Til hovedinnhold
SniktittAsus ZenFone 2

Heftig, men prisgunstig – og kommer til Norge

Asus' nye toppmodell i ZenFone-serien utfordrer langt dyrere telefoner.

Las Vegas/Tek.no: Asus er aller mest kjent for å produsere PC-komponenter og bærbare datamaskiner. De siste årene har de satset hardt på en rekke andre kategorier, og mange av selskapets større lanseringer har vært for mobiltelefoner og nettbrett. Under årets CES-messe lanserte de blant annet nye ZenFone-modeller og rekke hybridnettbrett.

Ingen fungerende ZenFone Zoom

Vi tok turen opp til Asus-etasjen i Donald Trumps gedigne gulltårn her i Las Vegas for å ta en nærmere titt. De to ZenFone-modellene som ble lansert heter ZenFone Zoom og ZenFone 2. Førstnevnte har innebygget zoom-objektiv, og er omtrent like tynn som som smarttelefoner uten denne typen utstyr på innsiden.

Dessverre var det bare Asus-sjefen selv som hadde en variant av denne telefonen som faktisk virket. Dermed fikk vi kun titte på en utstilt prototyp med demonstrasjonsbilder på skjermen. Bildene viste hva zoom-objektivet skulle få til i makromodus. En liten seddel var utstilt rett under, og på skjermen kunne vi se mønster i trykket som det ikke var lett å se da vi tittet rett på pengeseddelen.

Om dette er et realistisk resultat med kameraet i ZenFone Zoom er litt vanskelig å si ettersom vi ikke får prøve det selv.

Stor skjerm og noen detaljer vi har sett før

Denne utførelsen av ZenFone 2 er bekreftet for det nordiske markedet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi hopper raskt videre til ZenFone 2. Her er det snakk om en stor telefon, med skjerm på 5,5 tommer. Telefonen er utformet i plast, men på baksiden har den design som minner litt om en krysning mellom nyere LG-telefoner og HTCs One (M8).

Asus' talsmann Andreas Zannin forteller oss at en sølvgrå utgave med blank lakk er fargevarianten som så langt er bekreftet for Norge. Han kan også avsløre at vi denne gangen ser ut til å stille først i køen for den nye generasjonen ZenFone. I forrige runde var vi ganske langt ute i utrullingsplanen. Betydelig større salg enn forventet gjorde at denne utrullingen ble kraftig forsinket. Står vi først i køen er det mindre sannsynlig at slike forsinkelser dukker opp.

Baksiden av ZenFone 2 har et område med knøttsmå hull, som har mye til felles med høyttalergrillene HTC bruker i sine telefoner. Der er de riktig nok på forsiden, og ikke på baksiden som her. Øverst på baksiden har den volumtaster og kamera. Ikke helt ulikt løsningen LG har valgt i sine telefoner. Her stopper likhetene. ZenFone 2 har låsetasten på toppen av telefonen, og ikke midt mellom volumtastene slik LGs telefoner har. Asus har også funnet seg en egen vri på Android-menyene, som foruten strukturen har lite til felles med andre Android-telefoner.

Asus gjør Android til sitt eget

En egen app lar deg dele innholdet på telefonen med andre telefoner i ZenFone-serien. Vi la spesielt merke til app-delingen, men den forutsetter at du har installasjonsfilen selv, og ikke har hentet appen fra Google Play. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fra en start der Asus-telefonene stort sett var utstyrt med nesten rene Android-menyer har Asus etter hvert bygget ut menysystemet sitt, og det er nå mer fargerikt og med større ikoner enn vi ser mange andre steder. En stor del av programvaren lager de selv, så som musikkspiller, kamera-app og funksjonalitet for sikkerhetskopiering og opprydding.

En egen barnemodus hører til, og det samme gjør en tilgjengelighetsmodus som skrur opp størrelsen på alt som foregår på telefonen. Du kan til og med fingerzoome i selve appmenyen for å justere hvor mange apper som skal vises. Kjapt og greit.

Telefonen er svært kvikk i responsen, og er basert på en av Intels aller nyeste systembrikker i Atom-serien. Det vil si, den finnes i flere utgaver, men det er den sterkeste utgaven som kommer til Norge, og sannsynligvis kommer det både en variant med 2 og 4 gigagyte RAM.

Den store skjermen ser ut til å være en toppmodell verdig, med fin fargegjengivelse og full-HD-oppløsning. Lysstyrke og innsynsvinkel er også bra.

Kamerafunksjoner for vanskelig lys

Bildegalleriet på ZenFone 2. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apropos lysstyrke er ett av Asus' triks denne gangen å vise frem det såkalte Pixelmaster-kameraet i telefonene sine. Både kamerabrikke og optikk skal være svært lysfølsomme, og Asus har også sørget for å forsyne telefonene sine med en litt spesiell HDR-løsning.

HDR-funksjonalitet i telefoner er ikke noe nytt, men vanligvis er funksjonen ganske forsiktig, og stopper veldig lenge før bildene nærmer seg en del av de drøyeste HDR-bildene vi har sett. Noen fotografer ønsker nemlig å maksimere dynamikkomfanget i bilder, slik at resultatet blir svært langt fra naturlig, med sterke farger overalt, og nesten totalt fravær av skygger. Den nye fotoappen i ZenFone 2 ser umiddelbart ut til å gå et stykke lenger i denne retningen enn andre telefoner. Dette demonstreres ved hjelp av en Sony Xperia Z3 og en Asus ZenFone 2 som begge blir satt til å fotografere en miniatyrkirke med kraftig bakgrunnsbelysning.

For Sonys modell overdøver bakgrunnslyset kirken helt, mens Asus' nye telefon får til å lyse opp kirken også. Effekten ser imponerende ut på mobilskjermen, og vi får også zoome litt inn uten å legge merke til veldig store mengder støy. Spørsmålet som gjenstår er imidlertid hvordan dette ser ut på større skjermer.

Tar bilder i nesten stummende mørke

En egen tilgjengelighetsmodus gjør telefonen enklere å bruke, med færre valg og betydelig større skrift. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Også bilder som tas gjennom et lite kikkhull i en eske på Asus-området ser forholdsvis bra ut på telefonskjermen. På innsiden skjuler det seg et bittelite lys, og et motiv av en sommerfugl. Igjen lurer vi mest på hvordan bildene tar seg ut på storskjerm. Men at Asus åpenbart virker å satse på fotografi i vanskelig belysning er uansett positivt.

Kameraet i begge de to telefonene er optisk stabilisert, for å gi bedre bilder når lukkertiden blir lang. I tillegg har telefonene LED-blits med to forskjellige fargetoner, som skal gi bedre bilder i veldig dårlig lys. Denne løsningen har etter hvert blitt vanlig på mange av toppmodellene i markedet.

Asus går foreløpig ikke ut med nordisk pris på hverken ZenFone Zoom eller ZenFone 2, men lover at prisene vil bli konkurransedyktige. I USA skal billigste utgave av ZenFone 2 koste 200 dollar uten binding til abonnement, men da snakker vi altså ikke om varianten med de kraftigste spesifikasjonene. Hva utgavene som kommer til Norge vil koste må vi imidlertid vente litt før vi finner ut av. Internasjonalt vil salget begynne i mars en gang. Dersom Norge på det tidspunktet fortsatt er blant de første i køen, bør salget hos oss begynne omtrent samtidig.

Sett opp et prisvarsel i Prisguide, så sender vi deg en e-post når norsk pris er kjent:
– Sett opp varsel for ZenFone Zoom »
– Sett opp varsel for ZenFone 2 »

Denne uken har en rekke produkter blitt lansert under årets første store dingsemesse. Gå til samlesiden for å se alt vi har skrevet om fra årets CES i Las Vegas.

Gjennomgang av menyer og funksjoner i Asus ZenFone 2.

Les også
- Asus' neste toppmodell får fingeravtrykkleser
Les også
Nå kommer fingeravtrykklesere på enda flere mobilmodeller
Les også
Vi prøvekjører Samsungs første metallmobiler
Les også
Slank telefon med optisk zoom fra Asus
Les også
LGs kraftplugg av en telefon fjerner riper selv
Les også
Half Life-stemning og svømmebasseng
Les også
Dette er minstemann i Asus' nye ZenFone-serie
annonse