Tek.no

Test

Test: Nokia X3 – Musikkmobil for generasjon X

Espen Irwing Swang
9 Mar 2010 15:36

Test: Nokia X3 – Musikkmobil for generasjon X

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Som førstemann ut av X-mobilene til Nokia, var vi spent på hva X3 kunne by på. Etter å ha testet telefonen sitter vi tilbake med et inntrykk av at dette er en middels god mobiltelefon for den som er glad i musikk, og som ikke vil ruinere seg for å få en brukervennlig musikkmobil.

Design

Nokia X3 ser litt annerledes ut enn de fleste andre Nokia-modeller. Den ser rett og slett litt friskere ut, med detaljer i farget metall på begge sider av skjermen. Chassiset er sølvgrått og fronten er sort. Dekslene er i plast, men telefonen virker likevel godt sammensatt. Her er riktig nok et utall skjøter, men ingen knirk, og ingen deler som ser ut som om de kan løsne.

Hjørnene i fronten er skarpere enn vi er vant til fra Nokia, så om du skal bære telefonen i lommen er det en fordel å vende skjermen utover. Hjørnene bak er nemlig ikke like skarpe.

Liten skjerm

Mens gjennomsnittsskjermene har vokst betydelig det siste året, så har Nokia X3 ikke fulgt trenden. Her er skjermen fremdeles på beskjedne 2,2 tommer. Men den fremstår som skarp og klar. Den kan være litt vanskelig å se i direkte sollys, men vi har sett skjermer som er atskillig dårligere i forhold til dette.

Navigasjonstasten er stor og flat. I tillegg er flaten rundt navigasjonstasten egentlig en stor tast som kan trykkes ned i hvert hjørne. De øverste hjørnene er taster som har litt ulik funksjon avhengig av hva telefonen brukes til. De nederste er taster for rør av/på.

På høyre side har telefonen volumtast og kameratast. På venstre side er det plass for et minnekort opp til 16 GB (2 GB følger med). Vi vil ikke anbefale større minnekort enn 8GB, for med et fullt 16GB minnekort blir telefonen veldig treg.

Musikktaster

I den venstre skjermkanten sitter tre knapper som fungerer som musikk-kontroller.
Telefonen har Micro-USB-port på toppen, og kan lades via denne. Hvorfor den i tillegg har 2,5mm ladekontakt og leveres med 2,5mm lader er ikke godt å si.

På toppen sitter også en 3,5mm jack-plugg der vi kan koble til vårt eget hodesett.

Dobbeltasting

Telefonen er en skyvemodell, med et flatt metalltastatur. Det er ikke på langt nær det beste tastaturet Nokia har laget. Markeringen mellom tastene er svak, og vi opplever ofte at vi drar med oss en tast for mye når vi skal taste. Problemet er størst når vi taster på den øverste tallrekken for da hindrer den nokså høye kanten fra overdelen at fingeren vår får et godt trykkpunkt.

Denne svakheten er sjenerende nok når vi skal slå et telefonnummer, men ikke mindre brysom når vi skal sende SMS.

Funksjonsfattig

Som telefon er Nokia X3 temmelig ordinær. Det er en typisk ”billig-mobil”, som mangler avanserte funksjoner som 3G, WLAN eller GPS. Kameraet er også svært enkelt, uten lys og uten autofokus. Med oppløsning på 3,2 megapiksler kan du i et heldig øyeblikk ta helt greie bilder. Du kan også filme videoklipp, men bildekvaliteten blir ikke bedre enn MMS-kvalitet (QCIF@15fps).

Telefoner uten 3G vil normalt kunne vise til svært god batterikapasitet. X3 må lades etter 200 timer i standby, noe som er langt oftere enn snittet. Taletiden på 7,5 timer er akseptabel, og bruker du telefonen som en ren musikkspiller kan du høre musikk i opptil 26 timer.

Innbygget FM-antenne

FM-radioen har innbygget antenne, hvilket betyr at vi kan høre på radio uten å måtte koble til hodesettet. Det fungerer bra. Telefonen har også automatisk lagring av radiostasjoner (20 stk). Men den er ikke særlig kritisk til hva den lagrer. Vi fikk inn 77 kanaler i søket, og telefonen lagret de 20 første, ikke de 20 som ga best signal. Dermed fikk vi lagret 20 utgaver av NRK p1, P2 og P3.

Men det er enkelt å legge til spesielle stasjoner, enten ved å søke dem opp og lagre dem manuelt, eller ved å plukke dem fra en liste i telefonen (nettbasert løsning som fungerer bra).

Stereohøyttalere

Lyden i telefonens innbygde høyttaler imponerer ikke, men det holder om du vil høre nyheter eller følge en sportssending. Vil du høre musikk, så må du innfinne deg med at det låter som hva det er – en knøttliten radio inne i et plastskall. Telefonen har stereohøyttalere, uten at det løfter lydbildet nevneverdig.

Vi kan laste ned musikk fra Nokia Music Store, men siden telefonen mangler rask nettforbindelse blir det en øvelse vi slett ikke utfører i utrengsmål. Her er det om å gjøre å hente musikken via PC til minnekortet. PC Suite ligger på telefonens minnekort og kan enkelt installeres på en PC. Vi kan også kjøpe programmer via OviStore, men også det er en tålmodighetsprøve.

Spill

Telefonen har flere spill, og disse fungerer greit nok på X3. Det dreier seg om spill vi har sett før. Det går greit å spille dem på X3, men telefonen har ikke bevegelsessensor, så spillene må kontrolleres med tastetrykk. Her finnes også Opera Mini og fildelinstjenester som Flickr og Share on Ovi. Men er dette tjenester du planlegger å bruke mye bør du nok se deg om etter en raskere mobiltelefon.

Du kan chatte med venner på denne telefonen, og du kan laste ned e-post via Ovi, eller fra Hotmail, Yahoo! Mail, Gmail eller andre pop/IMEI-kontoer. Microsoft Exchange støttes ikke.

Musikkspiller

Som musikkspiller har telefonen et fortrinn i at den er utrustet med egne musikk-taster. Disse lar oss styre musikkspilleren (eller radioen) uten at vi må åpne musikkspilleren i menyene. Slik tastene er plassert er vi heller ikke plaget med at vi kommer borti dem i utide.

Åpner vi en musikkfil fra telefonens filmappe spilles den riktig nok av i en spiller som ikke lar seg kontrollere med disse tastene. For å få det til må vi åpne musikkfilen via telefonens mediespiller. Vi kan også se videoklipp, men igjen – 2,2 tommer skjerm er smått.

Lydkvaliteten er midt på treet. Nokia har spillere som yter bedre. Videoklippene som følger med telefonen har dårlig lyd og gir unødvendig dårlig inntrykk av spilleren. Men når vi legger inn våre testfiler spiller telefonen rent, selv om lydbildet ikke har særlig dybde. Det hjelper lite å gjøre innstillinger i equalizeren- telefonen leverer rett og slett lite i de laveste frekvensområdene. Et godt og lettdrevet hodesett kan bare delvis veie opp for dette.

Simpelt

Alt i alt er Nokia X3 en musikkmobil som egner seg bedre for svisker og ballader enn for rock og elektronika.

Med svakt tastatur, svakt kamera, middelmådig batterikapasitet, høyst ordinær musikkspiller, liten skjerm og glissent med teknologi blir det vanskelig å sette en høy karakter på denne mobiltelefonen. Noen X-faktor har den nemlig ikke. Lav pris, god design og god brukervennlighet på musikkspilleren trekker opp. Det gjør også FM-radioen.

Telefonen koster under 1500 kroner uten abonnement. Det er ingen upris om du bare vil ha en enkel mobiltelefon for musikk og meldinger.

Her er noen bilder vi har knipset med Nokia X3:

Les også