Til hovedinnhold

Test: Teknologisk treningshjelp

Siste skrik på mobilsiden er å kombinere alle de nye funksjonene vi har fått i telefonen med treningsprogram. GPS-en følger ruten du har løpt, kameraet tagger automatisk bildene, og pulsmåler og skritteller med Bluetooth sørger for at hver steg og hjerteslag registreres i mobilen.

Samsung teamet opp med sportsutstyrsprodusent Adidas, og kom i fjor med en dedikert treningsmobil – Micoach.

Nokia har lenge hatt treningsprogrammet Sportstracker i sine telefoner, men det er først med samarbeidet med pulsklokkeprodusent Polar de har kommet med eget ekstrautstyr, i første omgang N79 Active.

Vi har også testet løsningen fra Nike og Apple, til tross for dette ikke er en mobilløsning ennå. Nike+ fungerer foreløpig kun med enkelte iPod-modeller, ikke iPhone, men vi regner med at løsningen også vil dukke opp der etter hvert.

De tre kommer med ulik type utstyr for å måle treningsmengden din. Nike+ har kun skritteller, ikke pulsmåler, mens det er omvendt for N79 Active. Best utstyrt er Samsung Micoach, som har både skritteller og pulsmåler. Alle tre har nettløsninger som lar deg laste opp og følge treningen, og N79 bruker i tillegg den innebygde GPS-en til å gi deg oversikt over hvor du har løpt.


Prisen på Nike+ avhenger litt av hvor dyre sko du velger å kjøpe, eventuelt om du har noe av ustyret fra før.
For Nokias del kommer hele N79 Active som én pakke, og her må du ut med rundt 4.000 kroner for hele pakken, det vil si telefonen og pulsbeltet.
Billigst er faktisk Samsung Micoach, som med både skritteller og pulsmåler koster litt over tusenlappen uten abonnement. Men det må sies at Micoach er en betraktelig mindre avansert mobil enn det du får med Nokia N79. Der finnene har fått plass til både GPS, turbo-3G og et fem megapikslers kamera, må du ta til takke med null GPS, kun Edge for dataoverføring og to megapikslers ikke spesielt imponerende mobilkamera i Micoach.
Her kan du se en sammenlikning av Micoach og N97 side om side.
Du kan lese hele den utfyllende testen under, men klikk på bildet under for en kort oppsummering av pris, fordeler og ulemper med hver av de tre løsningene. Vi gjør oppmerksomme på at vi her har gitt karakterer med vekt på treningsdelen av løsningene, for en mer helhetlig test av selve mobilene, følg lenkene i undersakene.

Nike+


Den enkleste løsningen er uten tvil Nike+. Her kobler du ganske enkelt til en liten mottaker i bunnen på din iPod Nano eller iPod Touch – andre modeller støttes ikke – og putter en skritteller i skoen, så er du klar til å løpe.

Her kan du lese våre tester av Ipod Nano. og Ipod Touch. Vi testet løsningen med Ipod Nano.
Ulempen er at skrittelleren er utformet slik at du må ha Nike+-sko for å kunne bruke denne. I motsetning til skrittellere flest, som enkelt kan festes i lissene på skoene, er denne versjonen helt glatt og passer kun inn i et hull i skoen som ligger under sålene på Nike+-sko. Dermed må du både ha en iPod Nano eller Touch, et par kompatible sko og tilleggsutstyret med skritteller og mottaker. Har du ingen av delene fra før vil dette koste deg rundt 2.000 – 2.500 kroner om du holder deg i det lavere sjiktet av både sko- og iPod-modell. I tillegg ville vi investert i noen skikkelige øreplugger, Apples klassiske hvite sitter ikke spesielt godt i øret når du hopper og løper.
Slik virker det
Alle løpesko fra Nike kan utstyres med en chip i venstre sko. Denne kommuniserer med Ipod nano eller Ipod touch, slik at du får sanntidsinformasjon om treningsøktens lengde, hastighet og kaloriforbruk på øret, i tillegg til oppmuntrende beskjeder lest inn av Lance Armstrong underveis om du ønsker det.
Når du er ferdig med løpeturen, kobles Ipoden til en Mac eller PC. Treningsdataene sendes automatisk til Nikeplus.com, der du får en grafisk fremstilling av alle løpene dine. I tillegg kan du utfordre andre brukere til ulike ”challenges”.

Det er enkelt å komme i gang med Nike+ - du putter bare skrittelleren i skoen, kobler til mottakeren og velger Nike+ i menyløsningen, trykker start og starter løpet ditt. Vi hadde ingen problemer med å få skrittelleren til å snakke med mottakeren, men vær obs på at om du har egne øreplugger med stor plugg i bunnen, vil du kunne få problemer med å dele plassen med mottakeren. Har du en Touch-modell, trenger du ikke mottaker i det hele tatt, her er programvaren bygget inn i selve spilleren.

Du kan selv velge om du vil løpe fritt, eller sette deg mål om å løpe en bestemt tid, lengde eller til du har forbrent et visst antall kalorier. Du kan velge å få lest opp hvordan du ligger an mens du løper, og når du setter en ny rekord får du oppmuntrende tilrop lest inn av Lance Armstrong.

I praksis

Vi har løpt til sammen rundt 35 kilometer med Nike+, og kombinasjonen av musikkspiller og løpesystem fungerer veldig bra. Vi måtte riktignok kalibrere skrittelleren selv, da Nike+ påstod vi løp både raskere og lengre enn det tredemøllen viste. Du kan forøvrig ikke bytte batteri i skrittelleren, men må kjøpe en ny sensor etter at du har løpt rundt 1.000 timer.

Størst problemer fikk vi da vi skulle laste opp dataene til nettløsningen Nikeplus.com, hvor du kan se grafer over løpene dine, følge med på formkurven og være med på ulike utfordringer. I teorien skulle det bare være å koble Ipoden til PC-en som vanlig, og så overføres dataene først til Itunes, så videre til Nikeplus.com. Det fungerte på ingen måte første gang vi forsøkte, og noen feilmelding fikk vi heller ikke. Etter utallige forsøk på å overføre treningsdataene manuelt, måtte vi bare gi opp og anse den løpeturen som tapt. De neste synkroniseringene gikk smertefritt, og vi kan følge utviklingen vår på nett.

Selve nettjenesten fungerer for øvrig ikke i Firefox, så det kan være noe av problemet vi hadde med overføringen av data første gang. Vi er heller ikke overvettes begeistret for en del av valgene som er gjort i selve tjenesten. Du får enkelt oversikt over dine egne løp, og Nike og Apple skal få pluss i boken for at du både kan dele løpene med venner, eller legge dem til som en liten applikasjon på hjemmesiden din. Men vi opplevde flere ganger at systemet ikke husker hvilke ”challenges” vi har meldt oss på, og det er på ingen måte intuitivt å få oversikt over hvem du konkurrerer mot, hvem som leder etc.

Mest spennende er den sosiale biten, hvor du kan sette opp dine egne utfordringer og sende til treningskompisen, eller følge med på alle løpene som registreres rundt om i verden. Jeg har kastet meg med på Tone vs. Andreas, en utfordring hvor kjendisene Tone Damlie Aaberge og Andreas Håtveit skal virkelig vekke konkurranseinstinktet i nordmenn. Jeg skal altså hjelpe jentene med å dra i land seieren i konkurransen om å løpe lengst før 19. april, og i skrivende stund ligger jentene milevis foran guttene, med 5.300 loggede kilometer, mot guttenes knappe 3.000 kilometer.


En morsom funksjon er at du kan definere din egen "powersong" når du trenger litt ekstra motivasjon. Du starter avspillingen med et enkelt tastetrykk, når du vil trå til litt ekstra.
Du kan også dele treningsrunder med andre brukere ved å selv plotte dem inn på et kart. Andre brukere som logger seg inn på Nikeplus.com får da opp løypeforslag for det plassen de befinner seg, eller du kan selv finne gode joggeløyper når du er i en fremmed by.

Konklusjon
Vi synes nettopp Nike+ enkelhet også er den største svakheten til systemet – dette er optimalisert for løping og egner seg ikke om du trener andre ting som sykling, ski eller andre typer maskiner på treningssenter. Skrittelleren henger ikke med på disse aktivitetene, og mangelen på en pulsmåler gjør at heller ikke denne type data logges.

Pluss:

 • Enkelt å ta i bruk selve systemet.
 • God grafikk og oversikt på nettsidene.

Minus:

 • Du må investere i en del utstyr, blir fort dyrt.
 • Nettløsningen sliter med å oppdatere seg, knotete registrering og navigering.
 • Mangel på pulsmåler gjør at Nike+ kun egner seg til løping.

Nokia N79 Active

Slik virker det

Nokias løsning er den klart dyreste i testen, men så får du også en fullt fungerer telefon med avanserte funksjoner, et godt kamera, GPS og mye mer. I denne testen har vi konsentrert oss mest om treningsfunksjonene og hvordan de er knyttet opp til telefonens andre egenskaper.
Du kan lese den fulle testen av selve N79 her.
Nokia har Sportstracker-programvaren installert og nedlastbar til flere av sine telefoner, men pulsbeltet fra Polar selges kun i pakke sammen med N79, og kombinasjonen har fått navnet N79 Active.
For å starte sammenkoblingen mellom N79 og pulsmåleren, må du først pare disse via Bluetooth-funksjonen på mobilen. Du søker opp andre enheter i nærheten på samme måte som når du vil overføre en fil fra en mobil til en annen, og i teorien skal da pulsbeltet dukke opp under Polar-navnet.

I praksis

Vi sier i teorien, fordi vi i starten slett ikke fant noe pulsmåler på Bluetooth-listen vår. Vi skiftet batteri og prøvde igjen, men fortsatt uten hell. Etter litt søk på ulike nettforum for å sjekke om noen andre hadde kommet opp med en løsning, satt vi igjen med inntrykket av at flere enn oss slet med å få kontakt mellom mobilen og pulsmåleren.

Vi ringte Nokias PR-byrå og fikk et nytt eksemplar, og her fungerte sammenkoblingen uten problem. Når du først har paret de to enhetene, holder det som regel å starte en trening med pulsmåleren på for å få ny kontakt, eventuelt har du et eget ”koble til pulsmåler”-valg under innstillinger i selve Sportstracker-menyen. Du slipper altså å knotte med Bluetooth-tilkoblingen hver gang.

N79 Active kommer med innstillinger for gåing, løping, sykling og skigåing forhåndsprogrammert, og du kan selv legge til flere aktiviteter som det passer. Her kan du også velge om du vil overføre treningsdataene dine mens du trener, eller om du vil laste disse opp etterpå. Du trenger altså ikke koble telefonen til PC-en for å overføre treningene dine, Nokia N79 Active gjør dette via mobilnettet, og det fungerer stort sett veldig bra.

Eneste problemet vi hadde var at selve Sportstracker-siden var nede en av dagene vi skulle synkronisere, men tjenesten er fortsatt i en betaversjon så noe ustabilitet må antakeligvis påregnes.

Nokia har uten tvil mest informasjon om treningen din. Her får du kartoppdatering fra hvor du har løpt fra GPS-en, hjertefrekvens, fart, høydeforskjeller i løpet ditt og stort sett alt du måtte ønske. Ulempen er selvsagt at GPS-er fungerer dårlig både på tredemølle og generelt innendørs på treningssentre. Derfor har Nokia lagt opp til at du selv kan redigere i treningsdataene dine, slik at du får registrert de 7,5 kilometerne og 2.000 høydemeterne du la igjen på skimaskinen. Det åpner selvsagt for juks om du bruker Sportstracker for å konkurrere med venner, men til syvende og sist er det vel bare deg selv du lurer ved å legge på noen kilometer ekstra.

Om du føler formen er for dårlig til å legge ut på nettet, kan du også velge å holde profilen din skjult. Føler du for å skryte kan du invitere venner til å følge deg om de også er på tjenesten, litt som Facebook. Du velger også selv hvilke treninger du ønsker å synkronisere, i motsetning til både Micoach og Nike+, som overfører alle registrerte treninger automatisk.

Full medieløsning

GPS-en gjør mye av det samme som en skritteller når du løper utendørs, det vil si beregne farten din, men innendørs og på tredemølle fungerer dette naturlig nok ikke. Vi skulle derfor gjerne sett at Nokia la ved en skritteller i settet også. Men når du først er ute og løper, lot vi oss imponere av nøyaktigheten til GPS-en, og muligheten til å se ruten du har løpt på kart i etterkant er også morsom. Vi forsøkte ved et tilfelle å lure GPS-en ved å løpe i ring som en annen hamster, med den fulgte lekende lett med.

Vi lar oss også imponere av geotaggingen i kamerafunksjonen. Tar du bilder med det for øvrig gode fem megapikslers kameraet under en treningsøkt, blir disse automatisk koblet til stedet du tok bildet, forutsatt at du har GPS-dekning, og når du laster opp treningsøkten kan du også velge å samtidig laste opp bildene du har tatt. Mobilen selv finner akkurat bildene som hører til de ulike treningene, så du trenger ikke bekymre deg om at festbildene fra kvelden før blir lagt ut og ødelegger ditt kjernesunne image.

En stor ulempe med Nokia N79 Active er den dårlige integreringen mellom musikkspilleren og Sportstracker. For å hoppe i musikken mens du trener må du helt ut av Sportstracker-menyen, og inn i Nokias vanlige menysystem. Like knottete er det å komme tilbake om du vil følge med på puls eller fart i stedet for musikkavspilleren når du løper.

Konklusjon

Nokia N79 Active er uten tvil den mest avanserte av de tre løsningene, men er også definitivt dyrest. Litt problemer med synkroniseringen til nettjenesten trekker ned, det samme gjør den dårlige koblingen mellom styring av musikk og sportsfunksjonene.
Pluss:

 • Enkel synkronisering
 • Den beste oversikten over treningsresultater
 • Eneste løsningen med GPS
 • Fullverdig mobil.
 • Fleksibel innlegging av data.


Minus:

 • Den dyreste løsningen.
 • Dårlig kobling mellom musikk- og sportsfunksjoner.
 • GPS-funksjonaliteten fungerer kun utendørs.
 • Ingen skritteller.
 • Stor.

Samsung Micoach


Selve mobilen er ganske ordinær. Her er det et to megapikslers kamera, men ikke fotolys, Edge-støtte og musikkspiller med radio. Overføring av musikk går lekende lett, du kan selv velge om du vil synkronisere med Windows Media Player eller programvaren fra Samsung. Telefonen har én gigabyte innebygd minne som enkelt kan utvides med minnekort om du trenger mer plass.
Her kan du lese vår test av Samsung Micoach.
Det følger med et hodesett med bøyler til å feste på ørene, men vi ble aldri helt venn med dette og byttet til egne plugger. Micoach har, som Nokia N79, også støtte for A2DP som betyr du kan kjøre med trådløse hodetelefoner via Bluetooth hvis du vil slippe ledningsmaset når du er ute og løper.

I praksis

Vi har likevel noen ankepunkter mot musikkspilleren, det viktigste er kanskje et for lavt maksvolum. For deg som liker skikkelig trøkk i ørene blir dette for puslete, selv om vi byttet til egne plugger, og mobilen har til tider vanskelig for å overdøve trafikkstøy og bråkete treningssentre hvis musikken er rolig. Vi skulle også gjerne sett støtte for 3,5 mm jack, slik Nokia N79 er utstyrt med, nå må vi bruke en overgang som er noe stor og klumpete for å koble til egne hodesett.

Menyvalgene i musikkspilleren er også noe merkelige. Vi er vant til å kunne sortere på artist eller album, men disse menyvalgene kommer langt ned på listen bak valg som steg, motiveringssang, tempo, FM-favoritter og mye mer.

Hverken skjermen eller kameraet er verdens beste. To megapiksler er greit nok, men her er ikke fotolys, så bilder i mørke omgivelser blir kornete og dårlige. Utendørs i godt lys blir bildene greie, men heller ikke mer. Som mobiltelefon er altså Micoach sånn midt på treet, en helt grei mobil uten de store spesifikasjonene. Men det er altså som treningskompanjong den virkelig skal stråle.

Og vi ble svært positivt overrasket av Micoach på treningsområdet. Som tidligere nevnt følger det med både pulsmåler og skritteller, som kommuniserer med mobilen. Du må installere en egen Micoach-programvare på PC-en, og så kan du synkronisere telefonen opp mot Micoach-nettsidene – og løsningen er meget bra.

Når du tar i bruk treningsfunksjonene for første gang, vil telefonen be deg rundt 1,3 kilometer i ditt eget tempo. Deretter får du beskjed om å gå normalt i ett minutt. Under vurderingsløpet og gåturen måler Micoach puls og antall skritt, for å finne ut hvilket nivå du ligger på kondisjonsmessig, og bruker dette som utgangspunkt når du senere skal legge opp treningsøktene. Du kan også velge fritt løp, hvor mobilen kun måler puls, skritt og antall kalorier som forbrennes, slik at du kan løpe uten noe form for treningsopplegg.


Micoach er spesielt utviklet for jogging/løping, men vi laget våre egne treningsopplegg for andre aktiviteter – vektløfting, klatring og sykling. Vi snørte fast skrittelleren i sykkelskoene for å se om vi fikk noen avlesinger, og trampet i vei. Det ble ingen skrittmålinger på sykkelen, men vi fikk i alle fall lest av pulsen vår på den 50 minutters lange turen. Micoach fungerer med andre ord best for løp- og annen kondisjonstrening.

God nettløsning
Vi ble imponerte over programvaren og nettløsningen til Micoach. Du kobler enkelt mobilen til PC-en med den medfølgende USB-kabelen, så lastes de siste treningsdataene dine automatisk opp på nettsidene.
Her får du oversikt over hvordan du har løpt, med grafer og eller hvilken hjertefrekvenssone du befant deg i. Det gjør det enkelt å se hvordan formkurven din utvikler seg, og holde øye med hvor mange kalorier du har forbrent. Du kan sortere på puls, lengde og kalorier for å få full oversikt over treningene dine.
Du kan også legge til egne notater for hver treningsøkt, og du får også sett hvilke sanger du har spilt under treningen.
På nettsidene kan du også få hjelp til å legge opp ditt eget treningsprogram og mål, enten det gjelder vektreduksjon, trening til hel- og halvmaraton, økning i antall treningsøkter per uke og så videre, slik at mobilen din virkelig kan pushe deg til forbedring. Det samme kan du for øvrig også med både Nike+ og Nokia N79Pratsom dame
Når du er ute og jogger kan du se pulsnivået ditt på skjermen, eller med et knappetrykk skifte for å se tid, distanse og hastighet du har tilbakelagt. De fleste vil nok jogge med mobilen i armbåndet, og da har Samsung og Adidas kommet opp med en ganske fiffig løsning for at du skal vite hvordan du ligger an – ved å banke to ganger på telefonen leser en damestemme på engelsk opp både puls, tid, hastighet og hvor langt du har løpt. Følger du et treningsprogram får du også beskjed når du må løpe raskere for å nå målet ditt, eventuelt roe ned om du trener for hardt.
Dessverre er bankefunksjonen litt vel følsom, løper du på tredemølle registreres ristingen som bank, og damestemmen gnåler deg konstant i øret.. Batterilevetiden er for øvrig meget bra, vi løp, målte puls, spilte musikk og brukte de vanlige mobilfunksjonene og batteriet varte i flere dager. Du kan for selv velge om du vil høre musikk, radio eller ingenting når du trener, og treningsprogrammet og musikkspilleren fungerer meget bra sammen. Telefonen ser også ut til å tåle en støyt, vi svettet på den, mistet den i bakken og trykket med våte fingre, og Micoach fungerer stadig like bra.

Konklusjon

Alt i alt ble vi glade i Micoach som treningspartner. Det er praktisk å ha både mobil, musikkspiller og pulsmåler i ett apparat, selv om mobilen fortsatt har noen barnesykdommer. Det er på tide at Samsung gjør noe med språk og oppbygging av menysystemene i telefonen, og vi ser gjerne en modell med bedre kamera og skjerm. Dyr er den heller ikke, og den har både pulsmåler og skritteller til prisen på litt over tusenlappen.
Pluss:

 • Billig løsning, mye for pengene
 • Både skritteller og pulsmåler.
 • God nettløsning, enkel i bruk.
 • Sjekker nivået ditt for nøyaktighet i treningsdataene.

Minus:

 • Ikke GPS
 • Telefondelen dårligere enn Nokia N79
 • Følsom bankefunksjon.
 • Merkelig oppbygging av musikkspilleren.

Så hvem er best?

Det er nesten umulig å kåre én vinner – de tre systemene er gode på ulike ting, så les ulempene og fordelene for hver enkelt før du bestemmer hva som er riktig for deg.  Svakest ut kommer nok Nike+, som er minst utrustet uten at det vises på prisen. Men skal du kun løpe og også jogger innendørs på tredemølle, og har enten løpeskoene eller Ipod-en fra før, så kan dette være et godt valg. Nokia N79 Active er definitivt den mest avanserte løsningen, men mangel på skritteller gjør den uengnet til å løpe innendørs med, selv om du riktignok får målt pulsen din. Dyrt er det også. Begge de to løsningene får terningkast fire, men vi har trukket for helt ulike ting. Nokia trekkes for prisen, manglende skritteller og dårlig musikkløsning, mens Nike+ mister poeng på en ikke helt gjennomtenkt nettløsning, at du må binde deg til én utstyrsleverandør på sko, og mangel på pulsmåler.
Samsung Micoach endte opp som vår personlige favoritt – den har både pulsmåler og skritteller, nettløsningen er god og enkel og du får fryktelig mye for pengene. Selve telefonmodulen er langt mindre avansert enn N79, men som nummer to telefon fungerer Micoach utmerket og triller opp til terningkast fem. Her kan du sammenlikne de to modellene side om side.
Her kan du sammenlikne de to modellene side om side.

Mer om
annonse