Stor guide: Musikk i alle rom
Har du lyst å kunne spille musikk både på stua, badet og kjøkkenet, men fryser på ryggen bare ved tanken på alle kablene? Fortvil ikke, vi viser deg løsninger i flere ulike prisklasser.
Med trådløs overføring av lyd kan du spille musikk i flere rom, enten rett fra stereoanlegget eller fra PC-en din. Det finnes ulike typer løsninger, og vi har sett på fire forskjellige muligheter.
Det som trenges for å få musikken overført fra filer på PC-en til musikk ut av stereoanlegget, er en «mellommann» som må være koblet til både hjemmenettverket og stereoanlegget. Denne mellommannen omtales oftest som en musikkstreamer når den kun brukes til musikk. Det finnes også produkter som er bygd for å ta digitale bilder og video til TV-en i tillegg til musikkfunksjonen, og disse kalles vanligvis for «medielinker».
I denne artikkelen er det musikkfunksjonen vi fokuserer på, så vi ser bort fra komplette medielinker for denne gang. I tillegg har vi valgt å fokusere på produkter som benytter seg av trådløs overføring mellom musikksamlingen og avspilleren.
Byggeklossene
Musikkstreaming er egentlig mer en funksjon enn et produkt, og trenger ikke å være en separat boks som må stå i stereobenken. Fordelen med å ha en egen boks er at da kan du selv velge hvilket stereoanlegg du vil bruke. Det er heller ingen problemer med å bruke det gamle stereoanlegget på denne måten, når du kobler til en løs musikkstreamer. Dette er nok den viktigste grunnen til at løse streamere er dominerende på markedet.
Med et trådløst anlegg kan du få musikk både i stua, på kjøkkenet og soverommet.
I tillegg til selve musikkstreameren kreves også to ting til for å realisere musikkflommen ut av høyttalerne: Musikken må være tilgjengelig, og hjemmenettverket må være på plass og fungere. Du kan lese mer om trådløse nettverk og hvordan du får løst problemer med musikkavspillingen i faktaboksen til høyre for saken.
For lydtransport egner det trådløse hjemmenettverket seg utmerket, for det er ikke så store kapasiteten som skal til før det er tilstrekkelig til å flytte lyden med god nok kvalitet.
Feilfri lydoverføring er i grunnen mer avhengig av lav forsinkelse enn av høy kapasitet. Selve datamengden som en musikkoverføring medfører, løper maksimalt opp i par-tre hundre kilobits per sekund (kbps), mens båndbredden til det trådløse hjemmenettet måles i megabits per sekund (Mbps). Under perfekte radioforhold er det dermed teoretisk plass til svært mange parallelle musikkoverføringer før man begynner å nærme seg nettverkets kapasitet.
Betjeningen er viktig
Det er klart at det skal ikke store musikksamlingen til før det er vanskelig å orientere seg i den uten å ha en skjerm å se den på. Enten må fjernkontrollen eller selve musikkstreameren ved stereoanlegget ha en skjerm der man kan se musikklistene. Begge disse alternativene fungerer i og for seg, selv om det skal sies at det er mye mer lettvint å ha en skjerm på fjernkontrollen fremfor å myse tvers over stua for å klare å se hva som står på displayet nå.
For musikkelskere med svært store samlinger av album, er det også et tema med søkbarhet og rask hopping gjennom musikklistene. Dersom man har tusenvis av låter i arkivet, hjelper det ikke særlig med piltaster opp og ned i oversiktene. Da må fjernkontrollen eller musikkstreameren tilby mer effektive måter å finne fram. Vi anbefaler å gå i butikken for å teste brukervennligheten om du planlegger at systemet skal håndtere store mengder med musikk.
Vi har sett på noen produkter som representerer ulike løsninger for å få trådløs musikk i hjemmet. Dette er produkter vi har testet ut, men vi gjør oppmerksom på at det finnes mange ulike selskaper på markedet, dette er kun et lite utvalg og ingen representativ test av enkeltproduktene. Dersom du har andre krav og forventninger enn oss til medieløsningen i stuen din, så kan det godt tenkes at du skal velge andre produkter enn våre eksempler.
Den store løsningen - SonosMulti-room Music System
Sonos løsning har diger fjernkontroll.
Amerikanske Sonos har høstet mange velfortjente lovord siden introduksjonen i 2004. Dette systemet er designet fra bunnen av som en musikkstreamerløsning som lar seg bygge ut til en størrelse som de aller færreste, om noen, vil støte på begrensningene til.
Grunnkomponentene i denne løsningen er musikkstreamere med litt forskjellige egenskaper, og en tilhørende fjernkontroller. Streamerne kommer i to forskjellige utgaver, med og uten innebygd forsterker. Sistnevnte passer dermed til det eksisterende stereoanlegget eller til aktive høyttalere med egne innebygde forsterkere.
ZonePlayer-ene lager sitt eget private nettverk seg imellom. Den som er «nærmest» musikksamlingen må kobles til lokalnettet med kabel, men deretter går all transport trådløst. Dette musikknettverket er privat og lukket, men det benytter seg av samme frekvenser som et vanlig trådløst nettverk, og har dermed mange av de samme egenskapene og begrensningene som det vanlige trådløse hjemmenettverket har.
Sonos sitt musikknettverk lar seg bygge større enn de fleste. Hele 32 soner klarer systemet å dekke, og da har man forlengst passert antallet rom i majoriteten av norske husstander. Systemet støtter å spille forskjellig musikk i forskjellige soner, men det er også mulig å synkronisere samme musikk over flere soner.
Den mest iøynefallende delen av Sonos-systemet er likevel fjernkontrollen. Den har en stor, høyoppløst og lettlest fargeskjerm som gjør det enkelt å navigere musikksamlingen effektivt.
Den største innvendingen man kan ha til denne løsningen, er prisen. Prislappen på tett oppunder ni tusen kroner er for en startpakke som inneholder fjernkontrollen, en aktiv og en passiv ZonePlayer. I tillegg vil du trenge høyttalere, og en forsterker for den passive musikkstreameren.
Å bygge ut koster også sitt, en løs fjernkontroll koster 3.400 kroner, ZonePlayere koster 4.300 kroner for den aktive, og 3.000 for den passive. Fordi at man må budsjettere prisen på høyttalere og eventuell forsterker i tillegg, blir prisen for hver sone man legger til dermed ganske stiv. Sammenlignet med mer profesjonelle og ofte kablete flerromsløsninger, er Sonos likevel ikke dyrt, og du sparer deg for mye kabling i huset med denne løsningen.
Les alt om Sonos' system i denne saken.
Oppsummering:
Produkt: Sonos Multi-room Music System
Pluss: Svært god fjernkontroll, kan bygges enormt ut.
Minus: Høy pris.
Pris: 9.000 kroner
Internett: www.hifiklubben.no
Lettbeint og brukervennlig - Logitech Squeezebox Duet
Logitech satser minimalistisk.
Hovedkomponentene i pakken er musikkstreameren Squeezebox og den tilhørende fjernkontrollen. Streameren er liten, sort og svært enkel i sin utførelse. Det finnes ingen utgaver av produktet med innebygde forsterkere, så her er man alltid avhengig av å koble seg til et stereoanlegg eller aktive høyttalere med innebygde forsterkere.
Musikkstreameren benytter seg av det vanlige trådløse hjemmenettverket, og opptrer på lik linje med PC-ene og det andre utstyret du har koblet til. Dette medfører at du må stille inn streameren slik at den kobler seg til det trådløse nettverket, dette er særlig viktig om du har aktivert sikkerhet og kryptering i nettverket. Manualen er imidlertid til god hjelp, og med litt kunnskap om nettoppsett bør det være en smal sak å komme seg på lufta.
Også i denne løsningen er det fjernkontrollen som er den spektakulære komponenten. Vi finner en relativt stor fargeskjerm, fjernkontrollen benytter seg også av det trådløse nettverket, og kommuniserer både med musikkstreameren og PC-en med musikken over nettverket.
Logitech tilbyr også en internettløsning for å laste musikken din opp på nettet, slik at du ikke trenger å ha PC-en påskrudd for å lytte på musikken din - i stedet kan du hente den rett fra internett.
Logitech går rett i strupen på Sonos med dette produktet, og det viktigste våpenet er prisen. Pakkeprisen på 3.300 kroner gir deg en fjernkontroll og en musikkstreamer. Dersom du ønsker å bygge ut systemet, vil en ekstra fjernkontroll koste deg 2.500 kroner, og en ekstra mottaker 1.200 kroner. Dette er et langt mer sympatisk prisnivå enn hos Sonos, og plasserer Logitech på knapt halve prisen for tilsvarende funksjonalitet. Den viktigste forskjellen på disse systemene er utbyggbarheten, der Sonos driver det mye lengre enn Logitech.
Les alt om Logitechs system i denne saken.
Oppsummering:
Produkt: Logitech Squeezebox Duet
Pluss: Svært god fjernkontroll, god internettløsning.
Minus: Ingen spesielle.
Pris: 3. 299 kroner
Internett: www.logitech.no
.
Kreativ totalløsning - Philips Streamium
Til venstre ser du hovedelementet, mens satellitten er til høyre.
Elektronikkgiganten Philips Electronics har vært på banen med produkter for trådløs lyd flere år. Disse produktene er samlet i familien Streamium, og det er det nyeste tilskuddet i denne familien vi presenterer her.
Dette produktet er mye mer en totalløsning enn Sonos og Logitech sine systemer. Hovedenheten er et komplett stereoanlegg inklusive CD-spiller, FM-radio, forsterker og høyttalere, i tillegg til den innebygde musikkstreameren.
Hovedenheten fungerer som masterenhet i trådløst multiromssystem, der opptil fem satellittanlegg får servert musikken sin trådløst fra denne. Hovedenheten kan også kobles til en PC i lokalnettet, eller til radio- og musikktjenester på internett, og har fått en intern harddisk på 80 gigabyte som kan brukes til å lagre musikk på. Den har også en USB-port for tilkobling av eksterne lagringsenheter, og en tilkobling for en iPod-stasjonfor å spille av musikk som er lagret på slike enheter.
Satellittstasjonen har på samme måte som hovedstasjonen innebygde høyttalere og forsterkere, i tillegg til FM-radio, men mangler CD-spilleren. All musikk som hovedenheten kan spille av, lar seg overføre til satellittene ved hjelp av vanlig trådløs hjemmenettverkteknologi.
Philips har valgt å plassere fargeskjermen på selve stasjonene og ikke på begge fjernkontrollene, så det kan tenkes at du må forlate godstolen for å finne fram til favorittmusikken din. Alternativet er at den ene fjernkontrollen som følger med i pakken har en sekslinjers skjerm som kun viser tekst.
Det er i grunnen samme ting som er styrken og svakheten til dette systemet fra Philips. Både hovedenheten og satellittene har egen forsterker og høyttalere, og ingen utganger (bortsett fra hodetelefon-utgangen) for å koble til et eksisterende stereoanlegg. Det gjør at den kresne lytteren ikke har mulighet til å bruke sine egne favorittkomponenter til å produsere godlyden, samtidig som dette er en komplett totalløsning for de som ikke er fullt så hi-fi-interesserte.
Prisen på drøye ni tusen kroner omfatter en hovedenhet og en satellittenhet, i tillegg til fjernkontroller til begge. Dette er slett ikke av de billigste løsningene, men prislappen er i det minste en totalpris inklusive høyttalere. Løse tilleggssatellitter koster 2.500 kroner, inklusive fjernkontroll.
Her kan du lese hele saken om Philips Streamium.
Oppsummering:
Produkt: Philips Streamium WACS7500/12
Pris: 9.000 kroner
Pluss: Innebygd harddisk i hovedenheten, komplett anlegg med høyttalere.
Minus: Høy pris, mangler mulighet for egne forsterkere og høyttalere.
Internett: www.philips.no
For kjøkkenbenk og nattbord - Pinell Supersound
Pinell er mer trådløs musikkavspiller enn en løsning for hele huset.
Pinell SuperSound er et eksempel på enklere kombinasjonsprodukter som i tillegg til å ha en trådløs musikkstreamer innebygd, også har vanlig FM og DAB/DAB+ radio. Den har derfor også innebygd høyttaler og forsterker, og fungerer dermed som en helt selvstendig musikkspiller.
Enheten har i tillegg til radiomottakerne også standard trådløst nettverk. Over denne forbindelsen kan musikkstreameren kontakte PC-er i hjemmenettet som har musikk å by på. Spilleren støtter både Apple iTunes og Microsoft Media Player sine musikkbiblioteker. Den kan også gå ut på internett og sette seg i forbindelse med nettradiostasjoner, og formidle musikken derfra.
Selv om enheten har mulighet til å kobles til et stereoanlegg og stå som musikkstreamer her, tviler vi på at det blir hovedbruken til et slik produkt. Skjermen viser kun tekst, og kun fire linjer i slengen. Det gjør at den ikke er veldig egnet til å brukes mot store musikksamlinger med tusenvis av låter på lageret. Av disse grunnene er den best egnet som en sekundær musikkspiller i heimen, på kjøkkenet eller på nattbordet. For å underholde festen hele natta med musikk i timevis finnes det bedre løsninger.
Som en sekundær musikkspiller er prisen på 1.500 kroner helt ok. Da får du en helt grei klokkeradio som klarer å forsyne deg med musikk fra PC-ene i hjemmenettverket og på internett, i tillegg til at den tar i mot både FM- og DAB-kringkasting. Et slikt produkt hører mest naturlig hjemme der reiseradioen eller klokkeradioen brukte å befinne seg i forrige århundre, og der vil den gjøre en god jobb med sine nye funksjoner i tillegg.
Les hele saken om Pinell Supersound her.
Oppsummering:
Produkt: Pinell SuperSound
Pluss: Rimelig, DAB inkludert.
Minus: Begrenset skjerm, ingen fjernkontroll.
Pris: 1.500 kroner
Internett: www.ttmicro.no