FeatureRapport fra innsiden: American Megatrends Inc

Nordmann snudde opp ned på asiatisk arbeidskultur

Vi besøkte AMI, som driver med mye mer enn de fleste tror.

Taipei/Tek.no: Det begynner å bli en stund siden vi var i Taipei i forbindelse med årets teknologifest på Computex, men likevel er det mer som må frem i lyset. I Taiwan finner du en fantastisk mengde med teknologiselskaper, og du kan gjerne omtale Taiwan som østens svar på Silicon Valley.

Da vi besøkte Taiwan og Taipei nå i juni var det mange ting som stjal oppmerksomheten vår, men noe det aller siste vi rakk å få med oss var et høyst utilsiktet besøkt hos selskapet American Megatrends Inc. Foranledningen var et møte med sjefen for den taiwanske delen av American Megatrends Inc, som tilfeldigvis kommer fra Norge. Fordomsfulle som undertegnede er regnet jeg ikke med at det skjedde noe mer under det taket enn litt BIOS-koding i ny og ne. Det var en tabbe jeg helst ikke gjør igjen.

Det var aldri planen at vi skulle dra innom hovedkvarteret, men det avtalte møtet med Clas Sivertsen på selve messen ble litt forsinket. Kombinert med at jeg selv var ute etter tørket shitake-sopp for å ta med hjem, ble enden på det hele at vi tok møtet i bilen mens Sivertsen tilbød seg å svippe meg innom et par markeder på veien til kontoret.

En enkel resepsjon, men den gjør så absolutt nytten.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Noen ansatte foretrekker små og trange båser, og setter gjerne opp pappesker for å lage en enda høyere vegg.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Siden det var fredag kveld og messen var over, kunne jeg like gjerne slå ihjel litt tid. Så jeg hang meg på, og ble like gjerne med inn på kontoret for å se meg litt rundt.

Ikke bare nerder hos AMI

La én ting være sikkert, AMI driver med veldig mye mer enn ren BIOS-utvikling. I tillegg er de langt flere enn de fem – seks nerdene som jeg så for meg at hadde gleden av å programmere en «kjip» BIOS.

– Neida, vi er vel rundt 600 stykker her på kontoret. I tillegg er det rundt 200 stykker i USA og det samme i India, forteller en humrende Sivertsen mens han ser på undertegnedes vantro blikk.

Det kreves også en del maskinvare å teste ting på, og støyende servere står på egne rom.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det er heller ikke snakk om at det bare er nerdeansatte som dytter ut kode dagen lang, selv om de selvfølgelig har slike ansatte også.

– De som programmerer BIOS-er får gjerne typisk inn en eller annen begrenset oppgave, så tyter det ut kode på den andre siden. Der har du vel hverdagen til en typisk BIOS-ingeniør. Dette er rett og slett realiteten, selv om det da kanskje ikke høres så spennende ut, forteller Sivertsen.

Ingeniørene sitter i store fabrikklandskap, i hver sitt lille avlukkede firkantbås. Avlukkene har ingen dør, og det er en smal sak å se over veggene, men de som sitter der har skjermen foran seg og vegger på de fleste av sidene. Landskapet minner sterkt om det du kan se i mange filmer, for eksempel fra starten av Matrix-serien.

I andre etasjer er det derimot litt mer åpenhet mellom arbeidsplassene.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– Nå har det seg sånn at det er veldig mange tusen personer– ingeniører – som bare ønsker å ha en enkel jobb der de dukker opp hver dag, har en fastsatt arbeidsdag og får en garantert lønn hver måned. De vil ha en plass å sitte, et sted å spise lunsjboksen sin, før de går hjem til kona si for å slappe av og se på TV. Mange ønsker rett og slett å leve på den måten, og da jobber de gjerne i fabrikklandskap, fortsetter Sivertsen.

Ingeniørene har sine områder inne i lokalene til AMI, men det er også andre der, som ser ut som de driver med helt andre ting.

– Så har vi de gærningene som er designere, som har grønt hår og er helt snåle, sier Sivertsen med et lurt smil.

Skryteveggen med patenter er allerede lang, og det er plass til flere om det skulle være nødvendig.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Drømmejobben for ganske så mange. .Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– Du trenger sånne også, i tillegg til de stabile ingeniørene. De jobber veldig fritt og sitter i en annen etasje. Disse jobber i ren frilansstil, med åpne landskap og egen bar. Dette passer deres stil mye bedre enn ingeniørene som sitter i båsene sine.

Innad i selskapet er det en rekke mikrokulturer, med hver sine særpreg. For å ha en totalløsning trenger man alle personlighetstypene i en skjønn harmoni.

– Vi har også en rekke indere her, som kommer på turnus fra India. De sitter på et konferanserom, og sitter og spiser ris ut fra en metallboks med fingrene. Risen har de gjerne kokt på hotellrommet, siden de er vegetarianere hele gjengen, forklarer Sivertsen.

Flere steder er det også etablert glasskontorer, og dette er typiske lederkontorer. Nå er det ikke en veldig strikt linje av den grunn. Sivertsen selv vandrer rundt i en t-skjorte som har vært vasket mer enn én gang, og ganske så fargerike sko. Tonen med de ansatte er også veldig uformell og hyggelig, her går det i løst snakk om hvordan det går med familien, og ikke påpakninger om å jobbe hardere.

– Mange taiwanske firmaer har en kultur som kan være vanskelig å forholde seg til for en vestlig person. De har typisk en veldig respekt for sjefen, og det er viktigere å følge en prosess enn å få et resultat, forteller Sivertsen videre.

– Du kan gjerne si at de er litt gammeldagse her borte. Mange steder har de uniformer, regler for hva slags sko du kan ha og lignende. Så har du andre selskaper, for eksempel Google, som er helt annerledes, der gutta går i sandaler og nærmest ser ut som en flokk hippier, forteller Sivertsen.

Nå er det selvfølgelig situasjoner der det er nødvendig med en litt mer formell bekledning, og til slike situasjoner henger dressene lett tilgjengelig inne på kontoret. I tillegg til kontoret sitt har Sivertsen et eget lite nerderom med loddebolt, multimeter og bøttevis med kabler og maskinvare. Her kan han sitte i ledige stunder, mens han pønsker ut noe som skal gjøre livet mitt og ditt litt enklere.

Overalt i lokalene er det ulike former for små rom med diverse maskinvare. .Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– Da jeg tok over her var det striks dresskode og ingen dongribukser. Nå kan de ansatte gjerne gå i sandaler og tanktop om de ønsker det. Dette er ikke firma som driver med motedesign akkurat. Jeg tror kulturen i selskapet begynner å bli veldig bra, med fornøyde ansatte, sier Sivertsen.

Har egentlig et bredt fokus

Men tilbake til AMI og hva de egentlig driver med. For de fleste undertegnede har snakket med har inntrykk av at AMI utelukkende er en liten BIOS-utvikler.

– Det er litt skummelt å forstyrre bransjen, for AMI har alltid laget BIOS-er. Så dette er bevist markedsføring. Vi driver med utrolig mye annet rart, som ikke har noe som helst med BIOS-utvikling å gjøre. Poenget er at jeg ikke vil at noen av prosjektene våre skal skal ødelegge for BIOS-ryktet til AMI. Vi har blant annet drevet med noen løsninger innen fiskerinæringen, som går på å gjenkjenne fisk ut fra mønsteret på skinnet, og skulle vi ha markedsført det tungt under AMI-navnet hadde nok navnet blitt vannet ut en del. AMI skal fortsette å være et BIOS-selskap så lenge vi har bruk for BIOS-er til ett eller annet, forklarer Sivertsen

– Det vi heller gjør er å starte opp egne grupper for ett eller annet prosjekt. For eksempel har vi utviklet en CRM-løsning for Volkswagen. Det har ikke noe med BIOS å gjøre, men vi driver med det likevel, dog via egne grupper. Når gruppen blir stor nok kjører vi en egen «branding exercise». Så lager vi egen logo, navn og skiller ut som eget selskap. Dette har vi for eksempel allerede gjort med med Digbil og StorTrends. De er fremdeles under AMI-paraplyen, så helt egne blir de ikke, fortsetter Siversen.

Det er flere grunner til å gjøre ting på denne måten, og det hele henger sammen med prosessen med å starte et nytt selskap fra bunnen av. Da må du ha en viss kapital, ansatte og et sted å være. I tillegg må du ha noen til å føre regnskapene og tilsvarende oppgaver. Ved å gjøre dette via et eksisterende selskap, da først som grupper som AMI gjør, kan de egne gruppene så snart de egner seg til å stå på egne ben bli frikoblet fra moderselskapet.

Sivertsen har selvfølgelig et skikkelig kontor, men har også sin egen lille nerdebule der han pønsker ut ny teknologi i de sene nattetimer. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Mon tro hvor langt man kan sende et 4K-bilde med diverse annen styring over TP-kabler. Sivertsen vet svaret.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– Vi kan heller trekke inn AMI-navnet når du trenger det, for eksempel når du skal vise at ett av de nye selskapene er til å stole på. Om folk stusser over Digbil for eksempel, så kan vi fortelle at det er spunnet ut fra AMI, så får vi automatisk bedre omdømme med én gang, forklarer Sivertsen.

Hvor vi beveger oss over til det rene BIOS-produktet så er det også vesentlig mer omfattende enn det undertegnede hadde forestilt seg.

– Vi har et BIOS core-produkt, som er et produkt for enten tradisjonell BIOS eller UEFI. Basert på denne kan vi kjøre en porting til hver kunde, slik at denne grunnleggende koden passer for kundens produkter.

I tillegg til den grunnleggende BIOS-en kan hver kunde har sine egne greier som de legger til, være seg en bestemt form for styring eller overklokking. Mange kjøper lisens til kildekode og utvikler absolutt alle applikasjonene sine selv.

– Hvis ingen av de ferdige løsningene passer kundens behov, og de heller ikke vil utvikle noe selv ut fra lisensierte kildekoder har vi også et eget team som kjør dette som som ren konsulentvirksomhet, fortsetter Sivertsen.

Du skulle kanskje trodd at det var nok ansatte i AMI allerede, men Sivertsen vil gjerne ha flere, ikke minst fra hjemlige trakter.

– Jeg skulle gjerne hatt flere utlendinger her, fra Norge og Skandinavia. De fleste toppsjefene som kommer fra Taiwan har gjerne utdannelsen sin fra USA. Nordmenn er de eneste som har skikkelig sunt vett. Bare nordmenn har den skepsisen og rasjonelle tankegangen som enkelte andre mangler totalt. Nordmenn har de gode lynnet og folkevettet, i tillegg er de lite overtroiske og det er greit i denne bransjen, her er det rett og slett lite plass til overtro.

– Vi hadde akkurat bonusutdeling. Dagene før gikk folk til ulike templer og betalte småpenger til gudene sine, men det var ingen som kom til meg – og det er jeg som sitter med regnearket. For å si det sånn: Ingen av gudene deres kom til meg og ba om noen fordelaktig vurdering, avslutter Sivertsen med et smil.

Noen timer med Clas Sivertsen kan by på ekstremt mye innhold:
Han er nordmann og sjef for et stort IT-selskap »

Les også
Hjelp, jeg ødela konas kamera!
Les også
Dette skjer egentlig når du starter PC-en
Les også
Slik er nettkaféene i teknohovedstaden Taipei
Les også
Han er nordmann og sjef for et stort IT-selskap i Taiwan
Les også
AMD har slitt i mange år – slik skal de redde skinnet
Les også
Vi dro til teknologihimmelens handlestrøk
annonse