Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola One Vision

Den beste billigtelefonen du kan kjøpe

Motorola tar tilbake tronen.

De dyreste telefonene er nesten alltid gode. Men så betaler du også mange tusen kroner for dem. Til 3000 kroner og ned er det ikke like mye spennende å velge i. Men Motorolas telefoner har alltid gjort det skarpt på denne fronten, og nå er det tid for en ny.

Motorola One Vision heter den, og som navnet antyder er det en Android One-telefon som kjører nesten ren Google-programvare.

Telefonen koster såvidt under 3000 kroner, men med metallramme rundt og glass foran og bak er det ikke mulig å se på den at den er rimelig.

En fargegradering fra lyseblått i kantene til mørkeblått midt på er også på plass, og dermed har telefonen et veldig oppdatert design. Men det stopper ikke der.

På forsiden av telefonen får du en flott 6,3 tommers IPS-skjerm uten busslomme. I stedet får du et hull til frontkameraet i øverste venstre hjørne. Dette er i praksis samme løsning som Samsung har i sine Galaxy S10-modeller, om enn med en IPS-skjerm på Motorolaen i stedet for AMOLED.

Både skjerm og brukeropplevelse er helt fabelaktige i Motorola One Vision. Ingenting annet i prisklassen byr på en like god totalopplevelse.

Skjermen har dessuten et uvanlig aspekt på 21:9, som gjør den egnet til å se på svært brede videoer på Youtube, for eksempel.

Motorola har klart å bygge en vesentlig penere variant av Xperia 10 enn Sony selv har klart, med bedre materialer og lavere pris. Så hvordan står det til med brukeropplevelsen? Det var det største problemet med Sonys lange og smale telefon.

Vi koster på oss en liten oversikt over spesifikasjoner i denne og et par av de viktigste konkurrentene. Vi har markert de tydeligste seirene i spesifikasjoner med grønt. På noen områder er det jevnere, så der har vi ikke markert for en vinner.

Moto One Vision Xiaomi Mi A2 Nokia 7 Plus Google Pixel 3a
Skjerm, størrelse og vekt
IPS 6,3"IPS 6"IPS 6"OLED 5,6"
2520 x 10802160 x 10802160 x 10802220 x 1080
16,01 x 7,12 x 0,8715,87 x 7,54 x 0,7315,84 x 7,56 x 0,815,13 x 7,01 x 0,82 cm
180 gram168 gram183 gram147 gram
Prosessor, RAM og lagring
Exynos 9609Snapdragon 660 Snapdragon 660Snapdragon 670
4 GB 4 GB 4 GB4 GB
128 GB + SD-kort 64 GB, ikke SD-kort64 GB + SD-kort 64 GB, ikke SD-kort
3500 mah3000 mAh 3800 mAh3000 mAh
Kamera og andre egenskaper
48 MP f/1.7 OIS + 5 MP bokeh-sensor, Quad Pixel (pixel binning), 12 MP bildefiler12 MP f/1.75 OIS + 20 MP f/1.75, pixel binning 12 MP f/1.8 + 13 MP f/2.6 2x zoom, PDAF, dual pixel12 MP, f/1.8, OIS, PDAF
Hodetelefonkontakt, hurtiglading, værsikret, frontkamera i kikkhullHurtiglading, bakside i metallHurtiglading, hodetelefonkontakt, bakside i metallHurtiglading, hodetelefonkontakt, plast (polykarbonat)
Pris
3000 kroner2000 kroner3000 kroner4000 kroner (399 USD)

PS! Pixel 3a har vi ikke testet, men den skal ha samme kamera som i de dyrere Pixel 3-modellene. Den har altså ett av de beste kameraene i toppmodellsammenheng, selv om den i utlandet er priset til under 4000 kroner.

Jeg tok ikke med nevnte Xperia 10 i tabellen fordi den rett og slett er ganske kjip å bruke. Felles for de tre i tabellen over er at de alle kjører helt ren Android, med kun små forandringer fra mobilprodusentens side.

Android-menyene er rene og kommer rett fra Google. Men noen forbedringer er det her, så som muligheten til å holde skjermen på så lenge du ser på den. Disse ligger i Motorolas egen styringsapp. I tillegg er kameraappen også laget av motorola.

Lynrask, enkel og oppdatert

Motorola One Vision har litt flere forandringer enn jeg er vant til for denne typen mobiler. Produsenten har lagt inn sin egen kameraapp og en app som gir noen egne Motorola-funksjoner.

Men selve menyen er det altså Google selv som har stått for. Den er enkel og lynrask i bruk, og du kan regne med at den holdes oppdatert på lik linje med en Pixel-telefon - i minst to generasjoner Android fra nå - altså versjon 10 og 11.

Når oppdateringene kommer lagrer de seg på den romslige interne plassen - hele 128 gigabyte - og du merker ikke stort til dem før du restarter telefonen og de er på plass. Her er det nemlig støtte for sømløse oppdateringer.

Selfiekameraet ser ut gjennom et hull i skjermen, slik som i årets Galaxy S-modeller.

Flott kamera

Du kan ta svært gode bilder på dagtid og når mørket har falt på med Motorola One Vision.

Bildekvaliteten fra denne telefonen blir jevnt over svært god om den har dagslyset med seg. Noen ganger treffer den litt dårligere på eksponering enn tre ganger dyrere telefoner - men tre ganger dyrere telefoner koster ... vel, tre ganger mer.

En egen nattmodus hører også til, og det er i praksis den Google har brukt tidligere. Vi snakker om såkalt HDR+, der bildene bearbeides av telefonen etter at de er tatt. Bildene ser altså mørke ut en liten stund etter at de er knipset.

Så fort de er bearbeidet hentes detaljer og kontraster frem og veldig ofte blir resultatet overraskende tett opp mot det flere ganger dyrere telefoner får til. Men noen ganger bommer også denne funksjonen litt, slik at det som hentes frem er mer støy enn detaljer.

På den positive siden; nattmodusen bruker bare ørlite grann lenger tid på å ta bildene, i motsetning til andre utbredte nattmoduser som bruker flere sekunder.

Totalt sett er dette en fantastisk kameratelefon i sin prisklasse, og det skal godt gjøres å finne bedre før du er oppe i rundt 5500 kroner og Huaweis P20 Pro. I hvert fall her på berget, hvor Pixel 3a foreløpig ikke er i salg.

Rask lading hører til. Trådløs lading får du imidlertid ikke.

God som telefon

Det store batteriet gir forholdsvis lang batteritid, selv om den ikke varer fullt så lenge som Nokia 7 Plus gjør. Hurtiglader er inkludert i esken, så det går kjapt å toppe opp til 100 prosent igjen. Trådløs lading er imidlertid ikke støttet, men det finner du stort sett ikke i denne prisklassen.

Lyden under samtale er det ingenting å utsette på. Lyden er klar og volumet blir høyt. Tale over 4G er støttet for Telia og Telenor, men foreløpig ikke for Ice. Lydkvaliteten er meget god.

Googles eget skjermtastatur gjør det enkelt og raskt å taste meldinger fra One Vision.

Stereohøyttalere må du litt lenger opp i pris for å få, men hodetelefonkontakt er bygget inn. Her slipper du overgang.

Ytelsestestene

Ren målt ytelse er det eneste One Vision ikke gruser konkurrentene på. Exynos-brikken på innsiden er omtrent jevntytende i alle tester med Snapdragon 660-brikkene som konkurrentene har. Med tanke på fremtidssikkerheten og fremveksten av avanserte mobilspill som PUBG og Fortnite hadde jeg kanskje helst sett et lite hopp også her, men man får ikke alt for 3000 kroner.

Fortnite vil foreløpig ikke kjøre på denne telefonen siden den påstås å ikke ha støttet grafikkprosessor, mens PUBG kjører utmerket med «high» som innstillinger og HD-oppløsning.

Det er støtte for krypteringen som skal til for å få HD i Netflix og Prime Video, men foreløpig dukker ikke HD-merkingen opp i Netflix.

Fingerleseren er gjemt inni Motorola-M-en på baksiden av telefonen. Du må opp enda en tusenlapp eller to i pris for å finne de første telefonene med fingerleser i skjermen, men Motorolas løsning er rask og presis.

Foreløpig kan du forresten ikke strekke hvilken som helst medieapp opp forbi kamerahullet øverst i skjermen. Youtube strekker seg enkelt over hele skjermen, og det gjør for eksempel valgmenyen i Viaplay-appen og menyelementer i enkelte andre apper. Men både i Viaplay og Netflix holdes selve videoavspillingen nedenfor kamerahullet.

Både HD i Netflix og muligheten til å strekke bildet over hele skjermen er typiske problemer vi snubler over i tidlig programvare, og siden vår telefon fortsatt har noen dager igjen til den er i butikk mistenker vi at dette vil bli ryddet i - men inntil det er bekreftet hører disse ulempene med i testen.

Du kan uansett laste ned store mengder Netflix og Spotify her. One Vision byr på hele 128 gigabyte lagringsplass, med rundt 110 gigabyte til disposisjon fra start. Trenger du mer kan du sette inn minnekort. Kombinasjonen av minnekort, Android One pris og 128 gigabyte er såvidt jeg vet unik i markedet.

Til slutt

Kombinasjonen av egenskaper Motorola One Vision byr på er helt unik. Du får en telefon med ekstremt god brukeropplevelse - det er kun et lite knippe modeller som kan matche den; Pixel-modellene, de beste Android One-telefonene og OnePlus 7 Pro. Med unntak av Xiaomis Mi A2 koster de fleste som matcher brukeropplevelsen langt mer.

Men sammenliknet med Mi A2 får du dobbelt så mye lagringsplass her, og plass for minnekort. Du får hodetelefonkontakt. Du får ekstra bred skjerm. Du får værtetting (IP52). Og du får større batteri og fetere mobildesign. På dagtid er kameraene jevngode, mens Motorolaen tar på seg truse utenpå strømpebukser og leker superhelt når det er mørkt.

Når prisen likevel stopper én liten krone før taksameteret viser 3000 er det helt tydelig at det er en ny budsjettkonge i byen.

Alternativene

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Nokias gigant

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Den andre av de to vanlige mistenkte kommer fra Nokia. 7 Plus har både fått litt pepper for programvaren den først ble levert med, og den har fått en oppfølger. Men totalpakken av ytelse, pris og brukeropplevelse er det fortsatt Nokia 7 Plus av de rimeligste Nokiaene som eier. Blant annet fordi prisen har gått ned. Det store batteriet på 3800 mAh gjør at den skiller seg ut, som en telefon du fort kan bruke i nærmere to dager. Ålreit kamera og metalldesign fremfor de vanlige glass- og plastvariantene gjør at enkelte foretrekker soliditet foran blankt og fancy design.

Pixel 3A
Billigpixelen?

Pixel 3A

fra 4844:-

Vi har foreløpig ikke testet de nye Pixel 3a-telefonene. Men én ting er kjent; til tross for svakere spesifikasjoner kjører de samme kamera som i de dyrere Pixel 3-modellene. Det betyr at du får et kamera som konkurrerer med det beste Samsung og Huawei har å tilby i en telefon som koster 399 dollar i USA, eller 3500 kroner oversatt til vår hjemlige Erna-dollar. Telefonen har også OLED-skjerm og Google lar aldri brukeropplevelsen i Pixel-produkter lide. Men de er dekket i plast, og har ikke plass for minnekort. Og foreløpig selges de ikke i Norge - men typisk dukker de opp etter hvert hos mindre butikker og importører.

Xiaomi Mi A2 64GB
Den billigste gode opplevelsen

Xiaomi Mi A2 64GB

Xiaomi Mi A2 byr på en brukeropplevelse som rivaliserer Motorolas, og den koster en hel del mindre. Men på absolutt alt rundt den nevnte brukeropplevelsen må du finne deg i innsparinger. Hvis du lever greit med at den ikke har hodetelefonkontakt, værtetting eller at den må lades litt oftere er det kanskje likevel greit. Mi A2 gir deg først og fremst tre ting; flott byggekvalitet, ålreit kamera og Pixel-aktig brukeropplevelse og flyt. For rundt 2000 kroner er det fortsatt en deal det er vanskelig å slå.

Motorola One Vision
9.5
Imponerende

Motorola One Vision

sitat"Ingen annen telefon på markedet gir deg mer mobil per krone enn Motorola One Vision."

Fordeler

 • Krysse av
  Flott og superbred skjerm
 • Krysse av
  Selfiekamera gjemt i kikkhull
 • Krysse av
  Lynrask brukeropplevelse
 • Krysse av
  Masse lagringsplass
 • Krysse av
  Hurtiglader følger med
 • Krysse av
  Hodetelefonkontakt er på plass
 • Krysse av
  Flott glassdesign
 • Krysse av
  Meget bra kamera i prisklassen
 • Krysse av
  Sikret mot uvær (IP52)
 • Krysse av
  Kompakte mål vs. stor skjerm
 • Krysse av
  Deksel følger med

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt tung
 • Bytt
  Ytelse på stedet hvil mot de beste konkurrentene
 • Bytt
  Kjører ikke Fortnite (men PUBG fungerer bra)
 • Bytt
  Netflix foreløpig ikke i HD
 • Bytt
  Ikke mulig å strekke alle apper forbi kamerahullet
annonse
Motorola One Vision Dual SIM 4GB RAM 128GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Les også
– Hvorfor slippe ni like telefoner på et halvt år?
annonse