Til hovedinnhold

Du kan tredoble batterilevetiden din

Vegar Jansen

Du kan tredoble batterilevetiden din

Bærbare datamaskiner og håndholdte enheter har kommet langt, men kort levetid på batteridrift er stadig et problem. Vi har jo lært oss noen kjente energisparende triks etter hvert, som å skru ned lysstyrken på skjermen og slå av Bluetooth når vi ikke bruker det.

Men det finnes også triks som de færreste er klar over.

Pass på Adobe Flash

Adobes Flash-plattform står bak brorparten av det du kan se av animasjoner på nettet. Den reklamen som beveger seg og irriterer vettet av deg? Du kan vedde på at den er laget i Flash.
I tillegg til reklame og animasjoner brukes ofte Flash til å kjøre spill og vise video direkte i nettleseren.
Flash er, for deg som ikke er helt oppdatert på emnet, en multimedieplattform for nettsider. I dette begrepet ligger at den tillater bruk av lyd og bevegelser på en del av internett som egentlig er lagd for å vise stillestående tekst og bilder.

Over de siste årene har Flash blitt mer og mer utbredt. Nesten alt du ser som ikke er statisk tekst eller bilder, er nettopp Flash-innhold, og gjør støtten for dette nærmest påkrevd for å få en fullverdig internettopplevelse.

Problemet er at Flash kan ta for seg grovt av datamaskinens ressurser, og er derfor også et potensielt strømsluk.

Surf med Flash vs uten Flash

Vi ønsket å se hvor stor forskjell det utgjorde på batterilevetiden når vi hadde oppe en nettside med og uten Flash. For anledningen brukte vi en ny 13-tommers MacBook Air, slik at vi kunne gjøre våre tester både med Mac OS X og Windows 7.
I hovedtrekk gjorde vi som vi alltid gjør ved batteritester på bærbare - lar maskinen stå konstant påskrudd til batteriet går tomt. Det trådløse nettverket er påslått og tilkoblet Internett, mens Bluetooth er skrudd av. Skjermen settes til halv lysstyrke.


I tillegg til våre normale rutiner installerte vi også nettleseren Firefox, kjøre den i fullskjermsmodus og lastet inn www.vg.no - en populær nettavis som i likhet med mange andre har en del Flash-reklame. Der lot vi toppen av nettsiden stå, og så var det egentlig bare å vente.
Vi kjørte hvert testløp to ganger på begge operativsystemer. En gang med Flash installert, og en gang helt uten. Begge gangene var det bare VGs nettside som ble vist på skjermen.

Overraskende store forskjeller

Denne testen er naturligvis satt helt på spissen. Det ene testløpet er gjort med konstant belastning fra flere Flash-reklamer, mens det andre er helt uten. Ved normal surfing vil jo ikke alle nettsidene ha Flash, eller belaste maskinvaren like mye.

Likevel gir det jo en klar pekepinn. Og å si at resultatet med Flash var noe overraskende, er en stor underdrivelse.


At MacBook holder lenger når den kjører Mac OS X visste vi godt fra før. Det store sjokket var at Flash - som altså i dette tilfellet var representert ved noen av VG Nett sine reklamebannere - spiste såpass kraftig av batteriet.
Det var Windows-løpet som i dette tilfellet blødde mest. Litt over syv og en halv times levetid uten Flash installert gikk ned til knappe to og en halv time med Flash - over fem timers forskjell. Eller sagt med andre ord: Flash-reklamene spiste opp to tredeler av batteristrømmen vår.
Resultatet var ikke like dramatisk i Mac OS X, med "kun" en halvering av levetiden. Dette kan være enkelt og greit at Mac OS takler belastingen bedre, men kan også være at det ikke var like tunge Flash-bannere som ble kjørt akkurat da.
Men vi snakker altså om nærmere seks surfetimer som gikk bort med Flash i dette tilfellet - det er noe som uansett merkes godt.
Heldigvis er det flere ting du kan gjøre med dette.
>>> Få med deg våre tre Flash-strategier på neste side

Slik takler du Flash

Som vi så på forrige side kan Adobe Flash være veldig krevende og drastisk senke batterilevetiden på bærbare enheter.
Er dette noe du ønsker å gjøre noe med finnes det grovt sett tre mulige strategier for deg som ønsker bedre batterilevetid:

1. Avinstallere Flash

Det mest drastiske er å benytte Apple-sjefen Steve Jobs' hestekur - å ikke installere støtte for Flash i det hele tatt. Du kan avinstallere dette fra Windows' Kontrollpanel -> Programmer. Mac-brukere finner et avinstallasjonsprogram i Verktøy-mappen sin.

2. Flash du kan skru på

Du kan fint være på nett uten Flash, men da må du vinke farvel til en ting som video, nettspill og interaktive nettsider. Ettersom det er såpass utbredt vil du altså før eller siden havne i en situasjon der du ikke får gjort det du vil gjøre eller sett det du vil se.
Da kan såkalte Flash-blokkere være en løsning.
For Mac OS X finnes det et program som heter ClickToFlash. Dette programmet sørger for at Flash-innhold ikke lastes inn før du vil det selv. I stedet får du opp en boks der innholdet ville dukket opp. Ønsker du å se det, trenger du bare å klikke på boksen.
Les mer og last ned ClickToFlash fra programmets hjemmeside.
For Windows har vi også programvare som gjør det samme. Flashblock for eksempel, som finnes som Add-on for Firefox, Chrome og Opera.

3. Full Flash med gode vaner

I hovedsak bruker Flash-animasjoner kun ressurser når du faktisk kan se dem i nettleseren. Ved å surfe litt lurt går det da an å minimere problemet ved å stoppe opp et sted uten for mye Flash når du blar nedover en nettside.
Merk at det å bare legge et annen programvindu over en nettside som viser Flash ikke vil gi den samme effekten.
Du kan sjekke om en del av en nettside er Flash-drevet eller ikke ved å høyreklikke på det området du lurer på. Får du da opp et valg der det står About Adobe Flash Player... - ja da er det Flash.

Å minimere nettleservinduet hjelper også, men er mer effektivt i Windows enn på Mac. Uansett er da det smarteste å gå til et nettsted som ikke bruker Flash, eller lukke nettleseren helt når du er på batteridrift og holder på med andre ting.

Nettleseren kan jo settes til å huske vinduene dine uansett.

annonse