Tek.no

Feature

Slik lages et toppmoderne hovedkort

Vi besøker Gigabytes fabrikk i Taiwan.

Varg Aamo, Hardware.no
8 Aug 2014 18:00

Den siste hovedkortfabrikken

Hardware.no/Pingzhen: Varmen er trykkende og luftfuktigheten er langt over det vi er vant med i Norge. Dette er selvfølgelig en av disse dagene da det skal regne, og tradisjonen tro er regn på denne tiden av året i Taiwan rimelig heftige greier. Sjelden passer det bedre å bruke det noe utslitte begrepet om at himmelens sluser åpner seg.

Ettermiddagen er dedikert til et fabrikkbesøk utenfor Taipei, nærmere bestemt Pingzhen City, et sted noe sørvest for hovedstaden. Her skal vi få se hvordan et toppmoderne hovedkort blir til. For å komme oss dit er vi nødt til å ta en buss, og det å vente på en buss mens regnet høljer ned er sjelden en trivelig affære. Det hjelper lite med en halvveis ødelagt paraply fra H&M når regndråpene rikosjetterer fra bakken og treffer deg overalt uansett.

Bussen kjører med stø kurs gjennom vanndammene i Taipei, og etter en stund begynner naturen å titte frem. Her er det bratte åskammer kombinert med det som fra bussvinduet fortoner seg som den reneste jungel, selv om det rent botanisk sett kanskje ikke klassifiserer som jungel. For en nordboer med mer tekniske interesser er det strengt tatt litt vanskelig å se forskjell.

Høyteknologi der vi ikke hadde ventet det

Heldigvis slutter regnet like raskt som det kom, og jungelen blir etterhvert erstattet av mindre plantasjer, falleferdige skur og en og annen bensinstasjon. Dette er den rake motsetningen til det vi opplevde da vi besøkte Kingstons fabrikk i Hsinchu Science and Industrial Park, Taiwans svar på Silicon Valley. Byggningsmassene begynner etterhvert å skyte litt i været, men ikke mer enn to til tre etasjer.

Så, med ett, reiser det seg en stor struktur i horisonten – en riktig mastodont av en bygning. Den passer overhodet ikke inn, med sine glatte vindusflater, feite gjerder og egen vaktbygning med tilhørende port. Dette er en topp moderne fabrikk der det hovedsakelig lages hovedkort, og faktisk er dette den eneste store hovedkortfabrikken som er igjen i Taiwan.

Fabrikken tilhører Gigabyte, og mens rivalene som Asus og MSI har flagget ut og har fabrikkene sine i Kina, så er Gigabyte enn så lenge trofaste mot Taiwan. Grunnen til at Gigabyte velger å holde seg her er at de mener at ekspertisen er noe høyere, slik at det også blir bedre sammenskrudde produkter.

Gigabyte støtter seg på tall som viser hvor lenge de ansatte faktisk blir værende i jobbene sine. Hele 70 prosent av de ansatte har vært der i ti år eller mer, det tallet står i sterk kontrast til hvordan det er på mange andre områder, der det gjerne er en høy gjennomstrømning blant de ansatte. Dermed sitter Gigabyte på en stab som er rutinerte og kan sine jobber, og slipper unna mye av problematikken med å stadig skulle lære opp nye folk.

Et bygg for mye rart

Selve fabrikken består av ni etasjer, der vi finner en rekke kontorer og konferanserom på toppen. I etasjen under finner vi SMT-maskinene, altså den mest automatiserte delen av hovedkortproduksjonen. Beveger vi oss videre nedover finner vi et egen etasje for telekomprodukter, etasjer der den manuelle jobben relatert til hovedkort- og skjermkortproduksjonen.

Enda lengre ned i bygningen finner vi en egen etasje for servere og bærbare datamaskiner, før det hele avsluttes med en etasje der alle produktene pakkes.

Produksjonen dreier seg i all hovedsak om hovedkort, og totalt dytter fabrikken ut rundt 250 000 hovedkort hver eneste måned. I tillegg til dette kommer det rundt 50 000 skjermkort og 5000 serverkort.

Mobiltelefoner, bærbare og servere blir det laget rundt 10 000 hver av per måned. Totalt bikker fabrikken dermed noe over 300 000 ulike enheter i måneden, hvorav en rekke av dem finner veien til Norge.