Til hovedinnhold

OS X Leopard

Introduksjon

Leopard er Apples sjette oppgradering av OS X - og det på 6 år. På pressevisningen av Leopard her i Norge ble det poengtert at konkurrenten (uten å nevne navn) ikke var i nærheten av å kunne vise til det samme.

Nå er det ikke slik at hyppigere oppdateringer er synonymt med bedre kvalitet, men jeg sitter igjen med inntrykket av at det har litt å si at Apple bruker kortere tid på å tilpasse seg kundenes behov.

Denne testen baserer seg på et par ukers intensiv bruk av Leopard på en MacBook Pro 15" 2,16 GHz Intel Core Duo med 2 GB RAM. Ettersom Apple mener de har over 300 nye funksjoner, klarer jeg naturligvis ikke gå inn på alle disse, men skal prøve å gå over de viktigste nyhetene og endringene fra Tiger (OS X 10.4).

Testen vil også følges opp med flere nærgående saker på spesielle funksjoner og tips rundt Leopard som eksempelvis Front Row.

Systemkrav

For å installere Leopard må du ha en maskin som innfrir følgende krav:

  • Macintosh-maskin med PowerPC G4- (867 MHz eller bedre), PowerPC G5- eller Intel-prosessor
  • 512 MB RAM
  • DVD-stasjon for installering
  • 9 GB ledig plass på harddisken (ca halvparten av dette vil bli frigjort så fort installasjonen er ferdig)

I tillegg trenger du en ekstern harddisk for å kunne bruke Time Machine (eller en ekstra intern harddisk i Mac Pro). For å kjøre Boot Camp trenger du en versjon av Microsoft Windows XP SP2 eller Microsoft Windows Vista.

Pris

  • 69,- for opgradering (gjelder de som har kjøpt Mac på eller etter 1. oktober)
  • 990,- for enkeltversjon.
  • 1590,- for familiepakke (for fem maskiner).

Installasjon og oppsett

Installasjonen av Leopard er svært enkel, enten du skal ha en ren installering eller en oppgradering. Kjøper du eller har bestilt en ny Mac etter lanseringen 26. oktober er Leopard forhåndsinstallert.

Etter at man setter i DVD-en får man beskjed om at man må starte maskinen på nytt. Når du gjør dette starter maskinen rett opp i installasjonsprosessen. Her må du velge språk du har også valget om å utelate noen av komponentene som skriverdrivere og ekstra språkstøtte.

Er du ute etter å oppgradere tar dette bare et par museklikk også er du i gang. Vil du ha en ren installasjon velger du 'valg' i vinduet hvor du må bestemme destinasjonsdisk for installeringen. Her kan du velge at du vil slette og installere i stedet for å oppgradere.

Det er viktig å huske på at hvis du vil ha en ren installasjon, forsvinner alle filene fra maskinen din. Ta derfor kopi av hjem-mappen din (som inneholder skrivebord, musikk, film, dokumenter og bibliotek) slik at du ikke mister noen av dine essensielle filer. Ta også kopi av eventuelle filer du har plassert utenfor hjem-mappen din.

Mange av programmene på Mac-en vil det ikke være noe poeng i å ta kopi av, ettersom disse krever installasjon og ikke vil virke ved å bare kopiere dem fra programmer-mappen. Se for øvrig guiden vår om essensielle programmer til Mac for hendige sikkerhetskopi-programmer.

Oppsettet videre er grei skuring, hvor du må velge kortnavn, eventuell .Mac-informasjon og eventuell internettilkobling. Da skal maskinen være klar til bruk.

Basisfunksjoner

Vi skal ta en titt på noen av forbedringene og nyhetene i Leopard.

Spotlight

Nye spotlight kan også regne.

En av de funksjonene Apple nesten ikke har nevnt i sammenhengen med lansering av Leopard er den nye og svært forbedrede Spotlight. Nå går den så fort som vi ble lovet i Tiger og er nå en reel konkurrent til for eksempel launcheren Quicksilver.

Spotlight søker frem i programmer, dokumenter, mail, kalendere, kontakter og stort sett alle andre filer du måtte ha på maskinen. En annen fin ting er også integreringen av kalkulator i søkelinjen for å effektivisere enkle oppgaver, slik som Google allerede har gjort over lengre tid.

Spaces

Spaces er ikke et nytt fenomen i seg selv da det har vært flere måter å gjøre dette på både på Mac og Windows tidligere, men nå er det altså integrert i Leopard. Spaces lar deg definere opp til 16 "skrivebord" som du kan tilegne programmer til.

For undertegnede som ikke er vant til å bruke dette var overgangen litt tøff, men jeg ser absolutt nytten av det når jeg kan ha programmene jeg bruker til noe på et område og andre programmer på et annet område. Det rydder opp i det jeg ser på og det er ganske behagelig å slippe "rot" midt i synet.

Finder og Quicklook

Den nye finderen er lagt opp som iTunes med sidemeny og cowerflow. Som du ser på bildet ovenfor i en mappe med flere filmfiler kommer alle disse opp som objekter hvor forhåndsvisningen er hentet fra selve filen. Denne kan lett forhåndsvises med å trykke play midt på filen.

Ellers er sidemenyen svært enkel å bruke men jeg forundrer meg over at andre steder på nettverket skal komme opp over egne steder på maskinen. Dette er spesielt ugunstig når jeg skal 'lagre som...' i et program fordi dette vinduet er svært lite. Her virker det også som om det er en "bug" som gjør at skrivebord alltid er markert selv om det ikke er det.

(Når du er i Finder kan du velge "valg" i menylinjen under "Finder" og ta bort eksempelvis "Steder", men det går ikke an å flytte på dette.)

Jeg vil allikevel presisere at finderen hadde behov for en overhaling og det har den absolutt fått. Stort sett navigerer jeg mye fortere frem nå enn jeg gjorde, men det er et par småting igjen.

Quicklook lar deg forhåndsvise de fleste filer uten å åpne det opprinnelige programmet som skulle vist filen. Hvis man for eksempel har et bilde i en mappe som man vil se nærmere på kan man trykke på øyet oppe i vinduet eller rett og slett på mellomrom-tasten. Da får man det opp og kan også kjøre det i fullskjerm.

Er det flere filer i mappen kan man bruke piltastene mens man er i Quicklook og fremviseren bytter fil til å følge markeringen i Finder-vinduet.

Dette er et verktøy jeg ikke skjønner hvordan jeg har klart meg uten og hvis man kombinerer dette med coverflow mens man leter etter en spesiell fil, vil du oppdage hvor praktisk det egentlig er. En veldig fin nyhet.

Stacks

Stacks er en funksjon som lar deg ha mapper i docken og som kan åpnes i en vifteform - eller i et rutenett hvis du har mange filer. Blant annet er det definert som standard at alle filer som blir lastet ned havner i 'Nedlastinger' som ligger ved siden av søppelkassen din. Da får du også beskjed ved at mappen hopper et hopp når filen er lastet ned. Herfra kan man åpne filen i et valgt program eller åpne finder for å få en vanlig oversikt over hvilke filer du har.

Dette er også et verktøy som er lagt inn med vekt på at ting skal gå fortere og at skrivebordet skal være fritt for rot.

Du kan også legge egne mapper ned på docken, eksempelvis programmer-mappen for å ha de et klikk unna hvis det er ønskelig. Det er i teorien heller ingen grenser for hvor mange mapper du kan ha som stacks i docken. Er denne funksjonen ikke noe for deg så kan du også bare fjerne mappen(e) fra docken og åpne vinduer som du alltid har gjort det.

Skrivebord

Skrivebordet vil du som har brukt OS X før kjenne igjen. Det som er nytt er at oppgavelinjen på toppen har fått en gjennomsiktighet og at docken har blitt en slags reflekterende glasshylle til ikonene dine.

På bildet av skrivebordet mitt er docken mørkere enn det den i utgangspunktet er. Dette fordi det i mine øyne ble for vanskelig å se hvilke programmer som var åpne og hvilke som ikke var. Vi kommer tilbake med en liten guide om hvordan du foretar disse endringene selv.

Dette er altså funksjoner som (med unntak av Spaces) ikke egentlig er egne programmer men som er integrert i OS X for å øke hastigheten på arbeidsflyten. I stor grad må jeg si at jeg synes de får til dette, men det kan kanskje bli litt vel mye glossy greier på noen av tingene. Jeg mener Apple har vært flinke på å holde det enkelt og at det funker og det ville vært dumt hvis dette skulle gå tapt.

Programmer og nyheter

Mail

Mail har gjennomgått store forbedringer og er nå i versjon 3.0. Av de største nyhetene i den nye versjonen finner vi 'maler', 'oppgaver' og 'notater'.

Jeg betegner meg selv som en relativt habil Mac-bruker og har over gjennomsnittlig interesse for det visuelle og grafiske. Allikevel appellerer nye Mail veldig til meg. Det at det er forhåndsinstallerte maler på gratulasjoner, notater, invitasjoner og en del andre ting finner jeg svært interessant. Jeg skjønner at det først og fremst er nybegynneren som liker disse tingene som Apple integrerer, men jeg tror flere vil dra nytte av det hvis de tør.

Bytt ut teksten og sett inn et bilde og du er klar til å sende. Oppsettet er i HTML og kan således leses av alle som har en HTML-mailklient - det gjelder de aller fleste.

Det er også lagt inn muligheten for notater - notater hvor du kan legge inn tekst, bilder og lenker til hva du enn måtte huske på. Disse legges under en egen meny i Mail. Funker greit og ligner veldig på 'Stickies' som har fulgt OS X en stund, men mange vil se nytten i at dette henger mer sammen med Mail i stedet for å være i et eget program.

DVD-spiller

Det er ikke så mye å si om den nye DVD-spilleren, men trekker det frem for å eksemplifisere dette med at jeg føler de fleste ting er tatt tak i før lanseringen av Leopard. Fullskjermmodus på eple+f og meny rett i skjermen i stedet for i et eget vindu for å tilpasse seg bedre Quicktime og de vaner man danner seg på videoavspiling på Mac-en.

iCal og Adressebok

Adresseboken er stort sett som den var med noen mindre forbedringer på blant annet deling og oppdatering av ditt eget kort til dine kontakter. Det integrerer også et abbonoment i iCal med bursdager som ligger inne i adresseboken.

iCal har gjennomgått en overhaling og er nå mer oversiktlig og enkelt å bruke enn før. Det ser også mye bedre ut. En tett integrasjon med Mail merkes også. Mail har fått intelligent lesning av datoer som gjør at du kan legge datoer og tidspunkt fra en mail rett inn i kalenderen din.

Negativt sett har det blitt vanskeligere å lese mye tekst på avtalene dine og du må innom flere trinn for å kunne stille på detaljene i oppføringene.

Safari

Safari er integrert i endelig utgave av 3.0 i Leopard og virker på meg som en mye raskere og stabil versjon av Safari enn tidligere.

Utseendet er tilpasset Leopard og er nå uten børstet stål som nå har takket for seg i Apple-verdenen.

En ny funksjon som sikkert dere som har prøvd betaen også har brukt allerede er 'Web Clip'. Klikk på saksen i menyen ved siden av adresselinjen og du kan velge et område på en webside og lage en widget av dette. Hvis du har sett intro-videoene til iPhone eller iPod touch så har du sett at Safari zoomer inn på seksjoner av siden, dette fungerer på samme måte. Du kan også lage din egen boks og stille inn akkurat hvor mye den skal ta med.

Valgt område kommer rett inn i Dashboard og fungerer som Safari. Fint for de som bruker Dashboard mye og vil følge med på noe som oppdateres ofte.

Det er også gjort forbedringer på historikk og sletting av historikk og historien og bokmerkene dine integreres i Spotlight slik at du kan søke i disse og åpne rett fra Spotlight.

Spotlight søker også etter ord eller setninger du søker på i historien din slik at du ikke trenger å huske navnet på siden eller adressen, bare hva du har lest. På den annen side kan dette være irriterende fordi man får opp mange webdokumenter på stort sett alle søk. Dette kan naturligvis tas bort som et valg.

Alle nedlastinger er selvfølgelig stilt inn til å legge seg i nedlastinger-mappen som i utgangspunktet ligger som en stack i docken. Laster du ned programmer får du også beskjed om at det faktisk er et program, hvor det er lastet ned fra og at det faktisk kan inneholde noe du ikke vil det skal inneholde.

Selv er Safari nå min primærnettleser igjen - jeg vil gi den en sjanse etter å hovedsaklig ha brukt Camino den siste tiden, men har man mange faner åpne og har drevet på over lengren tid, blir Safari treg og ender skuffende ofte opp med å knekke sammen. Og da har den ikke funksjonen 'gjenopprett sidene jeg var på' som andre nettlesere har.

Time Machine, Front Row og Boot Camp

Muligheten for å kjøre Windows via Boot Camp ligger nå forhåndsinstallert på maskinen og du trenger bare en kopi av Windows Vista eller XP SP2 så er du der.

Vi har allerede vært innom Front Row og er veldig begeistret for det og lover å komme med en tilsvarende sak for Time Machine. Apples nye backup-løsning virker svært lovende og etter å ha prøvd det litt, slettet filer med overlegg og hente de opp igjen tenker jeg at dette er perfekt for enhver normal-bruker.

Du har ikke alle mulige avanserte valg og en kommandolinje for å ha full kontroll over hvordan du vil gjøre ting, men for alle som vanligvis ikke tar backup så er dette perfekt. Det er perfekt for undertegnede som har tatt en og annen sikkerhetskopi manuelt, men som ikke er spesielt flink til det.

Fordi dette er en profilert og egen del av Leopard kommer vi tilbake med en mer utfyllende sak av denne funksjonen etter litt lengre testing av dette.

Oppsummering

Alt i alt må jeg kunne si at nye Leopard ikke skuffer. Selv om det ikke er en så stor revolusjonering av OS X som Apple selv mener, så er det en helt klart forbedring siden Tiger. Og mens Apple sier Leopard har over 300 nye funksjoner kan dette godt stemme, men det er ikke 300 nye funksjoner å skryte av. Leopard tar OS X videre på en svært god måte, men det er intet gigantisk hopp fremover i tid.

Leopard som helhet kjører raskere enn Tiger gjorde på denne testmaskinen og som jeg har nevnt flere ganger - det virker som om utviklerne har tatt seg god tid og sett på hver eneste krink og krok av dette kattedyret og virkelig sett etter hva som kan gjøres bedre. Stort sett har de klart det.

Nye Finder er den beste nye funksjonen i Leopard med Cover Flow, enklere deling av filer og maskiner og ikke minst Quick Look som jeg allerede nå ikke kommer til å klare meg uten.

Hvis flere av typen "mannen i gata" får opp øynene for Leopard vil jeg absolutt tro at Apple kan ta ennå flere markedsandeler. Det er svært enkelt og bruke og hvis du har med iLife og iWork har du alt du måtte trenge for normalt bruk.


+ Gjennomgående forbedret grensesnitt
+ Mange gode funksjoner for mannen i gata
+ Svært forbedret arbeidsflyt og synergi mellom programmene
+ Time Machine og alle funksjonene nye Finder bringer med seg
- Safari fortsatt ikke så stabil som man kunne ønske
- Lite gjennomtenkt Dock
- En del valg i finder bl.a. som er vanskelige å velge bort, eksempelvis rokkere på hva man vil se hvor

annonse