Til hovedinnhold

AMD har slitt i mange år – slik skal de redde skinnet

Vi møtte toppsjefene i selskapet.

De siste årene har vært utfordrende for AMD. Prosessorsalget er det lite å juble over, selv om det er liten tvil om at det å kjøpe en AMD-prosessor som regel gir mye ytelse for pengene. Spesielt innenfor APU-er, prosessorer med en integrert grafikkenheten, får du gjerne vesentlig bedre grafikkytelse med et AMD-produkt enn et tilsvarende Intel-produkt. Likevel synes ikke salget å ta av.

Intel tar nemlig stadig større markedsandeler. Kanskje det rett og slett er slik at de som vil bruke den integrerte grafikken, ikke har bruk for noe som er bedre enn det Intel tilbyr? Uansett årsaker tallenes tale er ganske så klar: AMD taper terreng.

Når det gjelder skjermkort er situasjonen en god del bedre, og inntektene herfra er nok til å holde AMD flytende. Nå har Intel riktignok den høyeste markedsandelen også innen grafikk, men det henger sammen med at veldig mange er fornøyde med den integrerte grafikken. Ser vi på salgstallene innen rene skjermkort, så holder AMD greit tritt.

– 2014 har allerede vært et viktig år for AMD, med både Radeon og Mantle som begge står støtt. Selv om Radeon er veldig sentralt er det kanskje enda viktigere at økosystemet rundt oss har begynt å bruke Mantle. Stadig flere tar systemet i bruk, og det er mange som er interesserte, forteller Doktor Lisa Su, en av toppsjefene i AMD.

Flere ben å stå på

David Cummings, sjef for AMDs avdeling for profesjonelle grafikkløsninger, viser frem det nylig lanserte FirePro S9150.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Med alle pilene pekende nedover er det klart at AMD må gjøre grep, ellers blir det kroken på døren en eller annen gang i fremtiden. Redningen for AMD kan være Tingenes Internett, og andre enheter som skal ha en eller annen form for prosessorkraft eller vise ett eller annet grafisk.

– Gjennom flere år har vi satset på å fordele satsningene våre. I 2012 hadde vi 90 prosent av inntektene via tradisjonelle markeder. Denne andelen har vi nå fått redusert til 70 prosent, og i løpet av neste år håper vi å kunne være nede på 50 prosent, forteller Su.

– Målet er selvfølgelig å beholde markedsandelene på det tradisjonelle markedet, og da vokse på de andre markedene. Der vi skal vokse er profesjonell grafikk, spesialtilpassede løsninger, kompakte servere, integrerte løsninger og systemer med et ekstra lavt effektforbruk, forklarer Su.

Rent praktisk har AMD annonsert at de vil dele deg opp i to avdelinger, der den ene tar for seg det tradisjonelle markedet inkludert profesjonelle grafikkløsninger. Denne avdelingen vil ledes av salgssjefen John Byrne, som altså får en litt annen rolle enn tidligere.

Den andre avdelingen vil ledes av Lisa Su, og her vil fokuset være bedriftsløsninger, integrerte løsninger, ulike spesialtilpassede løsninger og ikke minst kompakte servere. Hver av avdelingene vil få med seg aktuelle ingeniører i de ulike utviklingsavdelingene, markedsfolk og salgsavdelinger.

På en pressekonferanse som AMD avholdt på årets Computex-messe kunne de fortelle hvordan de skulle satse fremover. Det er selvfølgelig en mulighet for at dette er en taktisk manøver, for at konkurrentene skal tro at det er denne veien AMD beveger seg, samtidig fremstår det som veldig plausibelt.

– På flyreisen hit til Taipei, bare prøv å forestille deg hvor mange former for datamaskiner du passerte. Du brukte kanskje en GPS i bilen på vei til flyplassen, og når du sjekket inn ble det gjort via en egen maskin som har en berøringsfølsom skjerm. Deretter måtte du gjennom sikkerhetskontrollen, og der er det to rimelig høyoppløste skjermer som vaktene sitter og ser på, forteller Scott Aylor, sjef for AMDs avdeling for integrerte løsninger.

Scott Aylor forteller om AMDs R-serie.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– Videre skal du ombord på flyet, der er det en ny maskin der du scanner boardingkortet ditt. Ombord på flyet er det kanskje en eller annen form for underholdning i seteryggen foran deg. Alle disse maskinene trenger en form for maskinkraft, og her kommer vi inn, fortsetter Aylor.

AMD skal med andre ord legge en god del ressurser inn på smarte skilt, ulike terminaler og underholdningsløsninger. Med Tingenes Internett på full fart inn i hverdagen er det knapt noen grenser for hvor mange prosessorenheter som det egentlig vil være behov for på markedet. Her har AMD en fordel, de har lang erfaring i å lage rimelige produkter, som yter godt nok. For å sette det på spissen, du trenger ikke en av Intels Core i7-prosessorer for å drive kjøleskapet ditt.

Ifølge AMD er det et stadig økende fokus på berøringsenheter, alt skal trykkes på, og respondere ut fra trykkene. I tillegg skal det være grafiske elementer – produsenter og mannen i gata er ikke lengre fornøyde med enkle LED-display, det skal være høyoppløste greier med mange farger. Dette gjør at det kreves en del av både prosessor og grafikkprosessor, ikke minst for at det skal gå kjapt nok unna.

– Bare tenk på hvodan de første smart-TV-ene var. De var trege som juling, og det er først de siste TV-ene nå som faktisk oppleves som responsive. Sitter du i en restaurant med digitale menyer er det lite moro om du må vente lenge på en ny side i menyen, du vil at ting skal skje med én gang du trykker eller sveiper, forklarer Aylor.

Spesialiserte prosessorer vil vi få se mer av i fremtiden.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Innen markedet for integrerte løsninger er det fryktelig mange områder. Det sitter en liten datamaskin i så mange forskjellie ting at det er vanskelig å forestille seg. Enten det er gressklipperen din, heisen på jobben eller bilettautomaten på toget. Det å skulle bite over hele dette markedet er ikke noe annet enn dumdristig, og AMD har begrenset seg selv til å satse på seks nøkkelområder i første omgang.

Disse seks nøkkelområdene er digitale skilt, bildebehandling innen medisinsk bruk, spill, infrastruktur i telesektoren, ulike former for prosessorer til bruk i industrien, automatisering og tynne klienter.

AMD har allerede flere modeller som er aktuelle for integrerte løsninger, men i løpet av året er det planlagt en rekke nye serier.

– ARM og x86 skal forenes

Et annet område der AMD satser fremover er på såkalt «Ambidextrous Computing», og går ut på at oppgaver og ting gjøres like bra på begge sider eller med begge hender. Bak dette skjuler det seg en veldig spennende tanke, nemlig å forene det beste med ARM-arkitekturen og det beste med x86-arkitekturen til én samlet enhet, som dermed skal greie begge oppgaver like bra.

Lisa Su har stor tro på ARM og x86 i samme prosessorenhet.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– ARM har tradisjonelt sett vært en beskjeden arkitektur om vi ser på markedsandeler, men bruken øker hele tiden. Samtidig ser vi en viss nedgang på x86-markedet, selv om dette er desidert størst. Ved å kombinere de to arkitekturene i en APU-arkitektur vil vi få et produkt som er godt rustet på en rekke områder, forklarer Su.

Prosjektet har fått kallenavnet «Project Skybridge» og skal etter planen starte opp til neste år. Blant egenskapene som er sentrale er full støtte for AMDs HSA-teknologi, den nye skjermkortarkitekturen CGN og neste generasjon Puma+-kjerne. I denne første varianten vil AMD faktisk sy sammen x86- og ARM-kjernen til én prosessor, men allerede året etter er planen å ha den første enheten klar der begge kjernene er bygget sammen som en virkelig felles plattform, og dette vil være APU-en K12.

Her om dagen lanserte AMD nye Kaveri-enheter, med skikkelig Radeon-grafikk »

annonse