Tek.no

Test

Test av 7digital musikkbutikk

6 Mai 2009 14:00

Test av 7digital musikkbutikk

Testresultater

7digital er den musikkbutikken på nett som lengst har tilbudt norske kunder lovlig kjøp av musikk uten kopisperrer. Har de noe å by på?

Mye tekst, lite bilder

Det første som møter deg når du går inn på nettsidene til 7digital er enormt mye tekst. Her har de tydelig heller forsøkt å basere seg på salg via tekstinformasjon i stede for store bilder. Teksten er også fremtredende på resten av siden. Her forsøker de tydeligvis stille opp med ikke bare salg av musikk, men også informasjon og nyheter om musikk. Her finner du blogg som kommenterer musikkverdens musikalske bølgedaler og som også bringer de siste nyhetene i musikkens verden.

Dette er godt for den som har en spesiell interesse for musikk. For de som i første rekke er ute å kjøpe låter kan det fort føles vanskelig å finne frem. En renere forside med større coverbilde og mer rettet med hvor du faktisk kan finne musikk for nedlastning kunne gjort seg. Det ser heller ikke veldig pent ut.

På den positive siden stiller 7digital med en del bakgrunnsinformasjon og nyheter rundt artistene de har inne. Dessverre har de ikke dette på alle artistene og dette går spesielt ut over de norske artistene som ligger inne i systemet. Her fins det heller ingen lenker ut til andre nettsteder som kunne servert informasjon. Dette er synd da dette kunne gitt litt ekstra funksjonalitet i systemet.

Rotete søk

Designet gjør at det fort blir vanskelig å finne frem til musikken du er ute etter. Heldigvis har tjenesten et søkesystem som gir deg forslag til hva du søker etter. Bare vær oppmerksom på at det ikke skal store skrivefeilen til før du ikke finner frem til musikken du er ute etter. Søketjenesten er heller ikke helt god på å gi deg svarene du er ute etter. Ved søk på Alexander Rybak kan du fort få inntrykk ava at han ikke fins i systemet. Om du scroller nedover kan du likevel se at "Fairytale" ligger inne med han som artist. Lignende problemer oppstår også med andre artister, noe som fort kan bli et irritasjonsmoment.

Utformingen av selve artistsidene er heller ikke den beste. Om du er ute etter en enkelt låt blir det fort en del klikking før du finner frem til den du er ute etter. Snarveier som å søke etter artist og låt hjelper ikke her. En bedre organisering og ordning ville gjort seg.

Mye undergrunn, lite norsk

Når det gjelder utvalg er vårt inntrykk av 7digital todelt. Tjenesten mangler flere av sangene som i dag figurerer på VG lista. Det er samtidig flere norske artister som glimrer med sitt fravær. Både blant de mer kjente og de som ligger og bobler i undergrunnen. For eksempel fins ikke DeLillos i systemet. DumDum boys er derimot på plass. Bandet Beezewax ligger i systemet, Kenneth Isaak, vokalist i bandet, sitt soloprosjekt glimrer derimot med sitt fravær. Dette til tross for at han har fått mer oppmerksomhet for dette. Heller ikke Superfamily ligger inne. Du kan med andre ord ikke forvente å finne all verdens med norske artister i systemet.

Derimot har 7digital et rikt utvalg av amerikansk og britisk undergrunnsmusikk. En sjekk av de mer ukjente bandene som skal spille på Øyafestivalen i sommer viser at mange av disse er godt representert. Om du er på jakt etter undergrunnsmusikk fra utlandet kan dermed 7digital være stedet å gå.

Hold deg til musikkjøp

Om du finner musikken du ønsker så er kjøp av musikk enkelt å gjennomføre. Alle sangene i systemet har 30 sekunder du kan lytte til før kjøp. Og om du oppretter konto så trenger du bare legge inn kredittkortinfo for å gjennomføre kjøp av album eller låter. Du blir da bedt om å oppgi postnummer i England, men her er det uproblematisk å legge inn norsk postnummer. Sanger koster 0.99 £ mens album koster normalt 7.99 £, med dagens kurs tilsvarer det 10 kroner for en sang og 80 kroner for et album. Samtidig har musikkbutikken en større billigseksjon med mye interessant musikk. Når du bekrefter ditt kjøp i handlekurven vil du kunne velge om du vil laste ned musikken i en zippet fil eller benytte et eget nedlastningsprogram.

Begge deler fungerer helt fint for å laste ned musikken. Du kan senere gå inn i din profil og laste ned sangene på nytt så mange ganger du vil. Sangene du får ned er i MP3-format uten sperrer, så her får du full frihet til å velge hvordan du vil spille av musikken. Dessverre varierer kvaliteten på utvalget. Noen sanger kommer kun i 192Kbps mens andre har full oppløsning på 320Kbps. Det er merkelig at 7Digital ikke velger den beste oppløsningen på alle, men velger å komprimere noen.

Foruten musikk tilbyr også 7digital kjøp og nedlastning av musikkvideoer. Dette bør du derimot holde deg langt unna. For en video må du betale nesten 20 kroner og da kommer videoen med kopisperre slik at de kun kan spilles av via Windows Media Player. Dette alene bør tilsi at dette er det ikke verdt. Når kvaliteten på videoene med full oppløsning ligner mest på en streamet Youtube-video fra 2007 sier det seg selv at du heller bør se videoene på artistenes egne hjemmesider om det er mulig.

God for den interesserte

7digital som musikkbutikk er nok en tjeneste som fungerer best for de som er spesielt interesserte. Du kan utvilsomt finne mye interessant musikk fra utlandet selv om norsk musikk ikke er best representert. Publikummet 7digital henvender seg til er nok primært da heller ikke fra Norge, men musikkinteresserte bosatt i Storbritannia. Likevel ville tjenesten hatt godt av en designgjennomgang. I dag fremstår den som noe kjedelig samtidig som det er kronglete å finne frem til musikken du ønsker å kjøpe.

Selve kjøpet går bra, men du får ikke noe ekstra for pengene du betaler. 7digital kunne her tjent på å gi kunder tilgang til musikkvideo på kjøpet, spesielt når videoene de selger er av såpass laber kvalitet som de er. Det er også merkverdig at mye av musikken ligger inne med høy komprimering og dermed lavere kvalitet. For musikkinteresserte bør dette være et viktig aspekt som nok vil få mange til å handle andre steder. Tjenesten er absolutt verdt en titt om du vil kjøpe musikk og all musikken er kopisperrefri, men tjenesten er trolig neppe den som vil få mest oppmerksomhet fra et bredt norsk musikkpublikum.

Les også