GuideUEFI: Unified Extensible Firmware Interface

Dette skjer egentlig når du starter PC-en

UEFI har gitt oss et pent grafisk grensesnitt, men er det andre endringer du bør vite om?

UEFI overtar for BIOS

IBM PCjr fra 1984, en av de første maskinene med BIOS-grensesnitt. Foto: Wikipedia

De fleste som pusler med datamaskiner er nok godt bekjent med BIOS-skjermen, og ikke rart er det når den har vært med oss i nesten uforandret form i over 30 år. BIOS-en – Basic Input Ouput System – er fastvare som ligger lagret på hovedkortet og som kjøres når datamaskinen starter.

Den har blant annet som oppgave å starte opp og teste komponentene i maskinen, for å så laste en «bootloader» fra en lagringsenhet som viderefører prosessen ved å laste et operativsystem – som Windows. I tillegg tilbyr BIOS-en et lag som kobler sammen operativsystemet og perifere enheter som mus, tastatur og skjerm for enklere kommunikasjon. PC-brukerne er nok best kjent med konfigurasjonsmenyen, hvor det er mulig diktere hvilken disk som laster først, konfigurering av komponentinnstillinger, overklokking og så videre.

BIOS-en er en såkalt de facto standard – det vil si den har fått sin utbredelse på grunn av popularitet, og ikke på grunn av at et kontrollerende organ har satt seg ned og bestemt hvordan fastvaren være og hvilke krav den bør oppfylle.

Nettopp på grunn av dette har selve BIOS-en hatt svært liten utvikling gjennom årene. Den har fått en del tilleggsutvidelser, som ACPI for strømstyring og andre utvidelser fra tredjeparts BIOS-utviklere til for eksempel overklokking.

Les mer om BIOS-en:
Derfor møter du denne skjermen hver gang maskinen starter (Ekstra)

Starten på en ny æra

BIOS-grensesnittet til en Award-BIOS.

Videreutviklede versjoner av den originale IBM BIOS-en har hatt en imponerende levetid, men har lenge vært moden for utskiftning. BIOS-en har ingen støtte for utvidelse med moduler, og det har vært vanskelig og kronglete å utvide funksjonaliteten for å imøtekomme nye krav.

På slutten av 90-tallet begynte Intel med utviklingen av et fastvare som senere fikk navnet EFI – Extensible Firmware Interface – og som var beregnet til å erstatte den gamle BIOS-en i større server-systemer. EFI ble tatt i bruk i Itanium-servere og Apple-maskiner, og i 2005 ga de over ansaret til UEFI-forumet, stiftet samme år som et samarbeid mellom nesten samtlige store aktører i PC-industrien. Forumet består av blant annet AMD, Apple, Intel, Microsoft og IBM, i tillegg til erfarne BIOS-utviklere som American Megatrends Inc. og Phoenix Technologies, som er firmaet bak Award BIOS-en.

Denne gjengen tok på seg oppgaven i å utvikle UEFI: Unified Extensible Firmware Interface, som skulle bli en moderne erstatning til BIOS-en og kunne brukes på en stor mengde forskjellige systemtyper.

UEFI-grensesnittet på et hovedkort fra Gigabyte.

Vi begynte å se hovedkort med UEFI komme i full fart i 2011, og det første vi la merke til var en real overhaling av grensesnittet. UEFI lar hovedkortprodusentene tilby pene grafiske grensesnitt hvor du kan bruke musen, og dette i seg selv var grunn nok til å hoppe i taket for entusiaster som ofte frekventerer innstillingsmenyen.

Men UEFI er langt mer enn et grafisk grensesnitt, og de mest relevante endringene er å finne under panseret. Det mest interessante er hvordan UEFI håndterer oppstart av operativsystemer, og hvorfor det har blitt mye enklere å ha kontroll over mange operativsystemer på samme disk eller maskin.