TestAcer Iconia W510

Liten og lydløs batterikonge

Her får du nettbrett og bærbar i ett.

Acer Iconia W510 er en datamaskin med all den viktige maskinvaren i skjermen. Denne kan enkelt skilles fra tastaturdokken slik at du kan bruke den som et rent nettbrett med Windows 8, eller som en bærbar PC med berøringsskjerm.

Selve skjermen er på 10,1 tommer og har 1366 x 768 pikslers oppløsning. Her vil nok noen få rynke litt på nesen, men vi synes dette er helt kurant på en såpass liten skjerm. Lysstyrken er god nok, og panelet bruker IPS-teknologi – det betyr gode farger og høy innsynsvinkel. Ellers er Iconia W510 er utstyrt med Intel Atom-prosessor, 2 GB minne og har 32 GB med lagringsplass. Som du forstår er det altså ikke spesielt sterk datamaskin – dette er en PC ment for nettsurfing, film, musikk, kontorprogrammer og kun de enkleste spillene.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Lagringskapasiteten kan utvides med microSD-minnekort, og fysisk kan du koble deg til enheter via mini-HDMI og USB 2.0. Det følger for øvrig med en Micro USB til USB-adapter. For alt annet er det WiFi, Bluetooth og NFC. Det er dog ikke så mye å finne på med sistnevnte teknologi riktig ennå.

Datamaskinen har også et foroverrettet kamera i tillegg til webkamera, slik at det er enklere å ta bilder med det.

Selv om de store datamusklene mangler, fungerer datamaskinen likevel godt – i det minste dersom du tenker på den som en minibærbar eller nettbrett med avtagbart tastatur. Windows 8 og berøringsfunksjonaliteten fungerer godt, og datamaskinen er i de fleste tilfeller akkurat rask nok til at du ikke tenker over at du sitter på en såpass svak PC.

For støyallergikere er den gledelige nyheten at datamaskinen klarer seg med passiv kjøling – Iconia W510 er altså helt lydløs.

Ved siden av å spare på kreftene, har Acer kuttet litt kostnader ved å bruke mye plast i W510. Kvaliteten virker god nok, og det er jo ikke galt med plast i seg selv, men det gjør det jo klart at dette ikke er en datamaskin fra øverste hylle.

Acer Iconia W510 vinkel.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Tastatur og batteripakke i ett

Acer Iconia W510 tastaturdokk.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Acer Iconia W510 venstre.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Dersom du skal surfe, se film eller legge kabal på Iconia W510, kan du fint bruke den som et vanlig nettbrett. Videre kan du koble til tastaturdokken, noe som gjør det langt enklere å jobbe aktivt med datamaskinen. I det minste vil vi tro at de fleste vil foretrekke et ekte tastatur fremfor skjermtastaturet i Windows 8.

Som typisk for ti-tommere er tastaturet litt mindre enn standard størrelse, men gir egentlig ikke så aller verst skriveopplevelse. Det er dog en fordel å ikke ha så alt for store hender, og noen vil nok få litt problemer dersom de ofte må veksle mellom forskjellige tastaturstørrelser.

Under tastaturet sitter pekeplaten, og dette er i våre øyne datamaskinens dårligste komponent. Den er følsom, men relativt liten og støtter ikke bruk av flere fingre. Men siden skjermen er berøringsfølsom, er det jo bare å tafse på den i stedet. For oss betydde altså den litt svake pekeplaten svært lite i praksis.

Et annet stort poeng med tastaturdokken er at den nærmest dobler batterikapasiteten: Ved kontinuerlig videoavspilling av HD-materiale i 720p holdt datamaskinen ut i litt under tretten timer med dokken koblet på. Som rent nettbrett klarer den knappe syv timer. Acer selv hevder at de to delene sammen klarer 18 timer ved lett bruk, og det er noe vi kan tro på etter å ha testet med HD-film, som jo krever en del prosessorkraft.

Konklusjon

Acer Iconia W510 full.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

I løpet av testperioden vår har vi virkelig fått sansen for Iconia W510 fra Acer. Den har en god skjerm, meget god batteritid og er kjapp nok for generelt medie- og nettkonsum. Den kan brukes som nettbrett eller en liten bærbar, kjører fullversjonen av Windows 8 og er helt lydløs.

Vi mener den vil passe fint som en datamaskin nummer to for studenter, pendlere og andre der portabilitet er viktigere enn ytelsen. Men trenger du en arbeidshest for aktiv spilling eller tunge datajobber, bør du se deg om etter en kraftigere PC. Har du tenkt å skrive mye på den, kan også det noe krympede tastaturet være et lite ankepunkt – ikke alle takler dette like godt.

Vi har innmari lyst til å anbefale Acer Iconia W510, så da gjør vi også det. Men nok en gang: Dette er i praksis en minibærbar med berøringsskjerm og avtagbart tastatur. Anbefalingen går først og fremst på portabiliteten, ikke mest ytelse for pengene.

For mer konvensjonelle bærbare med fokus på portabilitet, ta en kikk på på vår stortest av ultrabooker. Men mer ytelse vil også koste.

+  Nettbrett og minibærbar i ett
+  God og klar berøringsskjerm
+  Ingen vifter – helt lydløs
+  Meget god batteritid


-  Tastatur noe krympet
-  Litt primitiv pekeplate

For ytterligere informasjon om Acer Iconia W510 kan du lese den utvidede testen på Hardware.no.

Les også
Lenovo tyvstarter på CES
Les også
Slik lagde vi årets mest ekstreme produkttest
Les også
Apple MacBook Air 11": Smågodt fra Apple
annonse