Tek.no

Artikkel Ekspertenes hovedkorttips

Les disse 7 tipsene før du kjøper nytt hovedkort

Det er vanskelig å få oversikt.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Sindre Eldøy
22 Juli 2013 09:00

Hovedkortet er en vital del i maskinen din. Foruten å være bindeleddet mellom alle andre komponenter i maskinen, avgjøres maskinens funksjonalitet i stor grad av hvilket hovedkort du velger.

Men det kan være veldig vanskelig å velge. Det er ingen av de andre komponentene som er preget av så mange og så lite oversiktelige valgmuligheter som hovedkort-markedet. Jevnt og trutt får vi forespørsler fra folk som sliter å med å skille modeller fra hverandre, og hva man i det hele tatt bør se etter.

Her får du noen tips til hva du skal vektlegge i jakten på nytt hovedkort, samt hva du bør huske på under og etter at hovedkortet er montert i maskinen.

1: Velg riktig sokkel

Vi starter med det mest opplagte og enkleste du må ta hensyn til, valg av rett sokkel. Her er det nemlig bare til å velge sokkelen som prosessoren din bruker. Skulle du være uheldig og kjøpe feil, er det ikke annet å gjøre enn å benytte angreretten om du kjøpte kortet på nett, eller gå til anskaffelse av ny prosessor. For uten rett sokkel vil den rett og slett ikke passe.

Skal du handle både ny prosessor og nytt hovedkort i dag, bør du basere deg på AM3+ eller FM2-sokkelen om du vil gå for AMD-modeller, eller LGA1150 eller LGA2011 om du ønsker et Intel-system. Bare pass på at prosessor og hovedkort bruker samme type, så er du i mål.

Tips: Velg sokkelen som prosessoren du benytter.

2: Finn riktig brikkesett

Brikkesettet styrer kommunikasjonen mellom komponentene dine. Sjekk hvilke funksjoner hovedkortet kommer med, så ser du hvilket brikkesett du trenger. Bildet viser funksjonsoversikten til Asus.

For de fleste sokler finnes det flere ulike brikkesett. Når du har funnet ut hvilken plattform du trenger, bør dette være det neste du tar stilling til. Brikkesettet sørger nemlig for at alt annet i maskinen din kommuniserer, og legger grunnlaget for funksjonaliteten til hovedkortet.

Valg av brikkesett kan dessuten være avgjørende for hvor egnet maskinen din er for overklokking. For Intels LGA1150-plattform, laget for Haswell-prosessorene, er det i utgangspunktet kun Z87-brikkesettet som støtter overklokking. Asus har riktig nok flere med støtte, men for Haswell-prosessorene kan du også velge B87- og H87-brikkesett som da i utgangspunktet ikke støtter overklokking.

Slik går regla for alle sokkeltyper; det er flere forskjellige brikkesett å velge mellom. Et generelt tips er å se litt bort fra brikkesett-navnet, og heller se på hvilke funksjoner hovedkortet kommer med.

Sjekk spesielt produsentenes hjemmesider, der kommer disse egenskapene tydelig frem. For deg som kjøper er det nemlig egenskapene brikkesettet gir på et spesifikt hovedkort som er viktig, ikke nødvendigvis hvilket brikkesett det er snakk om.

Tips: Velg hovedkortet som tilbyr funksjonaliteten du trenger.

3: Hovedkortet påvirker ikke ytelsen

Asus ROG Maximus V Formula er et heftig og dyrt hovedkort for LGA1155. Det er et veldig godt kort med mye funksjonalitet, men gir ikke nevneverdig høyere ytelse enn billigere modeller.

Valg av brikkesett påvirker i utgangspunktet ikke maskinens ytelse, om du ellers benytter de samme komponentene og utelater overklokking. Vi har i tidligere tester av hovedkort sett at prosessor, minne- og spillytelse er tilnærmet identisk over ulike brikkesett for samme sokkel.

Det har også vært mye fokus på hovedkortenes PCI Express x16-båndbredde og hvordan dette kan påvirke spillytelsen. Vi testet skjermkortytelse ved ulik PCI Express x16-båndbredde tidligere i sommer, og fant ut at båndbredden ikke betyr så mye som en skulle tro. Har du planer om å bruke flere skjermkort, vil vi likevel anbefale at du sørger for at hovedkortet har nok PCIe x16-spor, og at disse kjører på 8x båndbredde eller høyere for å få best mulig spillytelse.

Det kan være greit å sjekke hvilke versjoner av ulike grensesnitt brikkesettet støtter. Her vil vi trekke frem støtte for USB 3.0, SATA 6 Gbit/s og PCI Express 3.0 som nyttige og oppdaterte standarder å se etter. Hovedkort med brikkesett som mangler eller har begrenset støtte for USB 3.0 og SATA 6 Gbit/s, har ofte disse standardene via egne kontrollere og kontakter.

Det er ikke sikkert at alle SATA 6 Gbit/s-kontaktene på hovedkortet har like god ytelse.

Et eksempel her finner du på Intels hovedkort for LGA1155- og LGA2011-sokkelen. Brikkesettene her har bare støtte for to SATA 6 Gbit/s-kontakter. Hovedkortprodusenten har gjerne sørget for flere slike kontakter via tredjeparts-kontrollere. Kontaktene har forskjellig farge avhengig av hvilken kontroller som styrer dem.

Så lenge egenskapene er på plass, som at kortet har SATA 6 Gbit/s og USB 3.0, er økt ytelse ingen grunn til å kjøpe et dyrt hovedkort.

Tips: Ikke kjøp et dyrt hovedkort i håp om at det gir høyere ytelse.

4: Sjekk størrelse og tilkoblingsmuligheter

Når du har funnet brikkesettet som passer for deg, gjelder det å tenke gjennom hvor stort hovedkortet skal være, samt hvilke kontakter og ekstrafunksjoner du har behov for. Skal du benytte en integrert grafikkløsning er det for eksempel viktig å ha de riktige skjermutgangene, og ingenting er vel mer irriterende enn å gå tom for ledige USB-kontakter.

I samme slengen kan det være lurt å ta en ekstra kikk på hovedkortets størrelse, formfaktoren. Du har hovedsaklig tre å velge mellom – fra størst til minst: ATX, mATX og mITX. Her må du bare sjekke hva hovedkortet har, og om kabinettet ditt støtter det samme. Dette er en av de vanligste spesifikasjonene produsentene alltid oppgir, og informasjonen bør være lett tilgjengelig på produsentens hjemmesider.

Hvilken funksjonalitet hovedkortet har er spesielt viktig om du skal ha et hovedkort i mITX-format, da mulighetene for å utvide med ekspansjonskort i ettertid er svært begrenset.

Tips: Sjekk at hovedkortet har de kontaktene du trenger, og at størrelsen er rett.

5: Ikke betal for unødvendige funksjoner

Dyre toppmodeller har ofte mange kule funksjoner. Men har du egentlig bruk for dem?

Det er nesten bare fantasien som setter begrensninger på hva hovedkort-produsentene kan tilby av funksjonalitet. Med flotte navn kan det være mange kule funksjoner som frister deg til å handle et unødvendig dyrt hovedkort. Er du prisbevisst sier det seg selv at du bør unngå å betale for kontrollere og funksjoner som til syvende og sist ikke blir brukt, men det er lett å la seg friste.

For de fleste plattformer og brikkesett finner vi både dyre og rimelige hovedkort. For de fleste vil det beste være å velge en mellomting, da får du et godt hovedkort til en god pris. De dyreste modellene koster stort sett mer enn de smaker, og de rimeligste modellene er ofte begrenset når det kommer til funksjonalitet.

Tips: Kjøp et rimelig hovedkort som har funksjonaliteten du trenger. Legg heller pengene i andre komponenter som bedre prosessor, SSD eller skjermkort.

6: Ta en runde i BIOS

BIOS lar deg justere det meste av innstillinger som angår de ulike komponentene i maskinen din.

Når du har satt sammen maskinen, er det lurt å ta en tur tur innom hovedkortets BIOS ved første oppstart. For å komme til denne, trykker du vanligvis "delete"-tasten under oppstart.

I hovedkortets BIOS vil du kunne se temperaturen til ulike komponenter. Her er det greit å sjekke prosessorens temperatur, er den overraskende høy bør du sjekke om du har montert prosessorkjøleren riktig.

Sjekk også at minnet kjører med riktig arbeidsfrekvens og tilgangstider. Dette kan justeres manuelt, eller ved å aktivere minnemodulenes XMP-profil om de er utstyrt med dette.

Har du en SSD, bør denne settes i AHCI-modus.

Det er også greit å sjekke at hovedkortet velger riktig oppstartsmedie, og at AHCI er aktivert om du bare har SSD-er i datamaskinen. AHCI er nemlig veldig viktig for å få mest mulig ut av SSD-en din, men hvis du har noen harddisker i tillegg må du ligge unna denne innstillingen. Du kan lese mer om dette i guiden «slik installerer du SSD-en riktig».

Har du planer om å overklokke prosessoren bør du også ta utgangspunkt i hovedkortets BIOS. Har du lite erfaring med overklokking, er mange hovedkort utstyrt automatiske funksjoner for dette, som du får tilgang til her.

Tips: Ta en runde i BIOS for å konfigurere PCen din, og sjekke at alt er på stell.

7: Oppdater drivere og programvare

Besøk produsentens hjemmesider for å få de nyeste driverne.

Når du skal installere driverene til hovedkortet, kan det være lurt å gå til produsentens hjemmeside for å laste ned nyeste versjon. Ofte følger det drivere med på en DVD-plate i produktesken, men her finner du neppe de nyeste utgavene. Når du først er på hjemmesidene til produsenten, kan det også være lurt å sjekke om de tilbyr noe ekstra programvare til hovedkortet som du kan dra nytte av.

Det er ikke direkte nødvendig for alle, men det er verd å merke seg at det ofte kommer BIOS-oppdateringer til hovedkort lenge etter at det er lansert. Driver du med overklokking kan det være verd å oppdatere med jevne mellomrom, og om du opplever ett eller annet problem med maskinen kan en BIOS-oppdatering kanskje være redningen.

Produsentene tilbyr enkelte ganger egen programvare som gjør oppdatering enkelt i operativsystemet, eller via funksjoner som du får tilgang til via BIOS.

Tips: Ha oppdaterte drivere, programvare og BIOS.

Skal du kjøpe nytt skjermkort?
Da bør du få med deg disse seks tipsene »

Les også
Asus Sabertooth Z87: Solid hovedkort for Intels Haswell-prosessor
Les også
ASRock Z87 OC Formula: Drømmemodell som frir til entusiasten
annonse

Les også