Test

Test av Musikkonline

Test av Musikkonline

Testresultater

Enkelt og greit kjøp
Kjedelig design, dårlig utvalg av populære artister.0

Forrige gang vi testet musikkbutikken Musikkonline var det de eneste som hadde lagt ut sine varer uten kopisperrer for norske kunder. I dag har de fleste andre kastet seg på denne bølgen. Kan Musikkonline overleve da?

Les også:

Test av Itunes Music Store.
Test av 7digital.

Enkelt design

Det første som møter deg når du kommer inn i Musikkonline er et meget enkelt design. Her er det lite fancy animasjon og tjenesten presenterer utvalget sitt på forsiden i form av små coverbilder med navn på artist og navn på plate. Designet er oversiktlig med samtidig en smule kjedelig. Du får ikke automatisk noen trang til å kjøpe musikken her ved første øyekast.

Om du klikker deg inn på en artist får du opp navnet på bandet og noen ganger en lenke til bandets offisielle hjemmeside. Noen band har blitt utstyrt med litt ekstra informasjon, men her er det ikke all verdens å hente. På siden til DumDum Boys står det for eksempel kort og godt:

- Rett og slett et av Norges viktigste rockeband gjennom tidene. En halv million solgte album og 4 Spellemannpriser sier i alt!

Det er tydelig at Musikkonline regner med at de som ønsker mer informasjon om musikken de tilbyr i hovedsak finner den andre steder. Samtidig skal det legges til at noen artister har fått fyldigere informasjon. Artisten Cato, som Musikkonline anbefaler på sin forside, har fått utfyllende biografi. Likevel er det langt flere artister som ikke har noe informasjon i det hele tatt.

Om du går inn på hver enkelt album får du mer informasjon om du ønsker det. Musikkonline har inne informasjon både om utøvere og produksjonsselskap. Om du finner en plate en venn av deg en gang koret på, så er det stor sannsynlighet for at denne informasjonen ligger inne. Musikkonline har også inne lenker til andre plater artisten du søker etter har vært med å spille på. Vel å merke om du finner artisten du søker etter.

Mangelfull søketjeneste

Søkefunksjonen hos Musikkonline kunne trengt en gjennomgang. Til forskjell fra andre musikktjenester vi har testet får du her ikke opp automatiske forslag mens du skriver i søkefeltet. Søketjenesten er heller ikke god på å komme med forslag om du skriver feil i artistnavnet. Et søk etter "røyksopp" gir ikke noe resultat. Om du derimot kun skriver "röyk" blir du sendt direkte til bandet Röyksopps side.

På samme måte gir søkeordet "enslave" deg forslaget om du leter etter bandet Enslaved. Men en skrivefeil som "ensllaved" vil ikke gi deg noen forslag. Pass derfor på at du holder tunga rett i munnen når du søker.

Mange hull i utvalget

Samme hvor korrekt du søker eller hvor grundig du leter i Musikkonline sitt arkiv vil det likevel hende du blir skuffet. Nettsiden skryter av å ha nettets største samling av norsk musikk. Vi har ikke sjekket dette direkte opp mot de andre tjenestene, men stikkprøver viser at det er få titler hos Musikkonline som vi ikke finner hos for eksempel Itunes. Derimot er det mye som mangler av musikk hos Musikkonline. Det kan hende det er en spesiell grunn til at deLillos ikke ligger inne i systemet i det hele tatt, men det faktum at av platekompaniets 15 mest solgte CD-er med norsk musikk, så ligger kun to inne hos musikkonline gir et dårlig inntrykk. Et søk etter flere norske klassikere som Vømmøl og Knutsen & Ludviksen viser at det er flere hull i systemet.

Ifølge Musikkonline ligger det 118.630 låter i systemet. Om alt dette er kun låter og ikke også ringetoner, som nettstedet også selger, så betyr det at det ligger rundt 8.500 CD-er i systemet. Det er ikke allverdens i dagens standard selv om Norge er et lite land.

Det er fullt forståelig at Musikkonline ikke har utenlandsk musikk inne, men i det minste bør de være nøye på å ha populær norsk musikk på plass om de vil nå et bredere publikum. Det skal samtidig sies at Musikkonline har en del av ny norsk rock som fortsatt bobler i undergrunnen, du skal dermed ikke se bort ifra at du faktisk kan finne eksklusivt materiale her.

Greit kjøp

Selve kjøpet av musikk hos Musikkonline går svært enkelt. Her logger du deg inn, velger musikken du vil kjøpe og betaler med kredittkort. Du får så valget om du enten vil laste ned sangene enkeltvis eller om du vil laste de ned som en ZIP-fil om du har kjøpt flere. Enkeltsanger koster 9,90 og et helt album koster normalt 110 kroner. Noen album finner du også lavere i pris. Dette betyr at Musikkonline ikke er de billigste på markedet, men heller ikke de dyreste. Etter kjøp kan sangene lastes ned tre ganger fra Musikkonline, men du kan fritt kopiere opp så mange eksemplarer du selv vil for eget bruk.

Musikken du laster ned kommer som en MP3-fil med på 256Kbps eller 320Kbps, her kan du ikke velge selv. Hvorfor ikke alle sanger er lagt inn med høyest mulig oppløsning er uvisst, men kvaliteten her er god nok for de fleste som vil benytte den på en MP3-spiller eller et normalt annlegg. Sammen med musikken får du også et albumbilde.

Foruten albumbildet får du ingenting ekstra med musikken. Her er det ingen musikkvideoer eller streamingalternativer som følger med. Om du ønsker det kan du derimot kjøpe musikken som ringetone eller albumbildet som bakgrunnsbilde til din mobil for henholdsvis 30 og 15 kroner. Da er det faktisk billigere å kjøpe en sang til 9,90 og heller legge over den og det medfølgende albumbildet selv til mobilen. Tjenesten leverer også lydbøker og noter om du ønsker å spille musikken selv.

Konklusjon

Det er ingen grunn til at du ikke skal handle fra Musikkonline. Musikken kommer i god kvalitet og du får det du bestiller. Musikkonline vil likevel trolig slite med å tiltrekke seg de store kundemassene. Det er sikkert en god idé å spesialisere seg på norsk musikk, men da bør de også få med seg den musikken som faktisk folk vil kjøpe, dette selv om de samtidig skulle være så at de også får kjøpt musikken andre steder. Musikkonline er ikke lenger alene om det norske markedet uansett.

Samtidig bør siden ta en titt på designet. Slik det er nå blir det litt for simpel og tar liten bruk av de mulighetene nettet gir. Her kan en legge inn både musikkvideoer, lenker og la publikum kommentere musikken. Det har derimot Musikkonline ikke fått på plass.

Musikkonline scoret tidligere stort på å tilby et alternativ uten kopisperrer. Nå er de ikke lenger alene om det og må derfor se at konkurrentene både blir fullgode og bedre alternativ, spesielt når konkurrentene faktisk har oppdaget norsk musikk. Musikkonline bør snarest gjøre noen grep både for å møte samtidens musikk og samtidens muligheter på nett. Det skal ikke mye til før de igjen kan lige et teknologisk hakk foran konkurrentene, men slik det er i dag faller de heller bakpå.