Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus RT-AC66U

Vi har
testet superruteren til Asus

Se hvor mye raskere det trådløse nettet ditt kan bli med en 1300 Mbps ruter.

Spesifikasjoner

Asus RT-AC66 er en av få tilgjengelig rutere som støtter den kommende 802.11ac-standarden. Standarden er ikke klar enda, men det er antatt at den vil bli godkjent i løpet av året, med et endelig godkjentstempel mot slutten av 2013.

Akkurat det at ruteren følger en standard som ikke er godkjent enda er ikke noe du skal bekymre deg over. For selv om det kan komme visse endringer så snakker vi da om ting som er så små at en ny fastvare vil kunne sende ruteren innenfor kravene igjen.

Design

En ting er klart. Ruterne fra Asus skiller seg rimelig greit fra alt det andre som finnes der ute. En boks med antenner er som regel en ruter, men likevel skiller boksen fra Asus seg ut med sitt særpregede mønster. Et rutemønster i grånyanser er nemlig trykket på hele oversiden av ruteren, hadde det ikke vært for antennene kunne du nesten trodd det var et smykkeskrin.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Oppkobling

Alt av fysiske tilkoblinger finner vi på ruterens bakside. Portene er meget godt merket, med egne fargekoder. Om det skal kobles til noen enheter via kabel så bruker du av de fire tilgjengelige gule RJ45-portene. I den blå RJ45-porten skal du koble modemet ditt.

I tillegg må du selvfølgelig koble til strømmen. Da gjenstår det bare to USB-kontakter, som dessverre bare støtter USB 2.0. I disse kontaktene kan du koble til USB-baserte harddisker, eller en printer. Ruteren vil da kunne settes opp som fil- og printserver.

Bli med over på neste side, så titter vi litt på hva som er av ekstra funksjonalitet.

annonse
Asus RT-AC66UI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Ekstra funksjonalitet

Oversiktlige menyer.
USB-portene kan brukes til forskjellige ting.
Ruter, mediabro eller aksesspunkt.

Dagens rutere gjør veldig mye mer enn å bare rute internettilkoblingen din til forskjellige maskiner. Asus RT-AC66U er intet unntak.

Nedlastning for alt det er verdt
Om du er av typen som liker å laste ned filer fra nettet så gir RT-AC66U deg muligheter til å gjøre dette direkte i ruteren, slik at du ikke trenger ha på noen andre maskiner. Denne støtter BitTorrent, NZB, HTTP og ED2K. Du kan sette egne grenser for bruk av båndbredde, slik at ruteren ikke sluker alt som er tilgjengelig. I tillegg kan du sette opp tider som skal brukes for nedlastning, typisk på de tider av døgnet du ikke bruker nettverket til andre ting. Det være seg på natten om du sover eller på dagen om du er på jobb.

Media server
Ruteren kan også brukes som mediaserver, dersom du gir den noen mediafiler. Dersom du kobler til en ekstern harddisk vil du ha flere muligheter, selv om vi synes det er litt begrenset. Det som støttes av bilder er JPEG. For lydfiler støttes mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm og ogg. Av videoformater støttes asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv, og mov.

Print- og filserver
Innen printere støttes multifunksjonsskrivere dersom du sitter på en Windows-basert datamaskin, ellers er det LPR-protokollen som gjelder. For filserverbiten så er det Samba og FTP, men mulighet for oppsett av flere brukere.

Det som også er artig er at Asus har tatt steget ut i skyen med AiCloud. AiCloud kommer som en app for både iOS og Android, med denne appen kan du bruke RT-AC66U som din egen server i nettskyen. Fra appen vil du kunne få tilgang til alle filer som ligger på andre AiCloud-klienter, være seg på en Windows-, Mac- eller Linux-basert datamaskin.

Gjestenettet er en spennende og nyttig funksjonalitet.

Gjestenettverk
Gjestenettverk er en kjekk funksjonalitet. Du kan sette opp tre ulike gjestenettverk på hvert bånd, altså på 2,4 og 5 GHz. Dette gir deg mulighet for totalt seks gjestenettverk, hvilket burde holde for de aller fleste av oss.

Du velger ulike SSID-er til de ulike oppsettene. Samtidig kan du begrense tilgangen til nettverksressursene samt gi en begrenset båndbredde til rådighet for gjestene dine. Dette er ikke bare praktisk rundt om i de tusen hjem, men også svært aktuelt i mindre bedrifter.

Bli med over på neste side, så ser vi på hvordan ruteren fungerer i praksis.

annonse
Asus RT-AC66UI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

I bruk, ytelse

Oppsett

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Asus skryter stort av at RT-AC66U er særdeles enkel å sette opp. Noen CD med rar programvare skal være helt overflødig. Her er det bare å koble maskinen rett til ruteren.

Du kan selvfølgelig benytte deg av SSID-en som er gitt på ruteren, samt nøkkelen. Likevel hadde vi nok endret på dette, til hva man måtte ha av egne preferanser.

Ytelse

Når vi skal måle ytelsen på RT-AC66U står vi foran et par utfordringer. Det finnes ingen klientadaptere på markedet enda. Derfor blir vi nødt til å sette opp to RT-AC66U-rutere, der den ene settes opp i bromodus. På denne måten får vi et oppsett der den første ruteren er koblet til bredbåndsmodemet, deretter går det et trådløst signal til den andre ruteren som vi har koblet testmaskinen til via kabel.

Et slikt oppsett vil gi et litt bedre bilde av virkeligheten, siden ruteren som står i bromodus vil være bedre egnet til å motta signaler enn det typiske nettverksadapteret.

For å se hva du har i vente med 802.11ac så setter vi RT-AC66U opp mot en tilsvarende ruter fra Asus, RT-N66U, som bare opererer på 802.11n. Som vi ser blir ytelsen svært mye bedre med 802.11ac, gode 600 Mbit/s står det respekt av. Avstanden mellom de to er på rundt to meter.

Vi sjekker også hvordan RT-AC66U fungerer på 802.11n, siden folk flest vil benytte dette enn så lenge. Også er går det greit unna, selv om RT-N66U greier seg hakket bedre. På lang avstand snakker vi om rundt tolv meter, med to vegger og to etasjeskiller.

Asus har plassert et par USB-kontakter på ruteren som blant annet kan fungere som tilkobling for eksterne harddisker og fildeling. Disse har USB 2.0-grensesnitt, og siden dette skal være en fremtidsrettet ruter blir vi litt overrasket. Ytelsen vil dermed være naturlig begrenset, siden USB 2.0-standarden ikke legger opp til mer enn 480 Mbit/s i teorien. I praksis får man gjerne drøye 30 MB/s.

RT-AC66U skal ifølge Asus greie hele 300 000 samtidige sesjoner. Dette skal ifølge Asus sikre deg den ultimate opplevelsen innen både spilling og annen multimediabruk, selv om du laster ned som en gal med P2P-teknologi i bakgrunnen.

Bli med over på siste side, så trekker vi en konklusjon.

annonse
Asus RT-AC66UI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon

Griselekker design.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vi har nå fått en forsmak på hvordan den trådløse hverdagen blir i fremtiden, og vi liker absolutt det vi ser og opplever.

Enn så lenge er det nemlig pent lite utstyr som støtter 802.11ac, men det er helt klart at det er mye som vil komme fremover. En rekke produsenter har meldt at de kommer med adaptere og modeller.

Asus RT-AC66U er et smykke, den har et fantastisk ytre, som absolutt tar seg godt ut i stuen og andre steder.

Ytelsen er det heller ikke noe å si på, uten at vi har det store sammenligningsgrunnlaget enda.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det er mye spennende funksjonalitet på RT-AC66U. Blant annet gjestenett, der du kan gi gjestene dine begrenset tilgang til ressursene. Vi liker også både nedlastningsprogramvaren og USB-mulighetene. Dog, ytelsen vi fikk over FTP med USB-porten var svært begrenset.

Prisen er midt på treet. 1500 kroner er ingen direkte upris, men det er ingen grunn til å løpe til butikken for å sikre deg et eksemplar. Som nevnt er det lite annet utstyr tilgjengelig, så om du ikke må handle akkurat nå hadde vi heller ventet og sett hva som kom. Om du derimot trenger ruter nå, og vil være klar for fremtiden er det derimot ingen grunner for å holde lommeboken lukket.

+  Pen design
+  God kvalitetsfølelse
+  Bra med funksjonalitet
+  Solid ytelse


-  FTP-ytelsen er dårlig

annonse
Asus RT-AC66UI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
ZyXEL NBG5615: Ruteren som er dårligst der det trolig gjelder mest
Les også
Asus' nyeste ruter gir virkelig raskt trådløst nett
Les også
Kaspersky lager idiotsikkert operativsystem
Les også
Her er D-Links bærbare lommeruter
Les også
Nå blir det trådløse nettet kjemperaskt
annonse