Til hovedinnhold
GuideSlik handler du best på nett

Netthandel uten besvær

Bli en bedre nettshopper med disse tipsene.

Den o'store og skumle julehandeltiden står for døren. Er du nå en som ikke utstår tanken på å menge deg med tusenvis av kaklende skapninger i trange kjøpesentre, er heldigvis redningen rett foran nesen din. Shopping via nettleseren, også kjent som netthandel, er noe som har forhindret hjerteinfarkt, magesår, nervesammenbrudd og skilsmisser siden sent i forrige årtusen.

Men selv om netthandel har blitt langt enklere og sikrere med årene, er det fremdeles småkompliserte lover å passe på og fallgruver å unngå. Derfor har vi snekret sammen en liten handleguide som tar for seg det viktigste du må vite med moderne netthandel.

Nett eller butikk?

Vi skal villig innrømme at det å handle i fysiske butikker har noen fordeler. Å få muligheten til å fikle med varen, sammenligne direkte med aktuelle konkurrenter og få hjelp av en velvillig butikkselger kan være gull. Og hvis du bestemmer deg for kjøp kan du som regel dra rett hjem med den aktuelle varen i sekken, du trenger ikke vente i dagevis på at postmannen skal komme med pakkelappen.

Samtidig vet vi godt at villige selgere ikke alltid vil deg vel, så sant de i det hele tatt kan det de prater om. Med en blanding av kjøpepress og stress kan du i noen tilfeller faktisk ende opp med en vare du slett ikke hadde tenkt deg eller har bruk for.

I nettbutikken kan du velge i ro og mak, når det måtte passe deg. Flere nettbutikker har nå også fokus på rask leveringstid. Noen har sågar sentrale steder – en "hentebu" – der du fysisk kan hente varen. Dette sparer deg for tid og fraktkostnader.

Kjenn din rett

Som kunde på Internett har du de samme rettighetene som du ville hatt i en vanlig butikk, altså forbrukerkjøpsloven. I Norge er denne loven ganske streng, og gir oss gjerne bedre reklamasjonsrett enn gitt av produsentenes vanlige garantiordninger.

I tillegg har du som netthandler et ekstra sikkerhetsnett: Angrerettloven. Denne gjelder hvis du bestiller varen via nettleser, e-post eller over telefon. Fra du mottar varen har du da et vindu på 14 dager hvor du uten begrunnelse kan angre på kjøpet. Du sørger ganske enkelt for å varsle selgeren og sende varen tilbake i ubrukt eller tilnærmet samme stand som du mottok den i, for å få pengene tilbake.

Mindre stress med netthandel i julestria.

Angrerettloven gjør at netthandel på sin måte er "sikrere" enn mange vanlige butikkjøp – vel å merke så lenge du handler hos en seriøs aktør.

Angreretten gjelder for øvrig også dersom du henter varen i en fysisk butikk (eller "hentebu"), så lenge bestilling og betaling er gjort på nett.

Finn, let, oppsøk informasjon

Tiden du sparer på å fysisk dra kroppen din til og fra butikken, bruker du best på å google deg til informasjon om utvalg og alternativer. Vet du bare at du skal ha "en sånn ekstern harddisk", bør du først bruke noen minutter til å lese deg opp på emnet. I vanlige butikker er kunnskap "bare" en stor fordel, mens det på nett er et nødvendig kompass.

Når du kan sirkle inn noen produkter er det på tide å lese tester og brukererfaringer. Bruk søkemotorer, brukerfora og nettsteder som tester produkter. Noen nettbutikker lar også kundene kommentere varene.

Velg din butikk med omhu

Når du har sånn omtrent har bestemt deg for hva du faktisk er ute etter, er det pris og butikk som gjelder. Du kan ble deg frem i de enkelte butikker, men det kan være mye å spare på å bruke tjenester som finner laveste pris. Hardwares egen prisguide og Teknofils prissøk er et par eksempler på slike.. Ved å velge blant de rimeligere butikkene kan du faktisk spare hundre- eller tusenvis av kroner.

Les også: Derfor må du sjekke nettprisene

Men finner du en pris som er langt lavere enn hos alle andre, bør det også ringe en liten varselbjelle. Det kan selvsagt være et legitimt tilbud, men også være feil vare eller en useriøs aktør. Et tilbud som er for godt til å være sant, er nettopp gjerne akkurat det.

Store og kjente norske nettbutikker er det som regel lite trøbbel med. Er du usikker på hvor god og pålitelig en nettbutikk er kan våre brukererfaringer sikkert hjelpe deg.

Kjøp fra utlandet

Mens det er relativt lite grums med netthandel innenfor landets grenser, er blir det straks vanskeligere når vi beveger oss ut i det store internettutlandet. Her gjelder ikke norsk forbrukerlov eller angrerett, og produktene er nødvendigvis tilpasset norsk språk eller strømnett. I tillegg er piratkopiering av merkevarer er mer utbredt.

Men med hele verden å ta av er utvalget naturligvis langt større. Og i visse tilfeller, som på Black Friday, kan du gjøre regelrette kupp.

For store og solide utenlandske aktører som blant annet Amazon, Play, og B&H er det lite å frykte. Disse lever på fornøyde kunder og godt rykte, noe som betyr at "kundeservice" ikke bare er et abstrakt begrep.

Andre nettbutikkers seriøsitet og rykte kan du sjekke på flere måter. Du kan gå om Howard, men han kan bare hjelpe deg med europeiske nettsteder. Selv foretrekker vi et Google-søk eller to for nettsteder vi ikke er kjent med – prøv for eksempel nettstedets navn sammen med "user comments".

Er det en ukjent butikk, og du ikke finner noe godt alternativ, foreslår vi dessuten å eventuelt kjøpe noe billig før du bestiller noe som virkelig koster. Bruk kun krypterte betalingsløsninger, og betal helst med et kredittkort – da kan du få banken til å dekke tapet dersom du ikke får det du har bestilt, uavhengig av hvor selgeren holder til.

For eBay-kjøp: Gå for etablerte selgere med gode karakterer.

Dersom du vet hva du skal ha, men ikke helt hvor du kan få kjøpt det er også Google din venn. På shopping.google.com kan du finne det meste og ikke minst sortere på pris og forhandlernes skussmål.

Toll og 200-kronersgrensen

For de fleste varer inn til Norge, herunder elektronikk, trenger du ikke betale toll. Unntaket er en del klær og tekstiler, pluss varer som er spesielt avgiftsbelagt, blant annet alkohol.

Men avgifter slipper du ikke unna. Du må regne inn merverdiavgift på 25 prosent på alle varer, med unntak av trykte bøker og tegneserier. Et annet viktig unntak er forsendelser med verdi under 200 kroner – den kjente 200-kronersgrensen.

Passerer verdien av en forsendelse 199,99 kroner (som da ikke er bøker), må du betale MVA på både innholdet og fraktkostnadene. Det som kompliserer det hele litt ekstra er at Tollvesenet opererer med egne omregningskurser for valuta, disse settes for en uke om gangen og det er alltid lurt å legge seg litt under 200 kroner i verdi, bare for å slippe trøbbel. I tillegg kommer et fortollingsgebyr, som regel på mellom 100 og 150 kroner for enkle artikler.

Dette betyr at du bør ha valutakalkulatoren klar når du skal handle fra utlandet. Selv om du passerer 200 kr kan du selvfølgelig tjene godt på handelen, men det finnes også tilfeller hvor det kan gå feil vei. I tillegg får du som nevnt ikke nyte godt av norsk forbrukerkjøpslovgiving, noe som kan være verd en del i seg selv.

Få varene hjem

Det er lite som er mer irriterende enn å finne akkurat det du vil ha til en god pris, for så å oppdage at butikken ikke sender varer internasjonalt. For slike tilfeller finnes det heldigvis selskaper som kan hjelpe deg. Et eksempel er norske JetCarrier, som har spesialisert seg på frakt fra USA. Du bestiller ganske enkelt varene rett til JetCarriers lager i New Jersey, så fikser de resten av transporten.

Noen nettbutikker som sender internasjonalt opererer med svært høye fraktpriser på noen varer. Også da kan JetCarrier eller lignende være et godt alternativ, ettersom du kan velge mellom fly- og sjøfrakt. Les mer i denne artikkelen: Slik skaffer du rimelige varer fra USA.

Meget aktuelt nå: Black Friday

Kjekke eksterne lenker:
Om netthandel hos Forbrukerrådet
Om netthandel hos Tollvesenet

annonse