Til hovedinnhold

Test: LG GD900 Crystal – smart og lekker

Test: LG GD900 Crystal – smart og lekker

Testresultater

Meget gode menyer, stor skjerm, WIFI, multitouch. Spesiell design med gjennomsiktig tastatur. Tasteplaten fungerer som touchpad når vi surfer.
Dyr. Plastekselet bak får lett riper. Skjermen er vanskelig i direkte sollys. E-postleseren støtter ikke meldinger over 1MB.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

(Publisert 09.09.2009)
LG har ikke store markedsandeler i Norge, og selv om selskapet har en bred produktportefølje, så er det bare en håndfull modeller som når det norske markedet. Etter suksessen med LG Arena kommer nå mobil nummer to med det nye grensesnittet S-Class. Denne gang i form av en mobiltelefon som har mye til felles med Arena, men som kan skilte med flere megapiksler og et fremtrekkbart gjennomsiktig tastatur.

Touch-pad

Tastatur er egentlig et misvisende ord, for det dreier seg om en gjennomsiktig plate med berøringsfelter. Inne i platen er det risset bokstaver og tall som lyser opp når vi tar tastaturet i bruk. Rundt platen er det en sølvblank ramme. Det ser faktisk ganske stilig ut, i alle fall så lenge vi ser det fra fronten.

Fremsiden av telefonen er dekket av en stor kapasitiv skjerm. Men kapasitiv menes at den reagerer på berøring med en finger, og ikke på trykk fra en skjermpenn. Det betyr også at du ikke kan betjene den med hansker på hendene.

Taster

Under skjermen er det plassert tre ”taster”. To av dem er de vanlige telefontastene, mens den midterste henter frem menykuben som vi kan dreie rundt til vi finner de snarveiene vi ønsker oss. Holder vi lenge på knappen i midten åpnes en meny som kalles ”multitasking”. Vi skal komme tilbake til hva dette er når vi ser på brukergrensesnittet i GD900.

Det er ingen taster på venstre side av telefonen, mens det på høyre side er en liten volumtast øverst, og en kameratast like under midten av telefonen.

På toppen av telefonen er det en liten tast for å slå telefonen av eller på. Denne tasten brukes også som låstast.

Baksiden

Baksiden av telefonen er i plast. Denne er sort på øvre halvdel, og går så gradvis over i transparent. Når vi trekker frem det gjennomsiktige tastaturet følger nemlig baksiden med, og da må naturlig vis også den være gjennomsiktig. Med den gjennomsiktige baksiden er ikke like lekker som fronten. Baksiden kunne også med fordel vært gjort i et mer ripebestandig materiale.

Under baklokket ligger også kameraet, som kommer til syne når vi åpner telefonen. Her er kameralys og et speil, for de som liker å ta selvportrett med mobiltelefonen. Men på vårt testeksemplar er speilflaten sort, og vi sliter litt med å se noe som helst i dette speilet.

Totalt sett virker telefonen solid sammensatt. Materialvalget er bra, og designen såpass spesiell at telefonen tiltrekker seg noe oppmerksomhet. Men plasten i baklokket, og særlig i partiet rundt knappen som åpner baklokket, står ikke helt i stil med resten.

Grensesnitt

Brukergrensesnittet på GD900 er S-Class, det samme som på KM900 (LG Arena). I bunnen av hovedskjermen er det fire ikoner. Disse er telefon, kontakter, meldinger og menytast. Ved å trykke på menytasten får vi frem fire rekker med fire runde ikoner. Disse ikonene er delt inn i gruppene kommunikasjon, multimedia, verktøy og innstillinger. Ikonene kan endres ved å bytte tema i telefonmenyen.

Egentlig er det åtte ikoner i hver gruppe, men det er bare fire som ligger til venstre som synes. De øvrige finnes til høyre utenfor skjermbildet og kan trekkes inn på skjermen med et fingerstrøk. Når vi bikker telefonen 90 grader blir alle ikonene synlige.

Vi kan selvsagt starte programmene ved å trykke på disse ikonene, eller vi kan åpne hjemmeskjermen. Hjemmeskjermen er en side der vi kan plassere de ikonene vi bruker oftest. Dette er en av sidene på menykuben, og vi kan med andre ord ”dreie” denne kuben og hente frem flere sider.

Et trykk på knappen midt under skjermen åpner menykuben. Det høres muligens innviklet ut, men fungerer i praksis svært bra. De ulike undersidene tjener ulike funksjoner, så du kan ha en karusell med kontaktbilder på en av sidene, mens du har Widgets, favorittbilder og favorittmusikk på en annen.

Multitasking Menu

Men du kan også definere snarveier direkte fra den gjennomsiktige tastaturplaten. Ved å holde på knappen midt under skjermen aktiverer vi en snarveismeny der vi kan definere egne snarveier til mange av telefonens funksjoner. På bildet under ser du hvordan vi la til en sirkelbevegelse som snarvei til meldinger, og en trekant til e-post.

Løsningen fungerer slik at samme hvor i menyene vi befinner oss kan vi alltid bare tegne dette symbolet med fingeren på tastaturfeltet, og så åpnes den valgte funksjonen. Programmet vi jobbet med fortsetter å kjøre i bakgrunnen.

Responsen på skjermen er god, og brukergrensesnittet minner svært mye om det vi kjenner fra iPhone. Men her er ikke ett ikon for hver funksjon. For å komme til et spill må vi først trykke på spill-ikonet, og deretter velge hva vi vil spille. Vi kan legge opp ”Spill” som snarvei på hjemmesiden (opp til ni snarveier), men vi får ikke lenket direkte til et spesielt spill.

Hjemmeside nummer to er beregnet for ”widgets”, og her kan vi legge opp så mange slike miniprogrammer vi vil (telefonen leveres med 10 widgets).

Den tredje siden på kuben er tilegnet en karusell der du kan plassere favorittkontaktene dine og legge til bilder. Dessverre henter ikke telefonen bilder som du har lagret i Outlook.

Den fjerde og siste siden på kuben har to slike karuseller. Den ene er for favorittbildene, den andre for favorittmusikken. Her kan du bla i bilder eller plateomslag.

Nesten smartmobil

GD900 er ingen smartmobil i tradisjonell forstand, men bortsett fra at den ikke har et åpent OS, så finner vi omtrent de samme funksjonene som smartmobilene har. Her er WLAN og Turbo-3G, et brukbart kamera, FM-radio, avspiller for musikk og video (også DivX), en musikkspiller med Dolby lydforbedring og et bra headsett med overgang til 3,5mm (ikke direkte på telefonen).

Musikkspilleren er enkel å forstå, og vi kan også på en grei måte gjøre endringer for å tilpasse lydbildet til den musikken og det hodesettet vi bruker.

Begrensninger

Som nevnt har telefonen også e-post, men av en eller annen grunn har LG valgt å begrense størrelsen på e-post til 1MB. Det betyr at du ikke får sendt store bilder eller videoklipp som vedlegg til e-posten. Begrensningen gjelder begge veier – du kan heller ikke laste ned store filer.

Telefonen kan hente post fra en rekke kilder, også Microsoft Exchange Server.

Kamera

Kameraet på mobiltelefonen er en skuffelse, og selv om den tar bilder med 8 megapiksler opplløsning, så er fargebehandlingen håpløs. Det er mye signalstøy i bildene, og det hele ser rett og slett grumsete ut. Muligens kan dette forbedres med ny programvare, men til det skjer er kameraet i GD900 rett og slett for dårlig.

Telefonen har fotolys, men det hjelper fint lite. Videokameraet er heller ikke mye å skryte av. 

Internett

Netleseren på GD900 er relativt rask. GD900 støtter dual touch, det vil si at du kan zoome nettsidene ved å spre eller knipe med to fingre på skjermen. Men når vi zoomer litt for raskt dukker det opp en melding om at det ikke er nok minne i telefonen, og at vi må skru av JavaScript eller Flash.
 
Når vi surfer på lettere sider tilpasset mobiltelefon er dette ikke noe problem, men vi skulle selvsagt helst sett at telefonen virket like godt på alle nettsider, også de med Flash.

Telefon

Som mobiltelefon er det lite å utsette på GD900. Lyden er klar og god, og det er enkelt å finne frem i adresseboka.

Telefonen gjør også oppslag i adresseboka når vi taster inn kontaktens navn, så her er det raskt å ringe, også når vi ikke husker nummeret til kontakten vår.

Skjermtastatur

Tastaturet på skjermen har Æ, Ø og Å når vi skriver med telefonen liggende. Tastene blir litt små, men det er godt mulig å skrive tekstmeldinger på denne måten. Vi sliter litt med at det fremtrekkbare tastaturet er usynlig i mørke, og da er det faktisk bedre å skrive på T9-tastaturet på skjermen.  

Det er riktig nok lys i tastaturet på den gjennomsiktige platen. Men lyset slukker ganske raskt, og det er særlig når vi skal begynne å skrive at det er irriterende med et usynlig tastatur.

Alt i alt er dette en mobiltelefon for motebevisste som samtidig ønsker mer enn bare en lekker mobiltelefon. GD900 har en rekke gode egenskaper, og de som kjøper den kommer ganske sikkert til å bli glad i den også. Brukergrensesnittet er griselekkert, men sakhetene med kameraet og nettleseren gjør at vi setter totalkarakteren ned til en solid firer.

Under ser du et utvalg bilder vi har tatt med GD900. Klikk på dem for å kunne åpne i original størrelse.

Bildeeksempler

Testresultater

Meget gode menyer, stor skjerm, WIFI, multitouch. Spesiell design med gjennomsiktig tastatur. Tasteplaten fungerer som touchpad når vi surfer.
Dyr. Plastekselet bak får lett riper. Skjermen er vanskelig i direkte sollys. E-postleseren støtter ikke meldinger over 1MB.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Meget gode menyer, stor skjerm, WIFI, multitouch. Spesiell design med gjennomsiktig tastatur. Tasteplaten fungerer som touchpad når vi surfer.
Dyr. Plastekselet bak får lett riper. Skjermen er vanskelig i direkte sollys. E-postleseren støtter ikke meldinger over 1MB.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse105 x 52.5 x 13.5 mm
Vekt127 gram
Standby-tid300 timer
Taletid4-6 timer (3G/GSM)
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portMicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingSkjermtaster med ÆØÅ i landskap
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Active Sync. Max 1MB per melding
Sosiale tjenesterBytt
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraEgen knapp, litt treg utløser
Bildegjengivelse inneDårlig
Bildegjengivelse dagslysDårlig
Bildeoppløsning8 megapiksler
VideoopptakJa Ja, WVGA@30 fps
Skjermstørrelse480x800 TFT 3,0 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet1,5 GB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbps
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkLekker og funksjonell, men litt mye plast.
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignBra front, for mye plast bak.
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Les også
Test av LG GW520
Les også
Slik er LGs nye luksusmobil
Les også
Vulkanutbrudd av en mobil
Les også
Ny LG-mobil i 21:9-format
Les også
Nå kommer LGs lekre krystallmobil
Les også
LG med egen applikasjonsbutikk
Mer om
annonse