på, er dette en maskin som passer for mange studenter og andre som ikke har spesielle krav til ytelse eller bruk absolutt over alt.
Å sammeligne Apples bærbare med andre bærbare (PC-er) har alltid vært som å sammenligne epler og pærer, og gjør det det vanskelig å sette karakter. Det samme gjelder denne gangen, ettersom andre ultraportable med slik størrelse, vekt og grafikkløsning så å si er ikke-eksisterende.
Terningen vipper mellom en femmer og en sekser, og alt ettersom hva du selv vekter kan du la den gå i den ene eller andre retningen. Vi har valgt å sette den til en knallsterk femmer, da i hovedsak på grunn av mangelen på muligheter for 3G og matt skjerm.
Alternativer finnes det noen av, om enn ikke helt i samme gate. Har du større krav til kraft og lagringsplass, men fremdeles liker designen, foreslår vi den rimeligste MacBook Pro 13". Har du et trangt budsjett og ikke ytelsesbehov, sjekk ut en minibærbar som Asus EEE PC 1005P. Gamere kan på sin side ta en kikk på Alienware M11x.

Apple MacBook Air 11"

annonse