Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestASRock Z87 OC Formula

Drømmemodell som frir til entusiasten

Dette Haswell-hovedkortet imponerer over hele fjøla.

Spesifikasjoner

I sommer lanserte Intel sin nyeste prosessorserie i mellommarkedet, kalt Haswell. Vi har tidligere testet to prosessormodeller i serien, og lot oss imponere over både Core i5 4670K og toppmodellen Core i7 4770K.

Skal du ha en Haswell-prosessor må du ha et hovedkort med LGA1150-sokkel. Er du ute etter en entusiastmaskin, bør du her velge plattformens heftigste brikkesett kalt Intel Z87. Vi har tatt inn et hovedkort med nettopp Z87-brikkesettet til test. Det er produsert av ASRock, og er myntet på virkelige entusiaster og overklokkere, og heter ASRock Z87 OC Formula.

Hovedkortet har E-ATX-format, som er 2,3 centimeter bredere enn standard ATX-hovedkort. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

Hovedkortet vi har fått inn til test er en usedvanlig fullspekket modell. For å få plass til alle komponentene med en god og oversiktlig layout, har ASRock benyttet et kretskort som er 2,3 centimeter bredere enn den vanlige ATX-standarden.

Kortet er utstyrt med en aktiv kjøleløsning, og kjøleblokken er klargjort for vannkjøling. Hele hovedkortet er dessuten belagt med et vanntett belegg, som beskytter mot vann, støv og eventuelle andre strømledende substanser du måtte søle i maskinen.

ASRock Z87 OC Formula er utstyrt med fire spor for DDR3-minne, og har støtte for minnefrekvenser på over 3000 MHz ved overklokking. Kombinert med kvalitetskomponenter for strømstyring, ekstra mye gull i prosessorsokkel, minne- og PCIe-spor og gjennomgående svært god byggekvalitet, ligger alt til rette for ekstrem overklokking.

Kompromissløs funksjonalitet

Vi finner totalt tre PCI Express 3.0 x16-spor. Når du bruker ett av sporene får du full x16-båndbredde. Ved bruk av to spor kjører begge med x8 båndbredde, mens ved bruk av tre spor kjøres første spor med x8 båndbredde mens de to resterende reduseres til x4.

Hovedkortet er videre utstyrt med et PCI Express 2.0 x16-spor som har begrenset båndbredde på x4, samt to PCI Express x1-spor. På toppen av det hele finner vi også et mini-PCIe-spor, som er tiltenkt WiFi- og Bluetooth-modulen som du får med i pakken om du kjøper Asrock Z87 OC Formula/ac.

ASRock Z87 OC Formula kommer også med et respektabelt antall SATA 6 Gbit/s-kontakter. Her er nemlig hele ti kontakter rigget opp på rekke og rad, hvor seks av dem styres av brikkesettet og fire styres av to ASM1061-kontrollere fra ASMedia. Brikkesettets kontakter har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10.

På I/O-panelet finner vi to USB 2.0- og åtte USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur. Vi finner også diverse kontakter for lyd, en knapp for tilbakestilling av BIOS og to HDMI-kontakter. Den ene av disse HDMI-kontaktene er for inngående signaler, og kan brukes mellom hovedkortet og en annen enhet, som for eksempel en spillkonsoll. Du kan da raskt bytte hva som skal vises på skjermen eller TV-en din ved hjelp av en hurtigtast.

En I217V-kontroller fra Intel styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av ALC1150-brikke fra Realtek, som sammen med en TI NE5532 differensiellforsterker med støtte for 600 Ohms hodetelefoner sørger for grom lyd i opp til åtte kanaler.

Fyldig tilbehør

I esken til ASRock Z87 OC Formula finner du en tøypose som inneholder alt du kan trenge av tilbehør. Blant tilbehøret finner vi hele ti SATA-kabler, en USB 3.0-brakett og en tube med GELID GC Extreme termisk pasta. Vi finner også ti føtter til å plassere under hovedkortet om du ønsker å teste kortet utenfor kabinettet.

Blant inngangene på bakpanelet finner vi en HDMI-inn-kontakt, slik at du slipper å flytte på kabler for å endre hvilket enhet som er koblet til skjermen din. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no
  • Brukermanual
  • Driver-CD
  • 10 x SATA 6GBit/s-kabler
  • 2 x SATA-Molex strømkabler
  • I/O Bakplate
  • 1 x USB 3.0 2,5" frontpanel + brakett
  • 4 x HDD-skruer
  • 6 x Kabinettskruer
  • 10 x "OC Stands"
  • 1 x GELID GC Extreme termisk pasta

Bli med til neste side, så ser vi på BIOS og overklokking »