Test

Apple MacBook Air 11"

Apple MacBook Air 11"

Da Apples første MacBook Air fant veien til redaksjonslokalene tidlig i 2008, var det mye ujing og ajing bak tastaturene. Så tynn og så mye metall - vi hadde ikke sett maken siden mor fant fram storøksa for å hogge juletreet tre måneder tidligere.

Men gutta og jentene i Apple hadde da så sannelig gjort noe merkelige valg. Det fjerneste var kanskje at de hadde kastet ut hele DVD-brenneren, og mente dessuten vi ikke trengte kablet nettverk. Latterlig.

Når Apple nå snart tre år senere lanserer en enda tynnere MacBook Air, er det knapt noen som hever et øyenbryn med tanke på den stadige mangelen på optisk drev eller port til nettverkskabelen. For jammen har ikke teknologien modnet på disse få årene.
Vi har fått raskere trådløse nettverk med 802.11n. Og med alle duppedittene som nå har trådløst nettverkskort - blant annet bærbare, spillkonsollen, TV-en, Blu-ray-spilleren, mobilen, mediespilleren, badevekta, nettbrettet og kjøleskapet - har også mange husstander fått dette på plass.
Les også: Trådløs krangel i blokka
Videre klarer vi oss nå stadig bedre uten DVD-plater. Inntoget av minibærbare uten optiske drev gjorde det nemlig nødvendig for bransjen å få frem bedre alternativer. Så USB-minnepinner er blitt rimeligere og har fått mer plass. Deling via nettverk og internett er raskere og enklere. Film og musikk er filer - vi trenger ikke plater. Spill kan lastes ned direkte fra nett. Og skulle du likevel trenge et slikt USB-drev koster det ikke lenger skjorta.
Og nå har Apple til og med lagt programvaren for gjenoppretting på en liten minnepinne som følger med MacBook Air.

Mindre Air

Som vi straks skal se nærmere på er det skjedd flere små forandringer fra den tidligere MacBook Air. Den største nyheten er kanskje likevel at Air nå kommer i to størrelser - 13,3-tommeren har fått en 11,6-tommers lillebror. Og det er den vi har testet her.
Tekniske data for grunnmodell, MacBook Air 11":11,6 tommer LED skjerm - 1366 x 768 piksler (blank)
Intel Core 2 Duo SU 9400 - 1,4 GHz
64 GB SSD (minnedisk)
2 GB minne
Nvidia GeForce 320M
Webkamera og mikrofon
802.11n WLAN og Bluetooth
Mini DisplayPort ut
2 x USB 2.0
3,5 mm minijack
Innebygde stereohøyttalere
Vekt: 1,06 kilo
Størrelse: 0,3~1,7 x 29,9 x 19,2 cm
OS: Mac OS X 10.6
Pris: 8490 kroner
Vårt testeksemplar var identisk med den over, med unntak av dobbelt så mye lagringsplass, altså 128 GB. Som vanlig kan maskinvaren oppgraderes på noen områder - i tillegg til større minnedisk får du den med litt raskere prosessor på 1,6 GHz. Du kan også doble mengden minne til totalt 4 GB RAM.
Men merk at du ikke kan oppgradere maskinen i etterkant. Det betyr at du bør bestemme deg for hva du trenger før du eventuelt kjøper.
Synes du ikke det du får til 11-tommeren holder må du heller se på storebror Air. Denne har muligheter for enda raskere prosessor, større lagringskapasitet og 1440 x 900 piksler fordelt på sin 13,3 tommers skjerm.

Glass og aluminium

Apple kjører videre på sin nå lett gjenkjennelige design, med det meste av materialer i glass og aluminium. På nye MacBook Air er det kun tastaturet og hengselet til lokket som er i plast.

Når vi først er inne på tastaturet - her er det ikke inngått noen kompromisser. Det har samme stil, layout og størrelse som vi finner på de større MacBookene. Det gjelder også for pekeplaten i glass.

Nye MacBook Air er hakket tynnere og lettere enn forgjengeren, og i hovedsak er det lokket som har fått høvlet litt av i tykkelsen. Til gjengjeld lages dette nå ut en eneste aluminiumsblokk (unibody), slik som resten av chassiset. Styrken er altså bevart, og MacBook Air er derfor imponerende fin og fast i fisken.

Men der forrige generasjon var rund og god, har vi nå fått skikkelige kanter. Nye Air virker ganske enkelt hardere og skarpere, både for øynene og for hendene.

Det å gjøre maskinen tynnere har også ført til at det nå ikke er rom for en vanlig 2,5" harddisk. Du får nå Air kun med SSD (minnedisk). Selve SSD-minnet er festet direkte på hovedkortet for å spare plass.

Som sin forgjenger er nye MacBook Air nokså spartansk utstyrt med tanke på tilkoblingsmuligheter. Men den har nå i det minste fått en ekstra USB 2.0-port. Den nye modellen har også fått skikkelige kanter, som gjør at vi slipper det nedvippbare lokket som krevdes til forgjengerens mer avrundede form.


På 11-tommeren har Apple smekket inn en skarp og lyssterk LED-baklyst skjerm med hele 1366 x 768 piksler - en oppløsning som er mer vanlig på 13,3 og opp til 15 tommers bærbare. Skjermen er av den blanke typen, noe som betyr at du må til hensyn til refleksjoner fra forskjellige lyskilder.
>>> Bla om for å lese om ytelsen og konklusjonen