ArtikkelRapport fra innsiden: Asus

Half Life-stemning og svømmebasseng

Vi har vært på besøk i hovedkvarteret til Asus.

Hardware.no/Beitou: Bak stengte stålporter i Taipeis Beitou-distrikt ligger Asus' hovedkvarter. En speilblank fasade skjermer hundrevis av ansatte fra hele verden for varmen, der de jobber på spreng for å utvikle maskinvare i alle slags kategorier – fra ekstreme entusiasthovedkort til rimelige smarttelefoner.

Det er en imponerende bygning, med en egen rundkjøring som dominerer uteplassen like bak porten. Vaktene smiler og slipper oss inn, og i en luftig resepsjon av blankpolert marmor møter vi vår guide.

– Vennligst pakk ned kameraet

Beskjeden vi får er ikke til å misforstå: I lobbyen og i utvalgte områder er det greit å ta bilder, men etter å ha gått inn i heisen som tar oss ned til Asus' avanserte testfasiliteter må alt opptaksutstyr legges i vesker og ryggsekker. Mens vi er på besøk blir disse blir oppbevart for oss.

Lobbyen i Asus' hovedkvarter er lys, åpen og luftig, og det er stadig noen som kommer og går.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Her er det nemlig altfor mange forretningshemmeligheter til at vi kan ta bilder av hva vi vil. Etter besøket kommer vi til å få en USB-pinne med godkjente bilder, som Asus-ingeniørene har finkjemmet for å sikre at det ikke er noe hemmelig på dem, men våre egne kameraer og lydopptakere må altså vekk.

Like innenfor lobbyen, og rett under kantina, finner vi et digert treningsanlegg komplett med en basketballbane i full størrelse. Når de ansatte er ferdige å trene kan de besøke bygningens egen Starbucks-kafé..Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Før vi kommer så langt skal vi imidlertid opp noen trapper, og vår guide viser stolt frem fasilitetene. Det er tydelig at Asus ser en verdi i å ha glade ansatte, for her er det ikke spart på noe. Vi får vite at vi skal få se på spaanlegget hovedkvarteret er utstyrt med, men først passerer vi et treningsanlegg med dusinvis av flunkende nye apparater – og til og med en innendørs basketballbane i full størrelse.

– Så det er sant; de har faktisk en egen Starbucks her inne, utbryter plutselig Emanuel Järnland.

Han er en av Asus' representanter i Norden, til daglig basert i Stockholm, men besøker nå selskapets globale hovedkvarter for første gang sammen med oss. Vi har akkurat kommet opp trappen som går forbi treningsanlegget, og her ligger byggets kantine – og sannelig ligger det en Starbucks der.

Den amerikanske kaffekjedens egne filial i bygget er tydeligvis noe de Taiwan-baserte Asus-ansatte skryter veldig av når de snakker med sine kolleger i andre land, men vi har ikke tid til å stoppe for en kaffetår – vi må videre.

For noen stakkars nordboere er temperaturen i bygningen, akkurat som i resten av Taipei, nesten kvelende. Selv med klimaanlegg i alle rom svetter vi godt mens vi spaserer gjennom korridorene, og tanken på en tur på tredemølla er ikke det som frister mest. Det skal likevel snart bli verre; for det innendørs spa-anlegget er like rundt en sving.

Garderobene er tomme, ettersom anlegget først og fremst er ment for bruk etter arbeidstid, og etter å ha passert gjennom et digert omkledningsrom med en rekke private båser står vi på bassengkanten. Temperaturen minner nå om en middels varm norsk badstu – og faktiske badstuer er det naturlig også flere av – men på veggen lyser en tavle som forteller oss at vanntemperaturen i det største bassenget ligger på gode og relativt kjølige 28,9°C. Hvis det blir for kjølig ville det bare vært å legge seg ned i et av de varmere badene.

Asus-hovedkvarteret har til og med eget spa-anlegg, med flere bassenger, tyrkisk bad og dampdusj. Både temperaturer og pH-verdier blir overvåket for å gi best mulig komfort til de som vil slappe av her etter arbeidstid.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Et bad står imidlertid ikke på timeplanen, og vi fortsetter omvisningen med en tur ut på bassengets egen balkong. Herfra kan man nyte en fenomenal utsikt til et av Taiwans naturreservater – og vi får vite at det grønne landskapet som strekker seg ut mellom høyhusene foran oss er hjem til en stor andel av landets fuglearter. Ute er det dessverre enda varmere enn inne, så når vi har kommet oss innendørst og inn i en heis bærer det rett inn i et av hjørnene, hvor et lite ventilasjonshull blåser deilig, kjølende luft rett ned.

På balkongen utenfor bassenget har Asus' designere og ingeniører en panoramautsikt over et av Taipeis naturreservater.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Rett ned bærer det også med heisen, til vi kommer ut i bygningens nederste etasje. Her har alt en funksjon, og treverk, marmor og blankpolert stål har måttet vike for rør, ledninger og betong. På en langstrukket vegg står en enslig dør åpen, og vår guide leder oss frem til vakten som sitter innenfor.

Det er dette vi egentlig har kommet for: Vi er på vei til testlaboratoriene.

Strengt hemmelighold

Alt av opptaksutstyr blir midlertidig konfiskert så snart vi kommer innenfor døråpningen, selv om det eneste vi kan se foran oss er en lang, naken korridor. Midt i korridoren åpnes et par skyvedører av herdet glass – selvfølgelig ugjennomsiktig, og dekorert med påminnelser om kameraforbud – og vi ser et sikkerhetskamera peke i vår retning fra taket fra langt der borte, på den andre siden.

Hengslene på Asus' bærbare datamaskiner testes tusenvis av ganger før de godkjennes. Her er lokket på en av de nyere modellene bøyd hele veien rundt, og mens vi står og ser på fortsetter prosessen.Foto: Asus

Her er det ingen som kommer, ingen som går, og definitivt ingen som fotograferer uten at sikkerhetsvaktene får det med seg. Vi fikk under tvil lov til å beholde mobiltelefonene våre, men med streng beskjed om at hvis de ble tatt opp av lommen på noe som helst tidspunkt ville vi umiddelbart bli eskortert ut av bygningen.

Årsaken til alt hemmeligholdet blir snart klar. Innenfor testes alle slags Asus-produkter; både nye, gamle, og muligens noen som ikke er lansert ennå; på alle mulige måter. En panserdør leder inn i et trykkammer på størrelse med en liten norsk leilighet, og her surrer og går dusinvis av hele systemer. Nakne hovedkort og servere lyser mot oss, og guiden forklarer hva vi ser på.

– Her kan vi teste mange forskjellige systemer samtidig, i flere typer miljøer. Asus' produkter selges i hele verden, så vi må vite at de tåler både nordisk kulde og afrikansk varme, og det forskjellige lufftrykket i Tibet og Nederland, fortsetter hun.

Som å være i et dataspill

Datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner låses fast i en plate som rister frem og tilbake med voldsom kraft. Målet er å sikre at monteringen er solid nok til at ingenting går i stykker under transport.Foto: Asus

De viktigste trykk- og temperaturtestene utføres likevel i små kamre, med plass til bare noen få produkter. I ett slikt kammer kan temperaturen på kommando svinge med inntil 100°C i løpet av tre minutter, og trykket kan simulere en høyde på 10 000 fot. Et annet kammer – med små hull vi får stikke armene inn gjennom – huser for øyeblikket en skjerm, som er nødt til å lide seg gjennom 70 prosent luftfuktighet. Det ser den ut til å klare fint, men vi trekker raskt armene til oss.

I de lange, krokete gangene er det et utall forskjellige dører som leder inn til små rom med enda mer eksotiske maskiner. En mekanisk arm går ustanselig frem og tilbake, skifter tempo, og bøyer i prosessen lokket på en bærbar PC for å sjekke at designen på hengslene er solid nok. I et annet rom presser en liten robot et stempel ned på skjermen til et nettbrett. Glasset kan ikke knuse, selv om vekten tilsvarer en femåring som kommer og tråkker på det.

Overalt hvor vi går er det mennesker og lyder. En rytmisk dunking strømmer ut av testrommet hvor ferdigpakkede PC-er vibrerer opp og ned, to ganger hvert sekund, for å simulere hull i veien for varebilen som skal frakte dem. Isolasjonen må være god nok til at ingenting tar skade. Like ved siden av vibrerer et digert metallbord noe fryktelig; maskinene som står låst fast oppå det må være skikkelig skrudd sammen.

En tekniker undersøker konsollen sin, spaserer bort til en diger anretning og undersøker at alt sitter som det skal. Tilbake ved konsollen utløser han et brått fall, og en hel rekke mobiltelefoner raser ned i bordplaten. Ingenting er knust – denne gangen.

Asus-hovedkvarteret minner ikke mye om Black Mesa Research Facility på utsiden – men i den travle kjelleren kan man få litt samme følelse.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Mens vi geleides forbi åpne dører, surrende maskiner og travle ingeniører som er opptatt med sitt minner hele situasjonen egentlig mest om å være i et dataspill. Det er litt som om vi har blitt flyttet til intro-segmentet i det første Half Life-spillet, dog uten de helt store, katastrofale og uforutsette konsekvensene. Hvis noe går i stykker her er det egentlig bare bra; for hver svakhet som oppdages gjør at produktene kan gjøres enda litt mer standhaftige.

Tilbake opp i lyset

Vi forlater testområdet, får utlevert vesker og ryggsekker ved døren, men det er fortsatt begrenset hva vi får lov til å ta bilde av. Vi har en rekke presentasjoner i vente, hvor vi får se og høre hvordan Asus' designavdeling – visstnok Taiwans største i sitt slag – arbeider i bygningens 14. etasje. Den er innredet av designerne selv; og få har fått se inn i deres gemakker – hvor det er bokhyller, sofagrupper, og alt annet de har klart å komme på for å fremme kreativiteten.

Tilbake oppe over bakkenivå er overflatene igjen skinnende blanke, og vi får til og med kameraene våre tilbake.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Møterommene vi besøker er ikke like nærme toppetasjen, hvor den øverste ledelsen sitter, men også overalt som vi får se skinner blankpolerte gulv og oljede, mørke tresorter mot oss. De ansvarlige ingeniørene for selskapets mobile enheter forklarer hvordan en liten metallkant på innsiden av skjermen lot dem kutte størrelsen betraktelig – uten å redusere skjermareal eller gjøre konstruksjonen svakere.

Alle tre mobiltelefonene er påslått, også Samsungen til venstre – og på skjermene vises bildene vi tok ned i en lystett boks.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Vi får ta en Asus ZenFone 5 i nærmere øyensyn, og lar oss imponere over hvor lyssensitivt kamera telefonen har. En lystett boks med en plastsommerfugl på innsiden settes frem, og gjennom et lite hull får vi tatt bilde med både Asus-telefonen og våre egne mobiler – resultatet er oppsiktsvekkende. Bildet til høyre viser hvordan det samme bildet, tatt med bare sekunders mellomrom med våre egne hender, ble seende ut på de tre forskjellige telefonene.

Vi blir også gitt en innføring i hvordan bakdekslene på både nettbrett og mobiltelefoner lakkeres, og får forklart at den karakteristiske sirkelen som går igjen både nederst på ZenFone, på lokket til ZenBook-maskiner og på en rekke andre Asus-produkter alt har en gjennomtenkt forklaring bak seg. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Selv den enorme Mona Lisa-replikaen i lobbyen, laget av portene fra utallige Asus-hovedkort, er det en bestemt mening bak.

– Vi er veldig stolte av toppsjefen vår og hans evne til å balansere fornuftige, smarte løsninger og skjønnhet. Derfor valgte vi nettopp Mona Lisa, for å representere denne balansen, forteller vår guide når vi er tilbake i lobbyen mot slutten av besøket.

Vi trekker ut av bygningen og tar en liten matbit ved siden av den store rundkjøringen utenfor hovedinngangen. Ved stålportene smiler fremdeles vaktene – vi forstår fortsatt ikke helt hvordan de holder ut den intense varmen – og gjør oss klare til å reise tilbake til sentrum av Taipei; litt klokere på hvordan Asus fungerer enn da vi kom.

I lobbyen står en replika av Mona Lisa – laget av hovedkort-porter.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På fjorårets Computex-tur besøkte vi Lian Li-fabrikken i Taiwan:
Her lager de noen av verdens beste kabinetter »

Les også
Heftig, men prisgunstig – og kommer til Norge
Les også
Slik lages et toppmoderne hovedkort
annonse