Til hovedinnhold
TestASRock Z87 OC Formula

Drømmemodell som frir til entusiasten

Dette Haswell-hovedkortet imponerer over hele fjøla.

Sindre Eldøy - Hardware.no

Spesifikasjoner

I sommer lanserte Intel sin nyeste prosessorserie i mellommarkedet, kalt Haswell. Vi har tidligere testet to prosessormodeller i serien, og lot oss imponere over både Core i5 4670K og toppmodellen Core i7 4770K.

Skal du ha en Haswell-prosessor må du ha et hovedkort med LGA1150-sokkel. Er du ute etter en entusiastmaskin, bør du her velge plattformens heftigste brikkesett kalt Intel Z87. Vi har tatt inn et hovedkort med nettopp Z87-brikkesettet til test. Det er produsert av ASRock, og er myntet på virkelige entusiaster og overklokkere, og heter ASRock Z87 OC Formula.

Hovedkortet har E-ATX-format, som er 2,3 centimeter bredere enn standard ATX-hovedkort. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

Hovedkortet vi har fått inn til test er en usedvanlig fullspekket modell. For å få plass til alle komponentene med en god og oversiktlig layout, har ASRock benyttet et kretskort som er 2,3 centimeter bredere enn den vanlige ATX-standarden.

Kortet er utstyrt med en aktiv kjøleløsning, og kjøleblokken er klargjort for vannkjøling. Hele hovedkortet er dessuten belagt med et vanntett belegg, som beskytter mot vann, støv og eventuelle andre strømledende substanser du måtte søle i maskinen.

ASRock Z87 OC Formula er utstyrt med fire spor for DDR3-minne, og har støtte for minnefrekvenser på over 3000 MHz ved overklokking. Kombinert med kvalitetskomponenter for strømstyring, ekstra mye gull i prosessorsokkel, minne- og PCIe-spor og gjennomgående svært god byggekvalitet, ligger alt til rette for ekstrem overklokking.

Kompromissløs funksjonalitet

Vi finner totalt tre PCI Express 3.0 x16-spor. Når du bruker ett av sporene får du full x16-båndbredde. Ved bruk av to spor kjører begge med x8 båndbredde, mens ved bruk av tre spor kjøres første spor med x8 båndbredde mens de to resterende reduseres til x4.

Hovedkortet er videre utstyrt med et PCI Express 2.0 x16-spor som har begrenset båndbredde på x4, samt to PCI Express x1-spor. På toppen av det hele finner vi også et mini-PCIe-spor, som er tiltenkt WiFi- og Bluetooth-modulen som du får med i pakken om du kjøper Asrock Z87 OC Formula/ac.

ASRock Z87 OC Formula kommer også med et respektabelt antall SATA 6 Gbit/s-kontakter. Her er nemlig hele ti kontakter rigget opp på rekke og rad, hvor seks av dem styres av brikkesettet og fire styres av to ASM1061-kontrollere fra ASMedia. Brikkesettets kontakter har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10.

På I/O-panelet finner vi to USB 2.0- og åtte USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur. Vi finner også diverse kontakter for lyd, en knapp for tilbakestilling av BIOS og to HDMI-kontakter. Den ene av disse HDMI-kontaktene er for inngående signaler, og kan brukes mellom hovedkortet og en annen enhet, som for eksempel en spillkonsoll. Du kan da raskt bytte hva som skal vises på skjermen eller TV-en din ved hjelp av en hurtigtast.

En I217V-kontroller fra Intel styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av ALC1150-brikke fra Realtek, som sammen med en TI NE5532 differensiellforsterker med støtte for 600 Ohms hodetelefoner sørger for grom lyd i opp til åtte kanaler.

Fyldig tilbehør

I esken til ASRock Z87 OC Formula finner du en tøypose som inneholder alt du kan trenge av tilbehør. Blant tilbehøret finner vi hele ti SATA-kabler, en USB 3.0-brakett og en tube med GELID GC Extreme termisk pasta. Vi finner også ti føtter til å plassere under hovedkortet om du ønsker å teste kortet utenfor kabinettet.

Blant inngangene på bakpanelet finner vi en HDMI-inn-kontakt, slik at du slipper å flytte på kabler for å endre hvilket enhet som er koblet til skjermen din. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no
  • Brukermanual
  • Driver-CD
  • 10 x SATA 6GBit/s-kabler
  • 2 x SATA-Molex strømkabler
  • I/O Bakplate
  • 1 x USB 3.0 2,5" frontpanel + brakett
  • 4 x HDD-skruer
  • 6 x Kabinettskruer
  • 10 x "OC Stands"
  • 1 x GELID GC Extreme termisk pasta

Bli med til neste side, så ser vi på BIOS og overklokking »

BIOS og overklokking

Oversiktelig BIOS

ASRock Z87 OC Formula er utstyrt med en meget oversiktlig og innholdsrik UEFI BIOS. En introduksjonsveileder, samt en informasjonsboks som forteller deg om de ulike innstillingene, gjør det hele enkelt og brukervennlig.

Under menyen OC Tweaker finner du alle innstillingsmulighetene som angår overklokking. Her er det svært mange muligheter, og det finnes også ferdige oppsett med innstillinger du kan aktivere om du ikke føler deg komfortabel med manuell overklokking.

Hovedkortets BIOS inneholder videre en fane kalt Tool. Her finner du blant annet nyttige verktøy for enkel oppdatering av BIOS, oppsett av RAID og automatisk installasjon av hovedkortets drivere.

Mye moro for overklokkere

Når vi tester hovedkort kjører vi alltid en runde med overklokking. Overklokkingen i denne testen ble gjort ved å teste hovedkortets ferdige OC-profiler som vi fant under "Load Optimized CPU OC Setting". Vi brukte stressprogrammet OCCT til å sjekke om maskinen var stabil med de ulike oppsettene.

Vi endte opp med en profil hvor prosessoren hadde en arbeidsfrekvens på 4,4 GHz. Her lå nemlig kjernetemperaturene til prosessoren på rundt 90 °C under belastning, og profilen for 4,6 GHz ga ustabilitet.

Vi prøvde oss også på litt manuell overklokking, men vårt eksemplar av Intel Core i7 4770K og prosessorkjølingen ble raskt festbremsen i jakten på høye prosessorfrekvenser. Med luftkjøling stopper nemlig prosessoren vår på rundt 4,5 GHz. Dette er en prosessorfrekvens som er fullt mulig å oppnå på de aller fleste Z87-hovedkort.

For å få mest mulig ut av overklokkingen med ASRock Z87 OC Formula bør du ha skikkelig prosessorkjøling. Hovedkortet har en rekke hendige finesser for å friste kravstore overklokkere.

ASRock Z87 OC Formula har videre flere brytere på hovedkortet. Én lar deg bytte mellom de to BIOS-brikkene, én tvinger prosessoren til å kjøre på laveste multiplikator og én er for å hindre såkalt Cold Bug ved bruk av flytende nitrogen til kjøling av prosessoren. Videre finner vi brytere for å slå av de ulike PCIe x16-sporene og knapper for start- og restart, tilbakestilling av BIOS og for å styre OLED-displayet og funksjonen "Rapid OC Configuration".

Det viktigste er byggekvalitet. Her er det ikke spart på noe, og komponentene er valgt for å tåle skikkelig overklokking. Videre finner vi punkter for måling av sentrale spenningsverdier med voltmeter, dobbel BIOS og et OLED-display som forskjellig informasjon om statusen til hovedkortet.

Det følger også med programvare for overklokking. Disse er kalt OC Tweaker, Rapid OC Configuration og Timing Configuration, og er hendige verktøy om du heller vil overklokke fra Windows.

Bli med til neste side, så sjekker vi ytelsen »

Ytelse

Vi har i denne testen sammenliknet ASRock Z87 OC Formula med Z87-modellene Sabertooth Z87 og Z87-A fra Asus. Blant andre nøkkelkomponenter finner vi Intel Core i7 4770K og Corsair Dominator Platinum-minne med en kapasitet på totalt 16 gigabyte.

Som lagringsmedie finner vi en Samsung 830 SSD med 120 GB lagringskapasitet som systemdisk, og en Corsair Force GS 240 GB som brukes til målinger av SATA 6 GBit/s- og USB 3.0-ytelse. Når vi måler ytelsen til USB 3.0 er sistnevnte SSD montert i en ICY BOX IB-366Stu3+B, som forøvrig styres av en ASM1051E-brikke fra ASMedia og har støtte for UASP.

Rask oppstart

Vi starter med å måle hvor lang tid hovedkortet bruker fra vi trykker på startknappen til maskinen begynner å laste Windows, med standardinnstillingene til hovedkortets BIOS. Her imponerer ASRock, som starter å laste Windows knappe 7 sekunder etter vi har trykket inn startknappen. Siden målingene er gjort manuelt kan vi anta at målingene ikke er helt nøyaktige, men forskjellen er betydelig.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan vi få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4D. Her måler vi både prosessorytelse og grafikkytelse i form OpenGL. Begge målingene viser at det er små forskjeller i ytelsen mellom de ulike hovedkortene.

Dette stemmer overens med vår erfaring fra tidligere om at prosessor, minne, lagringsmedie og skjermkort spiller en langt viktigere rolle for maskinens ytelse enn hvilket hovedkort du velger.

Vi måler minnets båndbredde og responstid i programmet AIDA64. Her ser vi igjen at det er relativt lite som skiller de ulike modellene. ASRock Z87 OC Formula stikker av med seieren på både båndbredde og responstid. Den største forskjellen ser vi på sistnevnte, med nesten ni prosent raskere respons enn Asus Z87-A.

sitat"Vi ser en god USB-ytelse over hele linja"

ATTO Disk Benchmark tar vi i bruk for å måle maksimal overføringshastighet over USB 3.0. Samtlige av testkortene har støtte for UASP, og vi ser derfor god ytelse over hele linja. Når vi måler ytelsen på USB 3.0-kontaktene som styres av brikkesettet er det jevnt mellom kortene på ytelse ved lesing, men dagens ASRock-modell oppnår rundt 20 MB/s lavere skrivehastighet enn konkurrentene fra Asus.

ASRock Z87 OC Formula er det eneste av testkortene som er utstyrt med flere enn seks USB 3.0-kontakter, som er det maksimale antallet USB 3.0-kontakter som støttes av Z87-brikkesettet. De resterende kontaktene styres av kontrolleren Etron EJ188H, og som vi ser leverer denne vesentlig lavere ytelse enn brikkesettet. Prosentmessig ligger den rundt 50 prosent lavere for lesing og 30 prosent lavere for skriving.

ATTO Disk Benchmark brukes også til å måle maksimal overføringshastighet over SATA 6 Gbit/s-kontaktene. Som forventet ser vi svært jevnt ytelse mellom hovedkortene for kontaktene som styres av Z87-brikkesettet.

Lik ytelse ser vi også mellom de to hovedkortene som har kontakter som styres av ekstrakontrollere. Begge hovedkortene er nemlig utstyrt med ASM1061-kontrollere fra ASMedia for å ta seg av de ekstra SATA-kontaktene. Igjen ser vi at ytelsen til ekstrakontrolleren er vesentlig lavere enn Z87-brikkesettet, henholdsvis i underkant av 40 prosent for lesing og 35 prosent for skriving.

Bli med til siste side, så oppsummerer vi det vi i dag har sett »

Konklusjon

ASRock Z87 OC Formula er uten tvil et verstingkort for Haswell-plattformen. Med entusiaster og overklokking i tankene har ASRock valgt komponenter fra øverste hylle, og resultatet er et solid hovedkort som takler ekstrem overklokking.

Foruten topp kvalitet og Intel Z87-brikkesett finner vi mange smarte løsninger. Kjøleløsningen er klar for vannkjøling, og hele hovedkortet er dekket av et belegg som beskytter mot vann og andre substanser som kan skade hovedkortet.

ASRock har bygget hovedkortet på et åttelags kretskort i E-ATX-format som måler 30,5 x 26,7 centimeter.

Fullspekket funksjonalitet

ASRock Z87 OC Formula er utstyr med hele 10 SATA Gbit/s-kontakter. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

Ved å bruke Intels Z87-brikkesettet får hovedkortet moderne standarder som PCI Express 3.0, SATA 6 Gbit/s og USB 3.0. ASRock Z87 OC Formula kan skilte med hele ti SATA 6 Gbit/s- og 12 USB 3.0-kontakter. Dette er flere enn de fleste andre hovedkort, og er gjort ved å bruke ekstrakontrollere for å styre kontaktene som overstiger antallet som støttes av brikkesettet.

ASRock Z87 OC Formula yter grovt sett som andre hovedkort for LGA1150-plattformen, når vi utelater overklokking. Som en tommelfingerregel påvirker ikke hovedkortet ytelsen i særlig grad – den avgjøres i all hovedsak av prosessor, minnemoduler, skjermkort og lagringsmediet. I ytelsetestene så vi at det kan være stor forskjell mellom SATA- og USB 3.0-kontakter, når vi sammenlikner kontaktene som styres av brikkesettet og tredjeparts kontrollere.

Vi synes dagens testmodell tilbyr særdeles god funksjonalitet. Det eneste vi har lagt merke til er at kortet kun har én HDMI-kontakt som eneste skjermutgang for prosessorens integrerte grafikkløsning. Når det er sagt, dette er ikke kortet for deg som synes at den integrerte grafikken er god nok. Har du behov for trådløst nettverkskort selger ASRock en versjon kalt ASRock Z87 OC Formula/ac som har dette.

ASRock Z87 OC Formula koster i skrivende stund rundt 2200 kroner. Dette er langt fra billig, for du får andre helt kurante Z87-kort til rundt 1000 kroner. Likevel synes vi at prisen er akseptabel med tanke på hvem hovedkortet er rettet mot.

Det er nemlig krav til både deg og de øvrige komponentene dine om du skal utnytte potensialet til ASRock Z87 OC Formula fullt ut. For det første må du ha en prosessor og kjøleløsning som egner seg for skikkelig overklokking. Du bør også ha så godt skjermkort, minne og SSD-løsning at det ikke har noe for seg å legge den ekstra tusenlappen, som hovedkortet koster, i disse komponentene. Har du i tillegg kunnskap og erfaring med overklokking, eller tålmodigheten som kreves for å tilegne deg dette, kan ASRock Z87 OC Formula absolutt anbefales!

Hovedkortet har E-ATX-format, som er 2,3 centimeter bredere enn standard ATX-hovedkort.


+ Egnet for overklokking!
+ Ypperlig funksjonalitet
+ Mange tilkoblingsmuligheter
+ Klargjort for vannkjøling
+ Tåler vann (med unntak av kontakter ect)


- Ikke direkte billig

Alternativer

Andre hovedkortprodusenter tilbyr også verstingmodeller. Her kan vi nevne GA-Z87X-UD7 TH fra Gigabyte hvor vi får svært mye funksjonalitet, ti USB 3.0- og ti SATA, Thunder Bolt i tospann og gode muligheter for overklokking. Maximus VI Extreme fra Asus og Z87-XPOWER fra MSI er også spennnede modeller med noen lunde tilsvarende egenskaper, men samtlige av disse hovedkortene koster en del mer enn modellen fra ASRock som vi har testet i dag.

annonse