Til hovedinnhold

Slik var verdens første Mac

Den innflytelsesrike maskinen fyller 30 år.

Wikipedia Commons

Siden Apples beskjedne oppstart i Steve Jobs' garasje har selskapet gått gjennom flere bølgedaler, men har nå vokst til å bli verdens nest største IT-selskap, kun slått av den sørkoreanske giganten Samsung.

Nå for tiden er det iPhone og iPad som står for den største delen av Apples omsetning, men lenge var det Macintosh-maskinen som var selskapets sentrale produkt. Som blant andre nettstedet TechRadar melder feirer den innflytelsesrike PC-en nå 30 år.

Kostbar maskin

Apple Macintosh, også kalt Macintosh 128K, ble lansert den 24. januar 1984. Maskinen var det man kan kalle en slags «alt-i-ett»-PC utstyrt med Motorola 68000-prosessor med en klokkefrekvens på 8 MHz, 128 KB minne, 9-tommers innebygd skjerm og en 3,5-tommers diskettstasjon.

Macintosh 128k fra 1984.Foto: Wikipedia Commons

Ved lansering kostet maskinen 2495 amerikanske dollar. Dette tilsvarer i dag rundt 5500 dollar, altså cirka 33 800 kroner, om man justerer for inflasjon. Det var med andre ord ingen billig datamaskin Apple slapp for 30 år siden.

En av grunnene til at den første Mac-en regnes som svært viktig i datahistorien, er at det var denne som for alvor populariserte det grafiske brukergrensesnittet, før Microsoft slapp sitt Windows 1.0 ett år senere.

Dyr reklamefilm

Det grafiske operativsystemet som fulgte med maskinen het den gangen simpelthen «System 1.0». Først i 1996, med versjon nummer 7.6, skiftet Apple navnet på operativsystemet til Mac OS.

Den første Mac-en ble for øvrig også kjent for den påkostede markedsføringen av produktet. I forbindelse med lanseringen lagde Apple en spektakulær reklamefilm som kostet hele 900 000 dollar og ble regissert av den kjente regissøren Ridley Scott. Filmen kan du se under.

Nettstedet Techradar har laget en omfattende gjennomgang av hele Mac-historien i forbindelse med fødselsdagen, og nyhetsbyrået AFP har laget en mer kortfattet oversikt som er lagt ut på Facebook.

Jobs' partner Steve Wozniak var ikke fornøyd med den første Mac-en: Han mente maskinen både var dårlig og altfor dyr »

(Kilde: Techradar)

Mer om
annonse