Test

Luksusmobil med 3G

Luksusmobil med 3G

Testresultater

Ripesikker overflate, motstandsdyktig mot fingermerker, oser av luksus
Tung og glatt, mangler Super-3G, ikke frontkamera, ikke FM-radio, ikke stereohodesett. Skjermen svikter i sollys

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nokia 8800 Arte er en gjennomført lekker mobiltelefon med gode egenskaper. Vi synes likevel den sliter med å forsvare prislappen på om lag 10 000 kroner.

Arte betyr kunst, og i denne sammenhengen kan man spørre seg om Nokia sikter til kunsten å gjenta seg selv. For selv om Arte har flere egenskaper som forløperne mangler, så er likheten med de tidligere 8800-mobilene slående.

Tung og glatt

Det første vi merker oss når vi får telefonen i hånden er hvor tung den er. Med en vekt på 150 gram veier den nesten det dobbelte av hva andre mobiler på denne størrelsen gjør.
Baksiden av telefonen har et belegg som skal være motstandsdyktig mot fingermerker. Denne teflonliknende overflaten fungerer etter hensikten, men er samtidig glatt å ta på.
Kombinasjonen tung mobil og friksjonsfrie flater er ikke bare heldig, og ved et par anledninger har 8800 Arte glippet ut mellom fingrene våre som et vått såpestykke. Telefonen er heller ikke av de enkleste å skyve åpen. Det skyldes dels at den er glatt å holde i, dels at åpningsmekanismen er temmelig stram.
Oversiden av telefonen er dekket av et ripesikkert glass. Det er lekkert, og overraskende nok skal det mye til før glassflaten blir skjemmet av fingermerker. 8800 Arte er helt rensket for snarveisknapper på sidene. På toppen sitter en av/på-knapp som lever litt utsatt. Vi har ikke opplevd det som noe problem men har hørt andre hevde at de har lett for å skru av telefonen i vannvare, særlig når de skal putte den ned i det medfølgende skinnfutteralet.
OLED
Skjermen på Arte er større enn på tidligere 8800-modeller. Det gjelder både i størrelse og oppløsning. Her har Nokia valgt en OLED-skjerm som gir suverent svartnivå, men som samtidig er nesten ubrukelig i sollys. Et ”analogt” ur i hvitt mot den sorte overflaten gjør telefonen ekstra lekker.
Alt i alt virker Nokia 8800 Arte som en kompakt kvalitetstelefon uten åpenbare skjønnhetsfeil.
Taster
Når vi åpner telefonen dukker tastaturet opp i en nokså smal spalte. Tastene er små, men utformet på en måte som gjør den enkle å bruke like vel. Vi hadde nok fryktet at den øvre knapperaden skulle ligge litt for tett mot toppdekselet, men i praksis utgjør dette ikke noe problem. Tasteresponsen er også noe av det bedre vi har vært borti. Valgtastene og er nesten usynlige på denne telefonen. De ligger som toveis vippeknapper på hver sin side av navigasjonstasten, og ser ut som en integrert del av glassoverflaten helt til bakgrunnsbelysningen kommer på. Navigasjonstasten er todelt med en fireveis vippeknapp plassert som en ramme om kvitteringstasten. Knappen er liten men funksjonell.


Telefonen har Nokia S40 brukergrensesnitt, med aktiv venteskjerm der du kan plassere snarveier og lese informasjon om meldinger, avtaler og eventuell musikk som du spiller.
Ikke stereohodesett
Vi kunne tenkt oss bedre snarveier til musikkfunksjonene, men det fungerer egentlig ganske greit likevel. Musikkspilleren er slik vi kjenner den fra nyere S40-modeller, og lydkvaliteten er god. Telefonen kommer imidlertid uten stereo hodesett, og du kan ikke bruke hodesett fra eldre Nokiamodeller du måtte ha liggende. I stedet leveres 8800 Arte med en trådløs øreplugg (bluetooth) som bare egner seg for samtaler. Skal du ha glede av musikkspilleren i 8800 Arte må du investere i et stereohodesett med støtte for A2DP. Arte støtter heller ikke minnekort, men har 1GB tilgjengelig minne for dine egne filer.
Musikkmenyene syntes også å ha et par bugs. Første gang vi brukte funksjonen ”demp lyd” for å mute lyden, så forsvant lyden uten at vi kunne skru den på igjen. I menyen fantes fortsatt alternativet ”demp lyd”, men ikke” aktiver lyd”. Først etter å ha gått ut av menyen og tilbake dukket alternativet ”aktiver lyd” opp. Pussig nok har denne funksjonen siden virket som den skal.
Telefonen har for øvrig ikke innbygget FM-radio.
3G på sparebluss
Nokia 8800 Arte er den første i 8800-serien som har 3G. Den har også et kamera som tar bilder med 3 megapiksler oppløsning. Kameraet sitter bak på selve telefonen, og er dermed ikke beskyttet når telefonen lukkes. Bildekvaliteten er heller ikke noe å ta av seg hatten for. Bare når du har svært godt lys er det mulig å ta bilder av brukbar kvalitet.
Selv om dette er en 3G-mobil, så har den noen mangler. Blant annet er den uten frontkamera for videosamtaler. Den støtter heller ikke de raskere Super-3G-nettene.


Standard programvare
Funksjonene er ellers som forventet, med Widsets, Opera Mini, verdensur, kalkulator, oversetter og omregningstabell. Dessuten finnes et golf-spill. Flere programmer og spill kan lastes direkte fra nett til mobiltelefonen. Oversetteren oversetter mellom engelsk, fransk, tysk, spansk og italiensk. Men norsk takler den dessverre ikke.
Telefonen har heller ikke støtte for Active Sync, men kan laste ned e-post fra pop-servere.
Bedre batteri
Batterikapasiteten er langt bedre enn på tidligere 8800-modeller. Det skyldes til dels at batteriet er større (1000mAh nå, mot 900mAh før).
Alt i alt konkluderer vi med at 8800 Arte er en mobiltelefon for spesielt interesserte. Den har en minimalistisk design, men du kan få like pene og langt mer funksjonsrike mobiltelefoner til langt under halve prisen.
8800 Arte er og blir en mobiltelefon for deg som liker å bli sett. Så får du bare håpe at de som ser deg skjønner hvilken juvel du har mellom fingrene.