Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Sabertooth Z87

Solid hovedkort for Intels Haswell-prosessor

Men Asus kunne spart seg for plastdekselet som skjuler godsakene.

Sindre Eldøy - Hardware.no

Spesifikasjoner

Skal du ha en ny maskin for hjemmebruk i dag, er sjansen stor for at du ender opp med et system basert på Intels Haswell-prosessor. Er du ute etter god ytelse og hyggelig strømforbruk, vil vi nemlig anbefale deg å se nærmere på Intels populære modeller kalt Core i5 4670K og Core i7 4770K.

Disse prosessorene er laget for LGA1150-plattformen, hvor det finnes en rekke ulike brikkesett. For nevnte modeller anbefaler vi deg å velge Z87-brikkesettet. Dette er nemlig brikkesettet med mest funksjonalitet, og er dessuten det eneste som støtter overklokking.

Vi har testet to hovedkort med Z87-brikkesett tidligere. Vi lot oss imponere over ASRock Z87 OC Formula's fullspekkede funksjonalitet, og kalte modellen et drømmekort for overklokkeren. Asus Z87-A fikk også ros, for å tilby god og enkel funksjonalitet til en hyggelig prislapp.

Hovedkortet som nå ligger på testbenken er modellen Sabertooth Z87 fra Asus. Våre erfaringer fra tidligere Sabertooth-modeller, er at dette er hovedkort med gjennomgående kvalitet som appellerer til entusiastene. Les videre for å se om Asus Sabertooth Z87 lever opp til forventningene.

Hovedkortet har tre PCI Express x16-spor og tre PCIe x1-spor. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no.

Slik ser hovedkortet ut uten dekselet.

Det er liten tvil om at Asus Sabertooth Z87 skiller seg ut fra mengden. Det er nemlig utstyrt med et plastdeksel som dekker store deler av hovedkortet. Vi opplyses om at dette skal beskytte mot støv - og ikke minst sørge for bedre kjøling av hovedkortet.

Det å pakke inn noe som avgir varme for å øke varmeutvekslingen med omgivelsene, høres i utgangspunktet ut som en dårlig idé. Hovedtanken bak dekselet til dagens testkort er imidlertid å kontrollere hvordan luften beveger seg rundt hovedkortet. For at dette skal fungere skikkelig, er du avhengig av å installere de to medfølgende 35mm-viftene som følger med i esken. Den ene viften vil da hente kjølig luft fra en åpning i bakpanelet, og føre luften over kjøleribbene til spenningsregulatorene. Den andre viften vil på sin side lage en luftstrøm som sprer seg utover resten av hovedkortet.

De to viftene er ikke ferdig montert på hovedkortet, som vitner om at de kanskje ikke er helt nødvendige for tilstrekkelig kjøling. Vi er også en smule skeptiske til at dekselet er veldig god beskyttelse mot støv. Vi ser nemlig for oss at støv som suges inn i viftene kan ha større sjanse for å hope seg opp under dekselet - og dermed blir vanskeligere å fjerne. Vi mistenker derfor at den viktigste faktiske egenskapen til dekselet, er å gi hovedkortet et tøft og ryddig design.

Byggekvalitet i fokus

Hovedkortet er også utstyrt med en bakplate i metall, som sørger for fysisk beskyttelse og avstivning av hovedkortet. Denne har dessuten kontakt med undersiden av hovedkortets spenningsregulatorer, og bidrar dermed til kjøling av disse.

Det største argumentet for å velge Sabertooth Z87, er den gjennomførte byggekvaliteten. Her er det kun brukt komponenter av ypperste klasse, som i følge Asus holder millitær standard. Hovedkortet skal også ha egen brikke og kretsdesign for å beskytte med statisk elektrisitet. I esken finner vi et sertifikat om at hovedkortets komponenter har gått gjennom en rekke tester. Målet er å sikre at hovedkortet har best mulig stabilitet og holdbarhet. For å understreke dette, tilbyr Asus fem års garanti på Sabertooth Z87.

Ypperlig funksjonalitet

Vi finner totalt tre PCI Express x16-spor. To av disse er av versjon 3.0, hvor du får full x16-båndbredde ved bruk at ett spor, og x8 båndbredde om du bruker begge. Det tredje PCI Express x16-sporet er av versjon 2.0, og har en begrenset båndbredde på x4. Hovedkortet er også utstyrt med tre PCI Express 2.0 x1-spor.

Asus Sabertooth Z87 kan skilte med totalt åtte SATA-kontakter. Z87-brikkesettet styrer seks av disse, med 6 Gbit/s båndbredde og støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. De to resterende SATA-kontaktene, samt to eSATA-kontakter, har 6 Gbit/s båndbredde og styres av ASM1061-kontrollere fra ASMedia.

På I/O-panelet finner vi fire USB 2.0- og fire USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og to eSATA-kontakter. Vi finner også diverse kontakter for lyd, knapp for tilbakestilling av BIOS, samt skjermutgangene HDMI og DisplayPort for prosessorens integrerte grafikkløsning.

En I217-V-kontroller fra Intel styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av Realtek ALC1150-codec, som sørger for kurant lyd i opp til åtte kanaler.

Nyttig tilbehør

I esken til Sabertooth Z87 finner vi, i tillegg til standard tilbehør, en pose med tilbehør til plastdekselet. Dette inkluderer to vifter, dummy-kontakter for å hindre støv i å hope seg opp i kontaktene på bakpanelet, samt en rekke deksel for å dekke til PCIe-spor og liknende som ikke er i bruk. Vi finner også tre temperatursensorer som kan brukes til å overvåke temperaturen ulike steder i maskinen.

  • Brukermanual
  • Driver-CD
  • 4 x SATA 6 Gbit/s-kabler
  • 1 x SLI-kabel
  • I/O Bakplate
  • Asus Q-Connector kit
  • Deksel-tilbehør
  • 2 x 35mm-vifter

BIOS og overklokking

Oversiktelig BIOS

Asus Sabertooth Z87 er utstyrt med en oversiktlig og innholdsrik UEFI BIOS. Under fanen AI Tweaker finner du alle innstillingsmulighetene som angår overklokking. Her er finner du blant annet ferdige oppsett med innstillinger du kan ta bruke til overklokking. Er du helt fersk på overklokking, har Asus Sabertooth Z87 også en funksjon som kalles OC Tuner, som overklokker prosessoren helt automatisk.

Hovedkortets BIOS inneholder videre en fane kalt Tool. Her finner du blant annet nyttige verktøy for enkel oppdatering av BIOS, og mulighet for å lagre ulike profiler med BIOS-innstillinger.

Intel Core i7 4770K @ 4,1 GHz.

Enkelt å øke ytelsen

Overklokkingen i denne testen ble gjort ved å teste automatisk overklokking med funksjonen OC Tuner. Ved å aktivere denne, ble arbeidsfrekvensen på vårt eksemplar av Intel Core i7 4770K raskt overklokket til 4,1 GHz. Prosessoren kjørte da med en arbeidsspenning i underkant av 1,3 volt, og en lengre runde med stressprogrammet OCCT bekreftet at maskinen var stabil. Dette er nøyaktig det samme resultatet som vi fikk tidligere når vi testet OC Tuner på den billigere modellen Z87-A fra Asus.

Da vi testet manuell overklokking med denne prosessoren tidligere i sommer, så vi at vårt eksemplar klarer 4,5 GHz ved rundt 1,3 volt. Vi ser dermed at den automatiske funksjonen for overklokking ikke utnytter potensialet til vårt prosessoreksemplar fullt ut.

Vi anbefaler derfor manuell overklokking for et best mulig resultat. Med luftkjøling klarer de fleste hovedkort med Z87-brikkesett å overklokke prosessoren vår til 4,5 GHz. Har du planer om moderat overklokking har du med andre ord ikke bruk for et kostbart hovedkort, du vil klare deg godt med en rimelig modell som Asus Z87-A.

Ytelse

Vi har i denne testen sammenliknet Asus Sabertooth Z87 med Z87-modellene ASRock Z87 OC Formula og Asus Z87-A, samt LGA2011-modellene Asus Rampage IV Black Edition og Asus Rampage IV GENE.

Hovedkortene for LGA1150-plattformen er utstyrt med plattformens toppmodell kalt Intel Core i7 4770K. Hovedkortene for LGA2011-plattformen har vi paret med Intels toppmodell Core i7 4960X og GTX680-skjermkort fra Nvidia.

Felles for begge plattformene finner vi Corsair Dominator Platinum-minne med en kapasitet på totalt 16 gigabyte. Som lagringsmedie har vi en Samsung 830 SSD med 120 GB lagringskapasitet som systemdisk, og en Corsair Force GS 240 GB som brukes til målinger av SATA 6 GBit/s- og USB 3.0-ytelse. Når vi måler ytelsen til USB 3.0 er sistnevnte SSD montert i en ICY BOX IB-366Stu3+B, som forøvrig styres av en ASM1051E-brikke fra ASMedia og har støtte for UASP.

Kurant ytelse

Vi starter å teste ytelsen ved å måle hvor lang tid hovedkortet bruker fra vi trykker på startknappen til maskinen begynner å laste Windows, med standardinnstillingene til hovedkortets BIOS.

Her ser vi at Asus Sabertooth Z87 kommer dårligst ut av Z87-modellene. Verstingkortet ASRock Z87 OC Formula er langt raskere enn dagens testkort, mens hovedkortene for LGA2011-plattformen havner på bunn av grafen. Siden målingene er gjort manuelt kan vi anta at målingene ikke er helt nøyaktige, men forskjellene er betydelige.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan vi få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4D. Ikke overraskende kommer LGA2011-plattformen langt bedre ut, da denne er utstyrt med en mye kraftigere og dyrere prosessor. Siden vi har benyttet de kraftigste modellene som er tilgjengelige for de to plattformene, er det imidlertid ingen tvil om hvilken plattform du bør velge om du er opptatt av rå prosessorkraft. Vi ser forøvrig at ytelsen er temmelig lik mellom testkortene med Z87-brikkesett.

Vi måler minnets båndbredde og responstid i programmet AIDA64. Her er det helt jevnt mellom Z87-modellene, hvor dagens testmodell havner i midten ved båndbredde, men kommer dårligst ut ved måling av responstiden. Sammenlikner vi med LGA2011-plattformen og X79-brikkesettet, ser vi langt lavere båndbredde takket være LGA2011-plattformens fire minnekanaler. LGA1150-plattformen har på sin side raskest responstid.

Vi tar i bruk ATTO Disk Benchmark for å måle maksimal overføringshastighet over USB 3.0. Når vi måler ytelsen på kontaktene som styres av brikkesettet, tar dagens testmodell en knepen seier over de andre Z87-modellene. Asus Sabertooth Z87 har ingen tilleggskontrollere for USB 3.0.

ATTO Disk Benchmark brukes også til å måle maksimal overføringshastighet over SATA 6 Gbit/s-kontaktene. Når vi tester kontaktene som styres av Z87- og X79-brikkesettet er ytelsen jevnt over svært god, og det er lite som skiller de ulike hovedkortene. Asus Sabertooth Z87 havner midt på grafen.

Ved bruk av kontaktene som styres av tilleggskontrollere, ser vi også relativt lik ytelse mellom modellene. Til tross for at samtlige hovedkort med ekstrakontakter var utstyrt med ASM1061-kontrollere fra ASMedia, målte vi rundt 35 MB/s lavere skrivehastighet for hovedkortene med X79-brikkesett enn Z87-modellene. Asus Sabertooth Z87 sniker seg til topps på grafen.

Igjen ser vi at ytelsen til ekstrakontrollerene er vesentlig lavere enn brikkesettet, og at det derfor kan være mye ytelse å hente på å velge riktig SATA-kontakt, om du har en kjapp SSD.

Konklusjon

Asus Sabertooth Z87 er uten tvil et godt hovedkort for LGA1150-plattformen. Med entusiaster i tankene, har Asus bygget et solid kort av kvalitetskomponenter fra øverste hylle. Hovedkortet er pakket mellom en solid bakplate i metall og et deksel i plast, som beskytter hovedkortet og optimaliserer kjøling.

Sindre Eldøy, Hardware.no.

Med Z87-brikkesettet får du oppdaterte standarder som SATA 6 Gbit/s, USB 3.0 og PCIe 3.0, samt støtte for overklokking av Intels K-prosessorer. Vi synes dagens testmodell tilbyr god funksjonalitet. Til tross for en grunding gjennomgang klarte vi ikke å finne noen viktige tilkoblingsmuligheter som mangler, selv om trådløst nettverk ikke hadde vært å forakte.

Vi er ikke helt sikre på om hva vi synes om hovedkortets deksel. Dette krever nemlig at du installerer to små vifter for å fungere optimalt, og dette er noe vi helst vil slippe om det strengt tatt ikke er helt nødvendig. Vi hadde derfor foretrukket om vi slapp å betale de ekstra kronene dekselet legger på prislappen.

Til tross for at hovedkortets deksel ikke faller helt i smak hos oss, skal det jo sies at det gir hovedkortet et rent og tøft uttrykk. Det er heller ingen ting i veien for at dekselet kan fjernes.

Asus Sabertooth Z87 koster i skrivende stund i underkant av 1700 kroner. Her synes vi at du får relativt mye hovedkort for pengene. Er du på budsjett, skal bruke maskinen til normalt bruk og holde deg til moderat overklokking, får du mer for pengene ved å velge den rimeligere modellen Asus Z87-A.

Tror du at Sabertooth Z87 er midt i blinken for deg, føler vi oss sikre på at du ikke blir skuffet. Alt i alt et solid kvalitetsprodukt, som trygt kan anbefales.

+ Oser av kvalitet
+ Egnet for overklokking
+ Ypperlig funksjonalitet
+ Mange tilkoblingsmuligheter


- Ikke imponert over plastdekselet

Alternativer

Er du på jakt etter et hovedkort med Z87-brikkesett og er villig til å betale litt ekstra for kompromissløs funksjonalitet? Da bør du sjekke ut testen vår av ASRock Z87 OC Formula.

annonse