Guide

Den store løsningen

Amerikanske Sonos har høstet mange velfortjente lovord siden introduksjonen i 2004.

Grunnkomponentene i denne løsningen er musikkstreamere med litt forskjellige egenskaper, og en tilhørende fjernkontroller. Streamerne kommer i to forskjellige utgaver, med og uten innebygd forsterker. Sonos kaller musikkstreamerne sine for «ZonePlayer», og ZP120 er den aktive utgaven med en 2 x 55 watt forsterker innebygd.

Denne kobler du direkte til høyttalerne uten å gå veien om en egen ekstern forsterker. I tillegg finnes det en passiv ZonePlayer ZP90 som ikke har innebygd forsterker. Den passer dermed til det eksisterende stereoanlegget eller til aktive høyttalere med egne innebygde forsterkere.


Slik ser komponentene i løsningen ut.
ZonePlayer-ene lager sitt eget private nettverk seg imellom. Den som er «nærmest» musikksamlingen må kobles til lokalnettet med kabel, men deretter går all transport trådløst. Dette musikknettverket er privat og lukket for dette systemet, men det benytter seg av samme frekvenser som et vanlig trådløst nettverk, og har dermed mange av de samme egenskapene og begrensningene som det vanlige trådløse hjemmenettverket har.
Sonos sitt musikknettverk lar seg bygge større enn de fleste. Hele 32 soner klarer systemet å dekke, og da har man forlengst passert antallet rom i majoriteten av norske husstander. Systemet støtter å spille forskjellig musikk i forskjellige soner, men det er også mulig å synkronisere samme musikk over flere soner.


Musikk på badet er kjekt.
Den mest iøynefallende delen av Sonos-systemet er likevel fjernkontrollen. Den har en stor, høyoppløst og lettlest fargeskjerm som gjør det enkelt å navigere musikksamlingen effektivt. Grafikk som viser plateomslaget kan vises på skjermen, og betjeningen minner mye om hva vi har vent oss til å se på Apple iPod.
Fjernkontrollen har til og med et kontrollhjul som likner veldig på det som iPod alltid har vært utstyrt med, i tillegg til at man finner flere egne kontrollknapper for blant annet volum opp/ned, pause og avspilling, og knapper som endrer betydning etter hvor man er i menysystemet på skjermen.


Soverommet kan også utstyres med en Sonos-boks.
Den største innvendingen man kan ha til denne løsningen, er prisen. Prislappen på tett oppunder ni tusen kroner er for en startpakke som inneholder fjernkontrollen, en aktiv og en passiv ZonePlayer. I tillegg vil man selvsagt trenge høyttalere, og en forsterker for den passive musikkstreameren. Å bygge ut koster også sitt, en løs fjernkontroll koster 3.400 kroner.
Løse ZonePlayere koster 4.300 kroner for den aktive, og 3.000 kroner for den passive. Fordi at man må budsjettere prisen på høyttalere og eventuell forsterker i tillegg, blir prisen for hver sone man legger til dermed ganske stiv. Det er klart at sammenlignet med mer profesjonelle og ofte kablete flerromsløsninger, er Sonos likevel ikke dyrt, og man sparer seg for mye kabling i huset med denne løsningen. Betjeningen er også førsteklasses, og det er lett å bli glad i den svært brukervennlige fjernkontrollen.
Produkt: Sonos Multi-room Music System
Pris: 8 998 kroner
Internett: www.hifiklubben.no
Pluss: Svært god fjernkontroll, kan bygges enormt ut.
Minus: Høy pris.

Les også
Stor guide: Musikk i alle rom
Les også
Mest for kjøkkenbenk og nattbordet
Les også
Kreativ totalløsning
Les også
Lettbeint og brukervennlig
annonse